Politika

Premijer ZDK Pivić: Novim Zakonom o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija stat ćemo u kraju sistemu neodgovornosti, sukoba interesa i korupcije!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U otvorenom razgovoru za Zenicablog premijer Pivić rezimira početak mandata Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju predvodi. Ističe da su izazovi veliki i da su prepreke teške ali smatra da je to dobar znak jer kada radite posao kako treba rezultati ne dolazi lako. Zadovoljan je usvajanjem Zakona o prostornom uređenju i građenju i veseli ga što je struka podržala amandmane zastupnika koje je Vlada prihvatila. To je prvi korak u vraćanju domaćinskog pristupa u odnosu prema javnim dobrima i imovinom kantona. Namjerava da stavi na raspolaganje svoja znanja i iskustva stjecana kroz komitet eksperata za sprečavanje pranja novca MONEYVAL, te da dobre prakse iz Evropske unije ugradi u sistem borbe protiv korupcije u Zeničko-dobojskom kantonu.

G. Piviću kako bi ste rezimirali početak mandata Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju kao premijer predvodite?

Sigurnost, stabilnost i razvoj su između ostalih obaveze i odgovornosti koje smo kao Vlada preuzeli. Uz borbu protiv korupcije i sprečavanje sukoba interesa to predstavlja nosivi stub politika koje zastupamo. U tome procesu susrećemo brojne izazove i prepreke ali moje je lično uvjerenje da kada stvari radite pravilno i kada ste na pravom putu onda je uvijek teško. Niti jedan rezultat ne dolazi lahko. Mi smo toga svjesni. Radimo marljivo, predano i temeljito, te sam uvjeren da dobri rezultati neće izostati.

Zakon o prostornom uređenju i građenju je dobar početak i korak u pravom smjeru. Prije svega on je u najboljem interesu građana, a što je potvrdila i struka. Drugo, usvojen je kroz blisku saradnju Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i stručne javnosti. To je važno da imamo dobru i otvorenu komunikaciju i da zajedno radimo u najboljem interesu građana.

Vlada je već na svojoj drugoj sjednici usvojila odluke kojim se daju značajna sredstva za potrebe privrede, poljoprivrede, obrazovanja i sporta. Cilj nam je da stimuliramo rast i razvoj, te da Zeničko-dobojski kanton učinimo mjestom sigurnog i ugodnog življenja.

Sa time u vezi postoji veliki broj zakonodavnih projekata na kojim ćemo raditi, a posebno iz oblasti borbe protiv korupcije i sprečavanja sukoba interesa. Svi ti projekti će pred Vladu, Skupštinu ali i društvenu zajednicu kao cjelinu postaviti izazove koje samo zajedničkim snagama možemo savladati, te kroz domaćinski odnos i budžetsku disciplinu ojačati povjerenje građana u institucije vlasti.

Spomenuli ste borbu protiv korupcije i sprečavanje sukoba interesa. Koje konkretne mjere možemo očekivati od Vlade Zeničko-dobojskog kantona u toj oblasti?

Jedan od prvih koraka nakon preuzimanja vlasti bilo je utvrđivanje statusa Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija. Imao sam saznanja da je zakon trebao da bude pripremljen i usvojen ali je prethodna vlast projekat ovog zakona stavila u ladicu daleko od očiju javnosti.

Na prošloj sjednici je Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila zaključak kojim je obavezano Ministarstvo pravosuđa i uprave Zeničko-dobojskog kantona da preispita tekst na kojem su do sada radila, te da ga usklade sa pravnom stečevinom Evropske unije, najboljim evropskim praksama i da u njega ugrade sve potrebne alate i pravna sredstva koja će stvoriti prethodne uslove za snažnu i potpunu borbu protiv korupcije i sukoba interesa u institucijama vlasti Zeničko-dobojskog kantona. U obavezi su da tekst Zakon u što kraćem roku upute u dalju zakonodavnu proceduru.

Da li nam možete otkriti neke pojedinosti u vezi novog Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija?

Načela na kojim će se zakon temeljiti su transparentnost, odgovornost nosilaca javnih funkcija, zaštita integriteta javne službe, pravna sigurnost i vladavina prava. Zakonom će biti utvrđena obaveza izabranih i imenovanih dužnosnika i nosilaca izvršnih funkcija da prijave vlastitu imovinu i prihode.

Navedeno obuhvata i obavezu prijave poklona koje nosioci javnih funkcija prime u toku obavljanja javne funkcije. Zakonom će biti definisan institut sukoba interesa, tijelo koje će odlučivati o sukobu interesa, postupak utvrđivanja, sprečavanja te mjere i radnje u situacijama u bude utvrđeno postojanje sukoba interesa.

Dužnu pažnju ćemo posvetiti samom tijelu o odlučivanju o sukobu interesa. To mora biti administrativno i budžetski nezavisno tijelo u kojem će funkcije obavljati lica sa ličnim i profesionalnim integritetom i radnim iskustvom u ovoj oblasti. Ovo tijelo radi ispunjavanja svoje svrhe ne smije biti pod političkim niti bilo kojim drugim utjecajem. Ono odluke mora donositi objektivno, nepristrasno i profesionalno na osnovu zakona i utvrđenih činjenica.

To će biti neke polazne osnove oko kojih će biti izgrađen jedan snažan i održiv sistem uspostavljanja odgovornosti izabranih i imenovanih nosilaca javnih funkcija. Radna grupa će kako sam kazao ugraditi sve potrebne alata koji će omogućiti efikasnu borbu protiv korupcije, nepotizma i sprečavanja sukoba interesa.

U pripremu teksta zakona, da uzmu učešće bit će pozvani predstavnici nevladinih organizacija, akademske zajednice, stručne i opće javnosti. Pokrenuti ćemo sveobuhvatan društveno-politički dijalog koji za cilj ima da dobijemo jedno optimalno rješenje koje će ispuniti svrhu radi koje se usvaja i postići rezultate koji se od njega očekuju.

Da li je dovoljno da se ova pitanja rješavaju samo na kantonalnom nivou ili je potrebno da se to uradi jednim sveobuhvatnim sistemom borbe protiv korupcije i sprečavanja sukoba interesa u Federaciji BIH i državni Bosni i Hercegovini općenito?

Unficiran pravni okvir i jedinstven sistem borbe protiv korupcije i sprečavanja sukoba interesa je suština zahtjeva Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. U Federaciji Bosne i Hercegovine u pravnoj snazi se nalazi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti FBIH ali on je u praksi neprovodiv jer ne postoji tijelo koje bi odlučivalo o sukobu interesa i donosilo odluke. To je neodrživo pravno stanje koje sprečava razvoj efikasnog i održivog sistema.

Ovom prilikom moram istaknuti da sam ponosan na rezultate koje je Delegacija Bosne i Hercegovine pri komitetu eksperata za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL ostvarila u periodu moga mandata na mjestu šefa delegacije od 2015. do 2023. godine. Kada sam preuzeo dužnost 2015. godine Bosna i Hercegovina je bila blizu crne liste komiteta MONEYVAL, a što je naš finansijski sektor vodilo u izolaciju.

Kontinuiranim i predanim radom, predvodio sam koordinaciju aktivnosti sa svim nivoima vlasti. U trenutku moje smjene Bosna i Hercegovina je bila u statusu punog povjerenja Komiteta, a što našem finansijskom sektoru omogućava odlične uslove za neometano poslovanje.

U tome procesu usvojeni su brojni zakoni i podzakonski akti koji su ojačali sposobnost sistema da odgovori na korupciju i pranje novca. Dakle, pokazali smo da je moguće okupiti vlasti svih nivoa i nadležnosti da se zajednički bore protiv ove društvene nepogode jedino što je potrebno je volja vlasti da zaista i rade na tome pitanju.

Borba protiv korupcije uz krivično pravni aspekt obuhvata i izgradnju jednog cijelog sistema državne zaštite integriteta javne funkcije i jačanja povjerenja građana u institucije vlasti. Upravo je to cilj kojem svi zajedno moramo da težimo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno