Naše

NAJINTERESANTNIJA STARINA ČITAVE BOSNE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NAJINTERESANTNIJA STARINA ČITAVE BOSNE

Priredio: Afan Abazović

Da me turista pita šta bih izdvojio kao jednu unikatnost svoje domovine, dobro bih se zapitao šta bih u tom trenutku odgovorio. Kroz vijuge bi prolazilo na desetine rijeka i jezera, planina i tvrđava, i zaista bi bilo teško izabrati nešto sa ovog 51.129 km^2 prostora da kažem da je unikat.

To je, ipak, učinio sir Arthur Evans, 1875. godine, putujući kroz Bosnu i Hercegovinu u doba Hercegovačkog ustanka. Posjetio je mali, ljupki grad u srednjoj Bosni, u njemu jednu staru građevinu, a u njoj je vidio upravo taj unikat i nazvao ga “najinteresantnijom starinom čitave Bosne”.

Grad je Fojnica.
Građevina je Franjevački samostan.
Unikat je Fojnički grbovnik.

Originalni mu je naziv “Rodoslovje Bosanskoga, aliti Iliričkoga i Serpskoga vladania; zajedno postavljeno po Stanislavu Rubčiću popu. Na slavu Stipana Nemanjića, cara Serbljena i Bošnjaka 1340.” Pretpostavlja se da je nastao u drugoj polovini XVII vijeka. Prvi o njemu piše fra Ivan Jukić 1842. godine. U grbovniku stoji potvrda na latinskom jeziku, pisana 8. jula 1800. godine koja kaže da se grbovnik “brižno čuva od pamtivijeka, naime od zauzeća bosanskog kraljevstva”.

Sadrži 126 grbova vlastelinskih porodica sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a među njima je, svakako, i bosanska vladarska dinastija Kotromanić/Tvrtković predstavljena grbom kralja Tvrtka I.

Na današnji dan, 25. oktobra 1377. godine, Bosna je postala kraljevina, a Tvrtko njen prvi kralj.

Posjetite Fojnicu, posjetite Franjevački samostan i saznajte mnogo toga o svojoj domovini.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno