Zenica

FOTO: Promocija knjige “Deponije bezopasnog otpada” dr. Džafera Dautbegovića i dr. Muvedeta Šišića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veliki broj zvanica u srijedu, 1. novembra, na Mašinskom Fakultetu Univerziteta u Zenici, prisustvovao je promociji knjige DEPONIJE BEZOPASNOG OTPADA autora, univerzitetskih profesora, dr. Džafera Dautbegovića i dr. Muvedeta Šišića.

Stručni recenzenti rukopisa – redovni profesori na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, dr Jovan Sredojević i dr Darko Petković istakli su važnost knjige DEPONIJE BEZOPASNOG OTPADA kao i obrađene tematike kroz sveobuhvatnost i pažljivi pristup svim osnovnim aspektima deponija otpada u BiH i zemljama šireg okruženja.

Koncept knjige „Deponije bezopasnog otpada“ je postavljen tako da logično prati osnovnu problematiku vezano za deponije bezopasnog otpada u širem kontekstu: prikaz legislative u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji, planiranje izbora lokacije deponije, izgradnju deponije sa korištenjem multibarijerne zaštite, bio-hemijski procesi u tijelu deponije, eksplotaciju (radne aktivnosti) deponije, požari i načini gašenja požara, kao i sanacija nepredvidljivih situacija na deponijama, zatvaranje deponija, naknadna kontrola (monitoring) i naknadno korištenje površina deponija.

Ovakav pristup izlaganja u knjizi omogućava njeno korištenje kako za edukaciju studenta širokog dijapazona tehničkih i srodnih fakulteta u Bosni i Hercegovini, kao i fakulteta u široj regiji sličnog govornog područja, tako i za rješavanje konkretnih operativnih problema na aktivnim deponijma bezopasnog otpada u Bosni i Hercegovini i državama u širem okruženju.
Za pisanje knjige „Deponije bezopasnog otpada“ su korišteni literaturni podaci iz Evropske unije, posebno iz SR Njemačke, kao i stečena iskustva na Regionalnim deponijama otpada u Bosni i Hercegovini i u Evropskoj uniji.

Stil izlaganja je pregledan i jasan, te razumljiv prosječnom studentu, kao i stručnim radnicima na poslovima projektovanja, izgradnje, eksploatacije, sanacije, zatvaranja deponija bezopasnog otpada. Takođe, autori su koristili stručnu terminologiju, kao i mjerne jedinice usklađene sa postojećim propisima, nastavnom i stručnom praksom.

Glavni autor knjige, dr. Dzafer Dautbegović, nastavnik je na katedri za ekološki inženjering Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i menadžer za kvalitet i projekte u preduzeću Alba. Gotovo cijeli radni vijek i dobar dio svog društveno korisnog rada, Dautbegović je posvetio istraživanjima i primjeni najboljih praksi u upravljanju otpadom i praktičnim rješenjima u ovoj obimnoj oblasti.

Zbrinjavanje i propisno upravljanje otpadom je oblast koja zaokuplja pažnju svjetske javnosti već decenijama. U novije vrijeme, energetska tranzicija je pitanje održivog upravljanja otpadom i problem deponija otpada postavila među visoke prioritete kod strateškog planiranja budućnosti svijeta a time i naše države.

Problem sa odlaganjem otpada, njegovim nepropisnim zbrinjavanjem i odbacivanjem u prirodu je u Bosni i Hercegovini mnogo prisutniji nego u razvijenim zemljama Zapada. Kao zemlja na putu evopskih integracija i kao dio regionalnih zelenih inicijativa, BiH je preuzela niz obaveza u ovoj oblasti, ali ono što je od toga ipak važnije – Bosna i Hercegovina ima odgovornost i obavezu da svojim građanima osigura bezbjednu i održivu budućnost u zdravom prirodnom okruženju.

Izdavač ovog korisnog štiva je Institut za privredni inženjering, a za tehničku pripremu i korekturu rukopisa zaslužni su Sanid Muhić i lektorica Branka Petrović, kojima se autori žele posebno zahvaliti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno