Ljudi

Mlade nade Zenice: Danin Nuhanović i Faruk Duvnjak

Mlade nade Zenice: Danin Nuhanović i Faruk Duvnjak – U okviru naše sada već redovne rubrike mlade nade Zenica predstavljamo Vam dva igrača OKK Abeceda, Danina Nuhanovića i Faruka Duvnjaka. Radi se o dva vrhunska predpionira, koji uz igrače Kengura (Cvitanović, Hasić, Bulajić i Begović) i igrača Tena (Biberovića) čine najbolje igrače kantona i šire, a također predstavljaju budućnost zeničke košarke.

Danin Nuhanović je rođen 26. februara 2005. godine, a košarkom se počeo baviti 2016. godine upravo u OKK Abeceda, kod profesora Behudina Bajgorića i trenera Harisa Milaka.

Faruk Duvnjak je rođen 14. jula 2006. godine, prvi dodir sa košarkom je imao u sportskoj školi “Winner” nakon čega prelazi u OKK Abecedu.

Kako ste se upoznali sa sportom ispod obruča, koji je bio vaš prvi kontakt sa košarkom?

Nuhanović: Prvi put sam sa košarkom imao dodira u svom naselju. Gledao sam starije kako igraju “basket” i na prvi pogled znao sam da je to sport za mene.

Duvnjak: Još dok sam bio član sportske škole, bio sam zainteresovan za sve sportove. Ipak, gledajući košarku na TV shvatio sam da je taj sport za mene. Košarka mi se sviđa jer je dinamična i igrači na terenu ne miriju niti jedne sekunde.

Do sada ste odigrali oko pedesetak utakmica u karijeri, koje utakmice su vam ostale u pamčenju i zašto?

Nuhanovič: Bez razmišljanja, svaki derbi protiv Kengura. Volim utakmice gdje igramo protiv dobrih protivnika, jednostavno utakmice protiv loših ekipa nisu zanimljive i više volim kada imam jakog protivnika protiv sebe, gdje moram da se dokazujem.

Duvnjak: Svaka utakmica protiv Kengura. Na tim utakmicama uvijek bude puno publike, a rezultat uvijek bude na egalu. Volim napetost i upravo zbog toga volim kada igramo protiv njih.

Da li sebe vidite u budućnosti kao uspješne košarkaše, šta je vaš san?

Nuhanović: Nadam se da ću u budućnosti zaigrati u nekoj jakoj evropskoj ekipi ili u NBA ligi. San svakog ko se bavi košarkom je da jednog dana igra u NBA ligi.

Duvnjak: Želja mi je da budem uspješan košarkaš, da igram za reprezentaciju svoje zemlje i da igram u NBA ligi jednog dana.

Do sada ste nastupali na nekoliko turnira i učestvovali u par sezone Lige Mladih. Koji uspjeh najviše pamtite i kakve rezultate nosite iz dosadašnje karijere?

Nuhanović: Pamtim učešće sa pionirskom selekcijom u Ligi Mladih BiH gdje smo zauzeli 6. mjesto. Također, sa svojom generacijom pamtim srebro prošle godine na final fouru Lige Mladih ZDK i zlato sa pionirima.

Duvnjak: Najdraže mi je zlato sa pionirima na završnici Lige Mladih ZDK. Pored toga osvojio sam srebro sa predpionirima na zavšrnici Lige Mladih ZDK.

Učestvovali ste u Ligi Mladih BiH, projektu koji je prošle godine finansirao USAID, sa pionirskom selekcijom iako ste mlađi dvije, odnosno tri godine od konkurencije. Kakva su vaša iskustva?

Nuhanović: Ova liga nam je puno pomogla da napredujemo kao igrači. Također, bila mi je čast učestvovati u ovoj ligi jer smo obišli gradove i mjesta u kojima nikada do sada nismo bili, stekli smo mnogo novih prijatelja, a također iako sam mlađi imao sam minutažu na svim utakmicama.

Duvnjak: Ovo je bilo veliko iskustvo za mene. Obišao sam mnoge gradove u Bosni i Hercegovini i upoznao mnogo prijatelja. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati ovakvu ligu.

Da li ste zadovoljni svojim napretkom do sada?

Nuhanović: Zadovoljan sam. Radim naporno svaki dan i znam da će jednog dana isplatiti se taj rad.

Duvnjak: Drago mi je što napredujem i nadam se da ću nastaviti svoj napredak u budućnosti.

Da li imate neku poruku svojim vršnjacima ili mlađima koji ne treniraju košarku, zašto da se počnu baviti ovim sportom?

Nuhanović: Košarka je sport koji je interesantan i svako uz puno truda i rada može da bude dobar košarkaš. Kroz košarku možete steći mnogo novih prijatelja i odigrati mnogo utakmica u prelijepim gradovima Bosne i Hercegovine.

Duvnjak: Košarka je zanimljiv sport koji je dosta aktivniji i brži od ostalih sportova, samim tim i naporniji za igrati. Mislim da je košarka najzahtjevniji sport i da svako ko se bavi sa njim mora biti jako spreman. Puno prijatelja sam stekao igrajući ovaj sport i nadam se da ću steći još mnogo novih prijatelja. To je prednost košarke i što više mojih vršnjaka se treba baviti ovim sportom.

Nuhanović i Duvnjak: Ovom prilikom želimo da se zahvalimo treneru Harisu Milaku na predanom radu i da pohvalimo njegov pristup treningu i utakmicama. Puno nam znači što imamo jednog takvog trenera u svojoj ekipi.

Nuhanović je trenutno jedan od najboljih strijelaca Lige Mladih ZDK, a i Duvnjak i Nuhanović nastupaju i za pionirsku selekciju OKK Abeceda. Koordinator OKK Abeceda je Behudin Bajgorić, a trener predpionirske i pionirske selekcije za koje nastupaju Duvnjak i Nuhanović je mladi trener Haris Milak koji se nada da će ova dva mlada talenta uz talente iz drugih klubova postati temelj zeničke košarke.

Haris Džonlić za Zenicablog

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem