Sudske klupe

Oglasio se Sud BiH: Ovo su detalji odluka o uhapšenima u akciji Black Tie 2

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi, poznat u javnosti kao predmet “Black Tie 2”, prihvatio prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 24.4.2024. i donio rješenje kojim je prema osumnjičenicima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać određena mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najdulje mjesec dana.

Istim rješenjem je odbijen, kao neutemeljen, prijedlog Tužiteljstva BiH od 24.4.2024. za određivanje mjere pritvora osumnjičenicima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću, Aidi Halać, iz posebnog pritvorskog razloga propisanog članlom 132. stavak 1. točka c) ZKPBiH.

Istim rješenjem se odbija kao neutemeljen prijedlog Tužiteljstva BiH od 24.4.2024. za određivanje mjere pritvora osumnjičenicima Mustafi Selmanoviću, Vahidinu Munjiću, Senadu Kadiću, Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću, Seadu Preljeviću, Davoru Curlu i Edinu Kačaru, koji se puštaju na slobodu, navode iz Suda BiH.

Nadalje, istim rješenjem se odbija kao neutemeljen prijedlog Tužiteljstva BiH od 24.4.2024. za određivanje mjere pritvora osumnjičenicima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsad Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalo i Gordanu Memiji koji se puštaju na slobodu odmah, te se istodobno istim osumnjičenicima izriču mjere zabrane i to zabrana putovanja osumnjičeniku Gordanu Memiji, zabrana sastajanja s određenim osobama osumnjičenicima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalu i Gordanu Memiji.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za istima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

“Sukladno sa člankom 126.b) stavak 3. ZKPBiH, osumnjičenici Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo i Gordan Memija se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali sukladno s mjerama izrečenim ovim rješenjem. Žalba protiv ovog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje”, navode iz Suda BiH.

Navedene osobe su osumnjičene za počinjenje kaznenog djela organizirani kriminal iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i pranje novca iz članka 209. KZBiH.

Autor: N1Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno