Kultura

Novi izdavački projekt – knjiga IK Vrijeme: Sevdah Damira Imamovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi izdavački projekt – knjiga IK Vrijeme: Sevdah Damira Imamovića – Prva knjiga muzičara Damira Imamovića po imenu “Sevdah” naći će se 25. jula u svim boljim knjižarama u Bosni i Hercegovini, a radi se o prvoj knjizi o žanru sevdaha iz pera jednog od izvođača ove umjetnosti.

Izdavačka kuća “Vrijeme” iz Zenice ovim nastavlja ediciju posvećenu najvažnijim kulturno-povijesnim fenomenima BiH. Knjigu urednički potpisuju Muamer Spahić i Selvedin Avdić, dok je izuzetan dizajn uobličio Kenan Zekić. Knjiga se uskoro očekuje i na engleskom jeziku.

“Sevdah” je studija o sevdahu, njegovoj historiji, turbulencijama i obratima koji su doveli do onoga što danas zovemo žanrom okupljenim oko pjesama po imenu “sevdalinke”.

Knjiga donosi pregršt iznenađujućih činjenica i priča sa uzbudljivog sevdalijskog puta. Mnoge od njih po prvi put će biti objavljene na ovim stranicama. Ovo je knjiga izvođača kojeg interesira njegov zanat i njegova historija, ali koji gleda u budućnost i traži nove puteve za svoju umjetnost.

Damir Imamović (1978) sarajevski je muzičar, autor i edukator. Koncertira sa nekoliko različitih formacija od 2005. godine u zemlji i inostranstvu. Snimio je šest albuma, o njemu je napravljen dokumentarni film “Sevdah”. Nastupao je na prestižnim svjetskim festivalima i odveo sevdah na neke od najvažnijih svjetskih pozornica. Od 2011. aktivan je kao edukator u okviru programa SevdahLab. O svom viđenju sevdaha govorio je na univerzitetima i kulturnim ustanovama od međunarodnog značaja. Ovo mu je prva knjiga, saopćili su izdavači.

-Knjiga je upravo stigla iz štampe i moram priznati da sam se i ja iznenadio koliko dobro izgleda. Dizajner Kenan Zekić uradio je izuzetan dizajn. Mnogo sam zahvalan cijelom, sjajnom timu izdavačke kuće ‘Vrijeme’ iz Zenice bez kojeg ova knjiga sigurno ne bi bila moguća, kazao je Damir Imamović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno