Zenica

Dan oslobođenja Zenice u 2. Svjetskom ratu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici se danas obilježava 12. april, Dan oslobođenja grada. U Drugom svjetskom ratu, protiv okupatora se borilo 1.370 zeničkih boraca. Njih 246 je za slobodu dalo svoje živote, a gotovo hiljadu građana Zenice stradalo je u fašističkom teroru.

U kratkom aprilskom ratu 1941. Kraljevina Jugoslavija je poražena, a već sredinom aprila 1941. godine 14. njemačka oklopna jedinica bez otpora ulazi u Zenicu, gdje su Nijemci za sve vrijeme okupacije, pored regularnih jedinica, imali i obavještajnu službu. Uz podršku njemačke vojne komande u gradu je ubrzo organizovana ustaška vlast i domobranske jedinice.

Nova vlast uskoro počinje sa progonom stanovništva, naročito Jevreja, kojih je pred rat u Zenici bilo 172, a rat ih je preživjelo samo pet, a jedan od njih je bio i čuveni zenički doktor Adolf Goldberger. U Zenici je bio aktivan partizanski pokret, koji je najviše simpatizera imao u rejonu Tetova i Gradišća, od kojih su mnogi mučeni i ubijeni u zeničkoj Kaznionici i bivšem Sokolskom domu. Jedna od zanimljivosti iz ovog perioda je i boravak Josipa Broza Tita i proleterskih jedinica u selu Šerići kod Zenice u augustu 1943. godine.

Oslobođenje Zenice izvršeno je u noći između 11. i 12. aprila 1945. godine, čime je završena četverogodišnja okupacija tokom koje je stradalo 346 partizanskih boraca i 857 civila.

Nakon žestokih borbi u okolini Zenice, slomljen je otpor fašističkog okupatora i njegovih sluga. Tada su partizanske jedinice 12. aprila 1945. godine, nakon što su slomile otpor i pretrpile velike gubitke, ušli u Zenicu.

U oslobođenju našeg grada učestovale su 10. divizija, 11. i 13. Krajiška brigada i Zenički partizanski odred. U grad su prvi ušli Krajišnici, 4. i 5. bataljon. Borbe su počele 11. aprila u jutarnjim satima, a najžešće borbe su bile južno od Zenice, na brdima gdje su bila jaka uporišta neprijatelja. Sjeverno od Zenice, na području Tetova i Gradišća, jake neprijateljske snage su davale otpor, odnosno štitile svoje jedinice koje su se povlačile prema Doboju cestovnom komunikacijom Zenica-Tetovo-Doboj, te prugom Zenica-Doboj.

Taj 12. april 1945. osvanuo je lijep i sunčan, a građani Zenice izašli su na ulice i dočekali ulazak oslobodilaca u naš grad. Građanima Zenice bilo je najteže posljednjih nekoliko dana pred oslobođenje Zenice. Okupatori su pokušali natjerati stanovništvo da se priključe okupatoru. Tada je izlazak iz kuće značio smrt, ali građani Zenice su imali snage da se suprotstave namjerama okupatora. Ujutro, 11. aprila počeli su napadi jedinica 10. divizije i brigada zeničkih sektora, a odlučujuće borbe vodile su se na brdima oko Zenice i na obalama rijeke.

Dan poslije, 12. april je bio dan radosti za građane Zenice, te početak novog života u Jugoslaviji. Partizani su dočekani sa suzama i ponosom.  Nakon Zenice borba za oslobađanje nastavljena je prema Žepču, Maglaju, Šamcu Porazom okupatora u Drugom svjetskom ratu uništen je i fašizam, ali se on ponovio u ratu od 1992. do 1995. godine sa velikim brojem žrtava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno