Kultura

Video+foto: Ansambl BNP izveo Sveto S na Marulićevim danima u HNK Split

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: Ansambl BNP izveo Sveto S na Marulićevim danima u HNK Split – Ansambl predstave Sveto S ili Kako je arhivirana predstava ”Sveti Sava” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izveo je večeras na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu predstavu uokviru 26. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu. (Video i foto: Dino Delić za Zenicablog)

13096278_10209574409182136_7948396704346780635_n

Predstava je izvedena u okviru glavnog Natjecateljskog programa Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani Split 2016. i time doživljava svoje prvo internacionalno izvođenje, poslije uspješnih gostovanja širom BiH.

Predstava je selektovana u konkurenciji od gotovo pedeset prijavljenih naslova, te predstavlja jedinu predstavu iz BiH u ovogodišnjoj selekciji tog prestižnog kazališnog festivala.

Radi se o predstavi koja je nastala kao autorski projekat Tanje Miletić-Oručević, a koja na izuzetno zanimljiv i intrigantan način problematizira događaj koji je bio bolan i ostavio snažan trag u kulturnoj historiji ovih prostora. Naime, predstava Sveti Sava u produkciji Narodnog pozorišta Zenica trebala je biti odigrana 31. maja 1990. godine u Beogradu. Samo dan prije, ansambl predstave je u Novom Sadu, predvođen izvrsnim Žarkom Lauševićem, osvojio gotovo sve nagrade na čuvenom Sterijinom pozorju. Beogradsko gostovanje ove predstave u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bilo je onemogućeno usljed stalnih prekida i vandalskih ispada dijela prisutne publike. Upravo to gostovanje, koje nije bilo moguće odigrati do kraja, čini okosnicu priče predstave Sveto S, nastale četvrt vijeka kasnije, a koja nas otvoreno poziva na razmišljanje i preispitivanje sadašnjeg trenutka u odnosu na sva tragična zbivanja iz bliske prošlosti.

U predstavi igraju glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Ermina Nišić-Kurevija, Snežana Vidović, Lana Zablocki Džehverović, Ištvan Gabor, Saša Handžić, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović i Zlatan Školjić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno