Info

Preporuke Agencije za sigurnost hrane BiH

Imajući u vidu predstojeći period koji karakteriziraju povećane temperature zraka, te nedavni primjer epidemije salmoneloze uslijed konzumacije zdravstveno neispravne hrane kod djece predškolskog uzrasta u Sarajevu, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uputila je niz preporuka kao doprinos prevenciji oboljenja čiji je uzrok hrana.

Kao što je poznato, hrana je veoma osjetljiva materija i kada je riječ o hrani ne postoji tzv. nulti rizik ili stopostotna sigurnost. Uvijek može doći do kontaminacije hrane ukoliko se sa istom ne postupa u skladu s važećim propisima, procedurama i preporukama nadležnih organa, navodi se u priopćenju Agencija za sigurnost hrane BiH.

Osim u hrani, određeni uzročnici trovanja hranom izolirani su u proteklom periodu kod osoblja (kliconoša) koje je u direktnom kontaktu s hranom, te je stoga veoma značajno da se zdravlje radnika koji rukuju hranom redovido provjerava sanitarnim pregledom, te da radnici imaju sanitarnu knjižicu, kao i razvijenu svijest o značaju prijavljivanja bolesti i posjete liječniku.

U cilju prevencije oboljenja čiji je uzrok/put prenosa hrana, Agencija za sigurnost hrane dostavila je nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH preporuke za pojačane mjere kontrole hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije s naglaskom na dječje vrtiće, ugostiteljske objekte, objekte za brzu ishranu, slastičarnice, te objekte u blizini škola, autobusnih i željezničkih kolodvora, te zračnih luka u Bosni i Hercegovini.

Pored subjekata u poslovanju s hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište te nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost, jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom.

S tim u vezi, iz Agencije za sigurnost hrane preporučuju potrošačima da hranu kupuju isključivo u registriranim objektima s posebnim naglaskom na lako kvarljive namirnice, kao što su jaja, meso i mlijeko, koje je potrebno čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima.

Također, s obzirom da potrošači ljeti provode više vremena u prirodi, gdje im često nije dostupna sigurnost koju pruža kuhinja (kontrolirano kuhanje na odgovarajućoj temperaturi, pravilno hlađenje hrane i pranje pribora) potreban je dodatni oprez pri čuvanju i konzumaciji hrane.

Ukoliko potrošači primijete bilo koji od simptoma trovanja hranom (mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja), preporuča im se da se u što kraćem roku obrate nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

U sklopu aktivnosti na edukacije potrošača o načinima prevencije oboljenja uzrok hrana, Agencija za sigurnost hrane BiH, u suradnji sa udrugama potrošača u Bosni i Hercegovini, planira organizirati niz edukativnih skupova na kojima bi se potrošačima dali savjeti i preporuke o načinima prevencije oboljenja čiji je uzrok hrana, navodi se u priopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem