Ljudi

VIDEO: Milenko Karović- Nakon što izvedemo Srebrenički inferno, niko do Kladnja ne progovori koliko budemo emotivno ubijeni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Srebrenički inferno je muzička kompozicija napisana u spomen na žrtve genocida u Srebrenici. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić dok je muziku komponirao Đelo Jusić. Prvi snimljen zvučni zapis ove kompozicije je uradio Omladinski hor Zenica sa dirigentom Milenkom Karovićem na čelu, a priču o tome prošle godine je uradio O kanal.

PODSJETIMO SE:

Srebrenički inferno je sastavni dio obilježavanja genocida u Srebrenici. Nastao je kao spomen na žrtve genocida. Tekst je napisao Džemaludin Latić, a muziku komponovao Đelo Jusić. Malo ko zna da ga godinama u Potočarima izvode pripadnice zeničkog hora. Posjetili smo ih i razgovarali s njima.

Godinama u Potočarima Zenički omladinski hor izvodi Srebrenički inferno, pod palicom dirigenta Milenka Karovića. Hor postoji već trideset godina, a već petnaest godina u Potočarima upravo oni su zaduženi za izvođenje Srebreničkog inferna

– To su više emocije. Moja djeca, kad dođemo u Potočare, putujemo cijeli dan, dođemo u pola sedam ujutro, stojimo i čekamo kad će neko ući u Potočare. Znate, kad stoji petsto tabuta, a one su između petsto tabuta. To je strašan psihički momenat i sama emocija pjevanja u takvom ambijentu, da mi kad počnemo s pjevanjem, pa kad krenemo nazad, niko do Kladnja ne progovori, koliko su one emotivno ubijene samim onim što su vidjele, priča nam Milenko Karović.

Pripreme su stalne. Svi u ovom horu su tu iz ljubavi. A sve je nastalo početkom 2000. godine kada su Milenka pozvali autor teksta Džemaludin Latić i kompozitor Đelo Jusić.

– Prva izvedba je bila tu u holu, bila je prva solistica, ona je na snimku u Potočarima. Pozvao me tadašnji muftija Kavazović, kazao je da će vidjeti sa mnom. Sulejman Kupusović je sve organizovao, dolazio je Clinton tada, prisjeća se Karović.

A u horu se smjenjuju generacije. Od onih najmlađih do najstarijih. To su ljudi koji su u horu iz ljubavi.

Svi oni rade različite poslove, ali na probama i nastupima su redovni i jedinstveni.

Muzika je ono što ostaje i muzika je u svakoj kombinaciji vječna.

U izvođenju ovog hora, Srebrenički inferno je obišao cijeli svijet. Uvijek se rado odazovu i uvijek imaju istu tremu i odgovornost.

Kroz stihove ove poeme govori se o bolu djeteta koje je tokom ove tragedije ostalo bez svojih roditelja, braće, sestara ili najmilijih, kao što je bio slučaj s mnogom djecom.Zato je važno da je dijete u prvom planu.

Razgovarali smo sa članicama prve postave hora u izvođenju Srebreničkog inferna. Ljubav prema muzici, ali i odgovornost prema Srebrenici ih je uvijek okupljala.

Srebrenički inferno službeno je po prvi put izveden 20. septembra 2003. godine, prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Inferno se redovno izvodi prilikom svake godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

Priču donosi Jovanka Nina Todorović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno