Kultura

Počele probe za predstavu „Kiselina“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostoru Dječije kuće Novo Sarajevo, počele su probe za predstavu „Kiselina“ prema tekstu bosanskohercegovačke autorice Asje Krsmanović u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo.

„Kiselina“ je dramski tekst nastao na radionicama Goethe-Instituta New Stages Southeast Europe.

Tekst je nedavno imao svoju njemačku premijeru u Teatru Oberhausen, a premijerna izvedba ove predstave je planirana za otvaranje XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. u četvrtak, 23. maja u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Prema tekstu autorice dramskog teksta i dramaturginje predstave Asje Krsmanović: „Priča prati porodični ritual, gdje svi članovi jedne porodice zajedno pripremaju zimnicu. Oni provode jedan dan u godini u udaljenom gradu koji umire, režući povrće i stavljajući ga u teglu. To je jedino što ih drži na okupu. U ovoj predstavi pokušavam istražiti kako se porodica nosi s gubitkom jednog od svojih članova i kako to mijenja dinamiku obiteljskih odnosa kroz pet scena. Priča je smještena u stan, na dan koji se ponavlja, ali svaki put neko drugi nedostaje.“

U predstavi igraju: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović. Dramaturginja predstave je Asja Krsmanović. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje, dok je za muziku zadužen Enes Zlatar.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta ZenicaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno