Zenica

VIDEO: U Zenici svečana i radna sjednica Društva socijalnih radnika povodom Međunarodnog dana socijalnog rada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Društvo socijalnih radnika Zeničko-dobojskog kantona, povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada, održalo je u Zenici dvodnevnu konferenciju, odnosno svečanu i radnu sjednicu tog društva.

Predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK-a Samir Hrustić podsjetio je kako se ovaj praznik, po odluci Međunarodne federacije socijalnih radnika, tradicionalno obilježava trećeg utorka u mjesecu martu.

Međutim, ove su godine, kazao je, zajedno sa Savezom socijalnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine te uz podršku USAID-a i Ustanove “Sumero”, odlučili organizirati dvodnevnu konferencije s ciljem promocije ove struke te potreba lokalnih zajednica i bh. društva.

– Činjenica je da je potrebno često govoriti i promovisati samu struku socijalnog rada, posebno zbog svih društveno-negativnih pojava koje se dešavaju u našem društvu, počevši od nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, nasilja koje završava samoubistvom ili ubistvom… Nasilja u svakom drugom smislu, kako emotivnog tako i ekonomskog… Potrebno je govoriti o promociji socijalnog rada i izmjene zakonskih regulativa, zbog svih problema s kojima se susreću centri za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite – kazao je Hrustić.

Ustanove socijalne zaštite, podvlači, imaju popunjene kapacitete te su duge liste čekanja.

– Pokrenute su izmjene zakonskih regulative, ali je ih je konačno potrebno i usvojiti na način da se propišu standardi za rad ustanova socijalnog rada, koji će biti obavezujući i koji će propisati broj socijalnih radnika u odnosu na broj stanovnika određene lokalne zajednice – kazao je Hrustić.

Socijalnih radnika, ističe, nedostaje, a ključ je rad na prevenciji a ne samo liječiti posljedice.

– Činjenica je da socijalni radnici i drugi stručni radnici u sistemu socijalne zaštite u centrima za socijalni rad i ustanovama, postaju administrativni radnici. Kako zbog dječijeg doplatka, zbog Zakona o porodiljama… Potrebno je socijalne radnike zaposliti u škole, u segment obrazovanja te uključiti i sve druge struke, kako bi se spriječilo vršnjačko nasilje, koje je u porastu – istakao je Hrustić.

Predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH Mirnes Telalović istakao je kako, u saradnji s federalnim ministarstvima, rade na rješavanju pitanja statusa službene osobe.

– Uposlenici u sistemu socijalne zaštite, pored svih problema s kojima se suočavaju i korisnicima s kojima rade, izloženi su vrlo često nasilju i nekim drugim neželjenim okolnostima, a nemamo riješeno pitanje službene osobe. U tom smo kontekstu pokrenuli inicijativu da se i uposlenicima u sociajlnoj zaštiti dodijeli status službene osobe – kazao je Telalović.

U naredom periodu, dodao je, moraju raditi na promociji rada socijalnih radnika, kako bi građanstvo upoznali s značajem njihovog posla.

Neophodna je, podvukao je, multisektorska suradnja, jer probleme današnjeg čovjeka ne može rješavati nijedna struka samostalno.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno