Ljudi

Mlade nade Zenice: Danko Cvitanović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

MLADE NADE ZENICE: Danko Cvitanović – Pod zajedničkim nazivom “Mlade nade Zenice” donosimo vam intervjue sa mladim i perspektivnim osobama iz našeg grada, koji su zahvaljujući svom trudu i radu napravili zapažen rezultat, ne samo na lokalnom nivou.

Danko Cvitanović rođen je 27. jula 2006. godine u Zenici.

“Od malih nogu sam pokazao interes za sport i u početku sam trenirao fudbal i pokazivao veliko interesovanje za ovaj sport. Ubrzo, na nagovor starijeg brata i porodice dolazim na trening košarke i na prvu se zaljubljujem u igru pod obručevima”.

Danko je trenutno učenik osmog razreda OŠ KŠC “Sveti Pavao” Zenica, a pored svih košarkaških obaveza odličan je učenik. Cvitanović je sa svojih osam godina uveliko počeo da igra takmičarske utakmice za ekipu KK Kengur. Iako je igrao sa po tri godine starijim od sebe, od samih početaka je bio vidljiv osjećaj za igru koji se teško može naučiti.

Protekla sezona se može smatrati jednom od najuspješnijih u historiji KK Kengur, a za taj uspjeh je velikim dijelom odgovoran i Cvitanović. Njegova generacija igrača (2006. i mlađe) uz uvjerljivo osvojenu titulu u Ligi Mladih ZDK bez ijednog poraza, učestvovala je na turniru basket4Kids u organizaciji Sportkluba. Ekipa Kengura se okitila nezvaničnom titulom prvaka BiH i time stekla pravo učešća na regionalnoj završnici kao prvak Bosne i Hercegovine. Na tom putu ova generacija predvođena kapitenom Cvitanovićem savladala je ekipe OKK Spars, KK Široki Brijeg, KK Zvornik…

“Moram reći da sam očekivao veliki uspjeh u prošloj sezoni. Smatram da se naporan rad uvijek isplati, a mi smo tokom cijele sezone naporno radili i na kraju smo zahvaljujući tome osvojili titulu prvaka BiH. Također, ove sezone u pionirskoj kategoriji očekujem da ćemo imati snage i kvaliteta da se borimo za vrh bh. košarke i trenutno nam ide vrlo dobro.

Nakon osvojene titule prvaka BiH, ekipa KK Kengur učestvovala je na regionalnoj završnici u Sežani (Slovenija) gdje su se sastali sa prvacima bivših republika i najboljim ekipama Zapadnog Balkana. U žestokoj konkurenciji momci iz Zenice nakon odličnog plasmana u grupnoj fazi su u polufinalu poraženi od prvaka Slovenije Slovana, a u utakmici za treće mjesto su savladali prvaka Crne Gore. Upravo na ovoj završnici mladi Danko Cvitanović je dobio jedno od najznačajnijih priznanja koja se mogu dobiti u tom uzrastu. Pored titule najboljeg strijelca, uvršten je i u najbolju petorku turnira i time je nagrađen sav njegov trud i rad.

“Nije mala stvar biti među najboljim igračima na ovom našem prostoru, još više sam ponosan kad znamo da je ovaj dio Evrope veoma talentovan. Naravno da sam bio ponosan na ovu nagradu i priznanje, ali također ovakve nagrade moraju biti motivacija da se nastavi kvalitetno raditi. Naravno veoma bi teško bilo ostvariti ovakve rezultate da nije bilo mojih saigrača Jana Bulajića, Dine Subašića, Farisa Kovača, Lea Šendule, Anesa Hadžića, Farisa Čerima, Adi Husakovića, Muhamed-Din Isakovića, Faruka Kurića, Tarika Kurića, Anela Sofića i naravno trenera Envera Jahića i Dine Duranovića koji su nam sve ovo omogućili.”

Danki je jedna od najvećih inspiracija upravo za početak bavljenja košarkom bio njegov brat Teo.

BRAĆA CVITANOVIĆ

“Razlog zbog kojeg sam i imao prvi kontakt za košarkom je moj stari brat Teo. On je veoma mlad počeo da trenira košarku u košarkaškom klubu Kengur i upravo me on nagovorio da se počnem baviti ovim sportom.”

Teo Cvitanović je, ističu iz KK Kengur, bio jedan od lidera i najboljih igrača zadnje generacije KK Kengur koja je postala državni prvak BiH, pionira koji su 2016. godine u finalu dobili ekipu OKK Spars i tako kompletirali set titula KK Kengur.

KK Kengur je jedini klub uz OKK Spars koji je bio prvak BiH u svim muškim kategorijama – predpioniri (U12), pioniri (U14), kadeti (U16) i juniori (U18).

Teo, iako je imao priliku da početkom ove sezone ode u OKK Čelik, ostao je u klubu i kako ističe ima želju da pomogne mlađim igračima da razviju ljubav prema košarci i klubu.

VELIKA OČEKIVANJA OD OVE SEZONE

Od ove sezone, Danko očekuje da bude jednako ili više uspješna nego prošla.

“Trenutno smo prvi bez poraza u Ligi Mladih ZDK i u pionirskoj i kadetskoj selekciji za koje nastupam. Nadam se da ćemo nastaviti sa radom i ove rezultate i formu prebaciti i na državni nivo i ostvariti zapažen rezultat.”

Trener Enver Jahić ističe da je Danko Cvitanović pravi lider ekipe i da posjeduje neke stvari koje se ne mogu naučiti.

“To prirodno liderstvo i osječaj za igru se ne može naučiti. Fundamente i neke košarkaške elemente možete naučiti igrača, ali neke stvari igrači imaju ili nemaju, a Danko upravo posjeduje to” rekao je trener i osnivač KK Kengur, Enver Jahić.

“Kao i svaki mladi igrač i ja imam svog uzora u igri, a to je Kyrie Irving. Također, redovno pored NBA pratim i Euroligu i zaista uživam i u igranju i gledanju košarke. Veliki sam također zaljubljenih u historiju ovog sporta i nadam se da ću jednog dana napraviti nešto značajno. Ovom prilikom želim da se zahvalim svojim trenerima Enveru Jahiću i Dini Duranoviću što vjeruju u mene i pružaju mi podršku u mojoj igri i nadam se da ćemo na kraju sezone zajedno proslaviti nove medalje i titule”.

Trenutno, pionirska selekcija čiji je član i kapiten Danko Cvitanović lider je bez poraza u Ligi Mladih ZDK i u svim susretima je slavila sa dvocifrenom razlikom.

Članovi pionirske selekcije su: Danko Cvitanović, Jan Bulajić, Faris Kovač, Leo Šendula, Anes Hadžić, Faris Čerim, Adi Husaković, Muhamed-Din Isaković, Faruk Kurić, Edvin Bešlić, Anel Sofić, Emel Šuvalić, Eden Čabrić.

Članovi kadetske selekcije KK Kengur koji su također prvi bez poraza u Ligi Mladih ZDK i koračaju ka Državnom prvenstvu su: Džan Halilović, Asmir Džananović, Denaj Horić, Danko Cvitanović, Dino Matković, Taib Begović, Valentin Dujmović, Anes Pezer, Nedim Jugo, Amar Balavac, Tarik Fejzić, Džan Habibija.

“Naravno igranje sa dosta starijim od sebe mi je pomoglo u mom razvoju. Pored fizičkoj jačanja i razvoja, omogućilo mi je da bolje shvatim igru i ubrzam svoje razmišljanje. Ja smatram da se košarka igra glavom i da uvijek morate biti dva poteza ispred igrača u odbrani kako bi došli do poena. Očekujem zaista da ćemo napraviti sjajan rezultat i nadam se da ću pomoći svojim ekipama u ostvarenju tog cilja.”

Početkom naredne godine Danko zajedno sa svojim saigračem Janom Bulajićem odlazi na kamp KK Split, gdje su zahvaljujući svojim dobrim igrama dobili poziv da pokažu svoje kvalitete i sposobnosti.

Košarkaški kamp u Makarskoj koji organizira “KK Split”, traje od drugog do šestog januara 2020. (02.01-06.01.2020.) i iz KK Kengur očekuju da će ova dva momka sjajno predstaviti klub na ovom kampu i pokazati kvalitet i kontinuitet rada KK Kengur i na taj način otvoriti vrata nekim većim saradnjama sa klubovima iz regiona.

Zenicablog želi Cvitanoviću puno zdravlja i uspjeha u karijeri, kao i svima drugima koji pokušavaju zahvaljući svom radu da naprave određene pomake i uspjeh u ovom gradu.

RUBRIKA MLADE NADE ZENICE:

Danin Nuhanović i Faruk Duvnjak – https://www.zenicablog.com/mlade-nade-zenice-danin-nuhanovic-i-faruk-duvnjak/

Anes Podojak – https://www.zenicablog.com/mlade-nade-zenice-anes-podojak/

Imran Porča – https://www.zenicablog.com/mlade-nade-zenice-imran-porca/

Lana Zakić – https://www.zenicablog.com/mlade-nade-zenice-lana-zakic/

Benjamin Jašarević – https://www.zenicablog.com/benjamin-jasarevic/

Harun Hodžić – https://www.zenicablog.com/harun-hodzic/

Adi Pašalić – https://www.zenicablog.com/adi-pasalic/

Harun Huseinspahić – https://www.zenicablog.com/harun-huseinspahic/

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno