Sudske klupe

Gdje su smješteni najpoznatiji osuđenici u BIH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najpoznatiji zatvori u Bosni i Hercegovini su u Zenici, Foči i, nadaleko poznata po prenatrpanosti, Kula u Istočnom Sarajevu…U njima su smješteni najpoznatiji (osuđeni) zločinci ove zemlje, a mi donosimo priču o tome gdje se koji nalazi.

Zijad Turković, vođa kriminalne grupe čiji su članovi osuđeni na ukupno 95 godina zatvora za brutalna ubistva, pljačku i trgovinu drogom, prebačen je početkom ovog mjeseca iz Pritvorske jedinice Suda BiH u zenički zatvor na služenje 40 godina zatvora. Turković je na 40 godina zatvora osuđen drugostepenom presudom u aprilu ove godine. Turković je, prema novoj optužnici, prije odlaska u Zenicu, udario zatvorskog čuvara u Sudu BiH gdje je bio smješten, a istom je čuvaru poslije i prijetio.

Milenko Lakić Laki jedan je, prema optužnici, od članova Turkovićeve kriminalne grupe. “Laki” je od Suda BiH dobio pet godina manje od Turkovića, pa će, vjerovatno, u Zenici služi 35 godina. Prema posljednjim informacijama, još uvijek je u sarajevskom zatvoru.

Muhamed Ali Gaši svoju kaznu također izdržava u Zenici. Vrhovni sud je 2010. potvrdio 17 godina zatvora za Gašija koji je osuđen zbog organiziranja zločinačke organizacije u okviru koje su vršena krivična djela od ugrožavanja sigurnosti do pokušaja ubistva.

U Zenici je smješten i Ferid Okić, koji tamo služi 26 godina zatvora. Okić, bivši policajac, osuđen je 2007. zbog organizacije i rukovođenja tzv. “prvom” bh. zločinačkom organizacijom i učešća u izvršenjima najtežih krivičnih djela. Prije pet godina Okić je, zajedno s ubicom porodice Anđelić Muamerom Topalovićem i pedofilom Edhemom Meškićem, pokušao bjekstvo iz zeničkog zatvora. Bijeg su spriječili zenički specijalci i federalni policajci. Nevjerovatno, ali istinito: u njihovom posjedu tada su pronađeni puška i samostrel.

Dana Škrba osuđena je na 2013. na 14 godina zatvora. Osuđena je za ubistvo sarajevskog fotografa Mustafe Bukvića na Dobrinji, a svoju kaznu izdržava u KPZ Tuzla. Škrba je rodila tokom suđenja i sin je proveo s njom izvjesno vrijeme s njom u zatvoru. Mališan je sada s bakom i djedom.

Nermin Sikirić bio je maloljetnik kada je 2008. skrivio ubistvo 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca u tramvaju. Osuđen je godinu kasnije na deset godina zatvora, i kaznu služi u KPZ Zenica. Njegovi pomagači u zločinu, Ademir Lelović i Berin Talić, dobili su također po deset godina zatvora.

Edin Vuk, osuđeni za svirepo ubistvoAmara Mistrića 2009. u sarajevskom kafiću, osuđen je 2012. na 18 godina zatvora. Anel Herak je, kao pomagač, dobio četiri godine zatvora.  Obojica su u Zenici.

Edib Buljubašić iz Zenice izdržava uvjerljivo najdužu ukupnu kaznu zatvora u BiH – 54 godine. Kaznu izdržava u zatvoru u svom rodnom gradu. Ubio je portira, suprugu, snahu, oca i pokušao izvršiti još jedno ubistvo. Prema evidenciji zeničkog zatvora, Buljubašić bi na slobodu mogao izaći 2043. godine. U zatvoru se oženio, napisao knjigu, a prvostepenom presudom je dobio i 34 godine zatvora za ratne zločine u logoru Dretelj.

Tomislav Petrović počinio je 2008. stravičan zločin u zaseoku Trstje kod Tuzle. Ubio je svoje rođake, komšije, teško ranio vozača lokalnog autobusa… iako je prvo osuđen na 40 godina zatvora, Vrhovni sud je Petrovića proglasio neuračunljivim i osudio ga na obavezno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi. Petrović je trebao biti smješten u bolnicu na Sokocu, a prethodno je boravio u stacionaru zeničkog zatvora.

Edina Dizdarić je osuđena jer je 2009. kiselinom otrovala 5-godišnjeg sina, a nekoliko dana kasnije supruga je usmrtila nožem. I ona je proglašena neuračunljivom i smještena je na Psihijatrijsku kliniku na Sokocu.

Kada smo kod ratnih zločinaca, sjetimo se Veselina Vlahovića Batka, monstruma s Grbavice i Vraca, koji je 2014. dobio 42 godine zatvora zbog počinjenih zločina u sarajevskom naselju.

Rasema Handanović Zolja se 2012. nagodila se sa sudom koji ju je optužio za počinjene ratne zločine na području Konjica (selo Trusina). Handanović je priznala krivicu i bila je prva žena koja je osuđena za ratni zločin na Sudu BiH. Kažnjena je sa 5,5 godina zatvora, i na “robiji” je u Tuzli.

Radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno