Info

Inicijativi “Jer me se tiče” nagrada “Fondacije Farah Tahirbegović”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inicijativi “Jer me se tiče” nagrada “Fondacije Farah Tahirbegović” – Godišnja nagrada “Fondacije Farah Tahirbegović” dodijeljena je danas u Zenici neformalnoj Inicijativi mladih “Jer me se tiče” za njihov višegodišnji doprinos očuvanja “kulture sjećanja” kao osnova borbe protiv zaborava, protiv negirnja ratnih zločina, diskriminacije i segregacije, te borbe za vraćanje dostojanstva svim civilnim žrtvama na svim stranama tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Selektorica ovogodišnje Nagrade “Fondacije Farah Tahirbegović” rediteljica i aktivistica civilnog društva u BiH Jasmila Žbanić istakla je da je nagrada dodijeljena velikom broj građana BiH, jer Inicijativa mladih “Jer me se tiče” nema stalno članstvo i građani se uključuju u skladu s ličnim mogućnostima i kapacitetima.

-Tu je prostor za sve nas da se uključimo u ovu inicijativu, jer ona nema neki fon, nego je svako dobrodošao da u svom okruženju pokuša napraviti nešto što je važno za našu djecu. Važno je da se govori o tome da su zločini počinjeni i da oni nisu počinjeni u naše ime- kazala je  Jasmila Žbanić.

Farah Tahirbegovic - logoU okviru obilježavanja sjećanja na Farah Tahirbegović u Čitaonici Biblioteke Zenica otvorena je samostalna izložba fotografija “Balkan Blues” autora Dženata Drekovića, jednog od ranijih dobitnika Nagrade. Govoreći o ovoj izložbi predsjednica “Fondacije Farah Tahirbegović” Ferida Duraković istakla je da Drekovićeve fotografije “omogućavaju uvid u svijet Balkana”.

-Njegove slike bolno su istinite, ali i zaljubljene u teme koje obrađuje, i predstavljaju Balkan kakav je u njegovom srcu- kazala je Duraković.

U drugom dijelu manifestacije održan je okrugli stol o temu “Omladinski (ne)aktivizam i bliska prošlost” na kojem su sudjelovali brojni aktivisti civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, te prijatelji Fondacije.

Deseti dobitnici Nagrade Fondacije Farah — informacija

Inicijativa mladih JER ME SE TIČE
Kada je osnovana Inicijativa i sa kojom namjerom ?
Inicijativa je osnovana početkom 2013. godine na inicijativu nekolicine aktivista i aktivistkinja iz Prijedora i Banjaluke. Prva aktivnost je održana 16.04.2013. godine u Art kinu Kriterion u Sarajevu, kada je ideja inicijative predstavljena mladima iz Sarajeva i drugih gradova u BiH. Namjera inicijative je bila da da u društvo unese neka nova razmišljanja, kako u vezi sa suočavanjem s prošlošću tako i u borbi protiv sagregacije i diskriminacije, te da pokaže da je došlo vrijeme da se okupe svi ljudi u BiH koji žele da žive slobodno i bez represije.

Koliko članova ima Inicijativa?
Inicijativa nema stalno članstvo i osobe angažovane u radu inicijative uključuju se u skladu sa ličnim mogućnostima i kapacitetima. Ugrubo se može procijeniti da je broj osoba koje rade na organizovanju događaja i konceptualizuju ideju inicijative oko 40, dok se na aktivnostima priključuje veliki broj mladih. Najveći broj učesnika i učesnica na jednoj aktivnosti inicijative iznosi blizu 1.000 i odnosi se na učešće u obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru 2015. godine. Neke od aktivnosti, kao što je guerilla memorijalizacija, ne zahtijevaju masovno učešće i u tom slučaju se uključuju osobe koje pokažu interesovanje i imaju mogućnost da doprinesu svojim radom. Do sada ni jedna osoba nije bila ni na koji način plaćena za rad i angažman u inicijativi. Uglavnom se radi o mladim osobama između 20 i 30 godina, ali je starosna struktura i pored toga dosta raznolika. Inicijativa Jer me se tiče nema nikakve formalne strukture.

Iz kojih gradova su članovi inicijative?
Osobe uključene u rad inicijative dolaze iz velikog broja gradova u BiH kao što su: Prijedor, Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica, Konjic, Stolac, Bijeljina i drugi.

Koje akcije do sada je Inicijativa realizovala?
– Promotivni koncert u Art kinu Kriterion, 2013. godine
– Put ka moru, 2013. i 2015. godine
– Guerilla memorijalizacija u Foči, Konjicu i Bugojnu, 2014. godine
– Obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru, 2013, 2014 i 2015. godine
– Postavljanje memorijalne ploče žrtvama Kazana u Sarajevu, 2015. godine.
– Javna reagovanja na značajne događaje 2013. 2014. i 2015. godine.

Inicijativa koristi javni prostor kao polje svog djelovanja.

Kako umjetnost kombinujate sa akcijama?
U svakoj akciji u javnom prostoru inicijativa nastoji kroz različite forme umjetnosti plasirati svoju poruku. Osim protestnog okupljanja, svaki put akcije Inicijative uključuju i umjetničko-performativne aspekte. Samo neki od primjera:
– Performans sa privremenim spomenikom od lego kockica izveden tokom obilježavanja Međunarodnog dana bijelih traka 2015. godine,
– Čitanje izjava žrtava na mjestima gdje su stradale tokom Puta ka moru 2013. godine,
– Simbolično bacanje bijelih ruža sa Starog mosta u Mostaru tokom Puta ka moru 2013. godine,
– simbolično gerilsko postavljanje memorijalnih ploča u Konjicu, Foči i Bugojnu 2014. godine, te postavljanje memorijalne ploče za žrtve Kazana u Sarajevu 2015. godine.

Zašto smatrate da je kultura sjećanja važna?
Kultura sjećanja je važna jer praktično neminovno predstavlja polje ideološke borbe. Svjedoci smo da je dominantna ideologija prisutna u pristupima kulturi sjećanja desna, nacionalistička ideologija. Istovremeno, plasiranje drugačijih ideoloških principa i pristupa jeste i borba sa desnom ideologijom i nacionalizmom, koji ne samo da direktno razaraju naše društvo i održavaju nacionalne podjele i društveni konflikt niskog intenziteta, nego služe i kao paravan za pljačku društvenih dobara koju čine politički predstavnici. Istovremeno, naša borba na polju kulture sjećanja jeste i borba protiv zaborava, protiv negiranja ratnih zločina, diskriminacije i segregacije, te borba za vraćanje dostojanstva svim civilnim žrtvama na svim stranama tokom proteklog rata u BiH.

Šta su planovi Inicijative u narednom periodu?
Inicijativa će ove godine organizovati obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru. Osim toga, planiran je nastavak aktivnosti u javnom prostoru, te nastavak borbe drugim sredstvima za obilježavanje žrtava Kazana u Sarajevu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno