Kultura

IK Vrijeme na Internacionalnom Sajmu knjige: Promocija izdanja “Bošnjaci” Jasmina Mujanovića, “Putopisa” Evlije Ćelebije i “Bosanskih basni”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

S ponosom najavljujemo učešće čuvenog zeničkog brenda, Izdavačke kuće “Vrijeme” u prostorima 35. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga.

Sajam je počeo jutros tradicionalnim darivanjem knjiga domaćina sajma prvim posjetiocima ove najveće i najznačajnije manifestacije posvećene autorima, knjigama i čitaocima.

Kako nam je potvrdio vlasnik IK Vrijeme, Muamer Spahić, ova zenička izdavačka kuća će tokom najvećeg bh., sajma knjige s radošću i ponosom predstaviti nova izdanja: ‘Bošnjaci’ Jasmina Mujanovića, ‘Putopis’ Evlije Čelebije, ‘Bosanske basne’ i druge knjige.

– Zenicu promoviramo i vizuelnim identitetom cijelog štanda naše kuće, ali i prepoznatljivim dizajnom svih naših izdanja, kazao je Spahić.

Organizatori su istakli da na sajmu učestvuje, u svim dvoranama Skenderije na površini od 10.000 kvadratnih metara, 150 izdavačkih kuća koje će predstaviti 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u Dvorani Mirza Delibašić.

Promocije novih autorskih izdanja održavat će se i u Domu mladih, foajeu, VIP salon te na platou Skenderije. Na sajmu će biti održani i okrugli sto o prevođenju i autorskim pravima, stručni i naučni skupovi, kao i susreti pisaca iz regiona.

Postavljena je izložba prevođenih knjiga bh. autora i stranih knjiga NUBiH. Izložena su djela članova Društva pisaca, PEN centra i bosanskohercegovačkih naučnih, kulturnih i obrazovnih institucija i organizacija. Mogobrojne institucije i izdavači priredili su i 27 izložbi, organizovane su čitaonice i radionice, a najavljuju se performansi i specijalni program za mlade u Domu mladih.

Bosansko izdanje nedavno objavljene knjige bosansko-američkog politologa Jasmina Mujanovića će biti dostupno od Sajma knjiga u Sarajevu.

“Bošnjaci. Nacija nakon genocida” iscrpan je i uputan pregled povijesnog razvoja i političkog trajanja bošnjačke nacije na povijesnim bosanskim zemljama. Opisavši povijesni put, političke silnice i naslijeđe Genocida, autor nudi i i izvodljiva politička rješenja – ustavotvornu skupštinu za novu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon bosanskih bajki na savremen i poseban način priredili smo i bosanske basne. Namijenjene i djeci koja još ne znaju čitati, njihovim roditeljima i učiteljima, ali i svim ljubiteljima priča o životinjama,

“Bosanske basne” vode nas u već poznati svijet. Međutim, sada tamo idemo drugim – bosanskim putem. Na tom putu koristimo i savremene tehnologije: pored audiozapisa i zvučnih podloga, nudimo i zabavne mogućnosti virtuelnih susreta s junacima basni, a tekst je prilagođen i osobama s disleksijom. U ovom posebnom izdanju ilustracije potpisuje bosansko-turska dizajnerica @irma_hirmashima.

Tu je i prvi od dva pripremljena klasika. “‘Putopis” slavnog Evlije Čelebije u prijevodu Sejfudina Kemure.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno