Kultura

U petak premijera predstave „Što je muškarac bez brkova“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Što je muškarac bez brkova“ prema romanu Ante Tomića, u režiji Ivana Lea Leme i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa 27. međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“ 2024, danas je održana konferencija za medije na koju su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, reditelj predstave Ivan Leo Lemo, dramaturginja predstave Nedžma Čizmo, glumica i glumac iz ansambla predstave Adna Kaknjo i Enes Salković.

Prema riječima Miroljuba Mijatovića, direktora Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, velika je čast što u okviru 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2024. i Bosansko narodno pozorište Zenica ima svoju premijeru. Ovaj put u pitanju je bosanskohercegovačka praizvedba romana „Što je muškarac bez brkova“ autora Ante Tomića. Dodao je da su se nakon dvogodišnjih pregovora sa rediteljem Lemom zajedno složili da bi to trebala biti dramatizacija baš ovog romana. U pitanju je komedija, a glumačku podjelu čini trinaest glumica i glumaca, što u današnjim produkcijskim uslovima, predstavlja veliki projekat i veliku predstavu.

Kako je kazao reditelj Ivan Leo Lemo, riječ je o komediji mentaliteta, ili manira, koja prelazi u komediju situacije. Malo je okrenuto prema komediji karaktera jer mnogi u ansamblu glume po par uloga, tako da imaju neke uloge koje su im bliže habitusu, a od nekih uloga su napravili „alanfordovske“ karaktere. Napomenuo je da predstava ima i melodramskih elemenata, a glavni likovi donose melodramski fabularni zaplet zabranjene ljubavi između svećenika i seoske ljepotice, te da su mu ansambl i autorski tim dosta pomogli da i nasmiju, ali ne i poglupe cijelu stvar. Dodao je da prvi put radi u Zenici, te da je upoznat sa zeničkom publikom koja je trenirala svoj ukus i na festivalima i sa ansamblom koji je festivalski poznat cijeloj regiji. Čast mu je da na najljepšu pozornicu u regiji donosi rediteljski uzbudljiv komad, sa puno tehničkih mogućnosti i puno prostora za širenje.

Dramaturginja Nedžma Čizmo je kazala kako ih je u početku plašila činjenica da će predstavu raditi na dijalektu, ali da su ga svi jako brzo usvojili i počeli čak i privatno koristiti, a nada se da će se svidjeti i publici jer predstavlja dodatni ukras cijeloj predstavi. Dodala je da je rad sa rediteljem bio izuzetno uzbudljiv, jer on je radio dramatizaciju i nevjerovatno je kako je uspio sačuvati autentičnost romana, a ubaciti ga u jedantako autentičan dramaturški i rediteljski okvir. U prvom planu su ženski likovi, kako Tatjana i Juliju, tako i babe, koje su simbol svih sela na našim područjima, odnosno stare mudre žene koje sve gledaju, sve znaju, svega su svjesne, upliću prste u sve što moogu, ali imaju dobre namjere na kraju.

Prema riječima glumice Adne Kaknjo u predstavi se radi o prostoru, o jednom ruralnom stanovništvu gdje imate brkate, snažne, jake muškarce i te skrušene, ponizne žene koje su odgojene frazom da moraš biti tih i da moraš paziti šta će svit, kako mi kažemo, reći. Ali u svemu tome, nesretnim slučajem, pogibijom Tatjaninog muža, ona postaje milionerka u Smiljevu i pored svega toga apsolutno koristi taj novac u smislu svog načina života, stila, postaje skroz jedan drugi lik u cijelom njihovom stanovnišvu, Smiljevu. Samim tim je upadljiva svima u očima. Pored toga je veliki zaljubljenik u serije i sapunice i shodno tome i živi tako. Istakla je da je kao glumica zahvalna što je dobila priliku da je igra lik Tatjane, jer je šarmantna, mlada, pametna žena sa dobrim patosom u određenim trenucima.

Kako je izjavio glumac Enes Salković sa ovom predstavom je izuzetno vidljiv nevjerovatan napredak i rast Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, osobito zbog novih i mladih ljudi koji rade u ovom Pozorištu. Salković je kazao da je ovaj tekst, ova komedija kruna rada i truda svih službi i ansambla Zeničkog pozorišta, o čemu svjedoči i činjenica da su karte već odavno rasprodate za premijernu izvedbu.

Također, nada se da će u narednom periodu, Bosansko narodno pozorište Zenica nastaviti sa trendom osluškivanja želja publike.

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Enes Salković, Tamara Miličević-Stilić, Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki i Mirza Bajramović.

Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus.

Premijerna izvedba predstave je zakazana za petak, 26. april u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Reprizne izvedbe predstave su zakazane za utorak, 7. maja i četvrtak, 16. maja u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta ZenicaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno