Info

Savjeti stručnjaka iz BIHAMK-a

Na godišnji odmor u sigurnom automobilu
Na godišnji odmor u sigurnom automobilu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savjeti stručnjaka iz BIHAMK-a – Prava priprema podrazumijeva i detaljnu provjeru stanja četverotočkaša kako se vožnja ne bi pretvorila u noćnu moru. Provjerite pneumatike, tečnosti, stanje akumulatora, kočnice, upravljački mehanizam…

Topli proljetni dani tjeraju nas na razmišljanje o godišnjem odmoru, a kako biste sigurno krenuli na put, važno je obratiti pažnju na „zdravstveno stanje“ vašeg četvertočkaša.

Pošto danas i zakonski počinju važiti pravila o ljetnoj sezoni za automobile, posjetili smo BIHAMK, i saznali šta bi svaki vozač trebao uraditi.

Prava priprema, prije svega, podrazumijeva detaljnu provjeru stanja vozila, kako se vožnja ne bi pretvorila u noćnu moru.

Tragovi curenja

– Prije ljetne sezone potrebno je izvršiti redovni servis, dakle promijeniti motorno ulje, filtere ulja, goriva i klime. Tom prilikom mehaničar bi vlasniku trebao kazati u kakvom je stanju njegovo vozilo – kaže Almir Cero, rukovodilac trening-centra.

Važno je pregledati sva crijeva u motoru, remenje, kočnice i dijelove oslanjanja. Tako ćete izbjeći ozbiljna oštećenja. Obavezno pretražite tragove curenja tečnosti, ukoliko ih ima. Ako su obloge na kočionim pločicama pri kraju, vrijeme je da ih zamijenite.

Pneumatici – Gume su osnovna i najvažnija stavka. Ukoliko to do sada niste uradili, obavezno, prije putovanja, uradite demontažu, montažu i balansiranje. Ako imate gume za ljeto, izvršite kontrolu starosti (godina proizvodnje), dubinu šare gazećeg sloja i pritisak koji vlada u njima.

– Ljetna guma ispod sedam stepeni gubi efikasnost i djelovanje. Materijal od kojeg je napravljena, gubi elastičnost i postaje obična plastika koja dobija „skije“ na cesti, bez obzira da li je u pitanju suh ili mokar kolovoz. Tada automobil gubi upravljivost i stabilnost – ističe Cero.

Tečnosti – provjerite motorno ulje te ulja za servo volan i onaj u kočionom sistemu, rashladnu tečnost motora i tečnost za pranje stakla. Nivo tekućine treba biti između minimuma i maksimuma.

Promijenite i tekućinu za pranje stakla. Tekućina koja se koristi zimi ima aditive koji služe kao antifriz, dok ljeti to nije potrebno. Tokom toplih mjeseci možete koristiti i običnu vodu, u kombinaciji sa deterdžentom, ili posebnu koju ćete naći na svim benzinskim pumpama.

Kočnice i upravljački mehanizam – kontrolišite kočnice i upravljački mehanizam, jer oni su vitalni dijelovi sigurnosti. Provjerite potrošenost kočnih diskova i pločica (pakni i doboša). Pažnju obratite na ispravnost elastičnog ovjesa, amortizera i opruge.

– Ne zaboravite pragove. Tokom zime dolazi do nagrizanja, odnosno korozije i oksidacije metala, pa farba truhne. Otiđite kod limara koji će pregledati podvozje i savjetovati vas šta trebate uraditi – napominje Cero.

Provjerite signalizaciju

Signalizacija – Provjerite kompletnu signalizaciju, duga, kratka i dnevna svjetla, pokazivače pravca, zaustavno te svjetla za kretanje unazad, registracijsku tablicu i maglu.

Akumulator – najbolji način za održavanje akumulatora u optimalnom radnom stanju je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja svih površina vodite računa o tome da je pričvršćen i da su sva povezana mjesta osigurana. To podrazumijeva provjeru elektrolita, čišćenje klime i kontrolu napona punjenja.

– Akumultor ima otežane uvjete rada tokom zime i kao takav iscrpljen ulazi u ljetnu sezonu, pa može uslijediti termošok. Zbog promjene temperature dešava se da tokom toplih dana vozilo ne upali zbog neispravnog akumulatora – govori Cero.

Klima uređaj – kontrola će otkriti eventualni kvar na kompresoru klime ili nedovoljnu nepropusnost određenih crijeva. Stručna osoba će vam reći postoji li potreba za punjenjem ili dopunjavanjem odgovarajućim fluidom te da trebate zamijeniti filter klime. Sve to možete uraditi u bilo kojem autoservisu. Ako klima slabo hladi tokom vožnje, vjerovatno je riječ o nedovoljnoj količini gasa, pa ga dopunite. Dezinfekciju i čišaćenje zračnih kanala preporučuje se uraditi jednom godišnje.

– Obavezno promijenite filter zbog gljivica koje su glavni uzročnik alergija. Razlika između vanjske i temperature u automobilu ne smije prelaziti pet stepeni – kaže Almir.

Oprema – provjerite da li posjedujete svu obaveznu opremu, kao što su retroreflektirajući prsluk i trokut, komplet sijalica, sajla za vuču, prva pomoć, sjedište za djecu i Obrazac Evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi.

Provjerite i stanje rezervnog točka, staklene površine na vozilu, stanje metlice brisača, pozicije sjedišta unutrašnjeg i vanjskeg retrovizora.

Metlice brisača

Zbog hladnih dana koji su iza nas, moguće je da su brisači metlica na automobilu oštećeni. Ukoliko primijetite neravnomjerno brisanje, prilikom pranja prednje šajbe, to je znak da su metlice istrošene i da je došlo vrijeme da ih zamijenite.

Većina proizvođača nalaže da ih bar jednom godišnje promijenite.

Pomoć putem telefona

BIHAMK je u fazi realizacije uvođenja pomoći putem telefona, što Evropski klubovi već odavno imaju. Cilj je neke probleme riješiti telefonski. Primjera radi, ako se upali žuta lampica, koja ilustrira da fali R Blue tečnosti, pozovite operatera koji će vam reći koliko još, sa tako upaljenom lampicom, možete voziti. Naravno, neke intervencije se ne mogu uraditi bez dolaska stručne osobe – istakao je Almir Cero.

(L. Balić/Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno