Biznis

ArcelorMittal: sindikat i uprava dogovorili povećanje za 1.375 radnika, spornih 70

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ArcelorMittal: sindikat i uprava dogovorili povećanje za 1.375, spornih 70 radnika – Predstavnici glavnog odbora Sindikata kompanije „ArcelorMittal“ Zenica nisu potpisali dokument “Registar radnih mjesta s posebnim uvjetima rada”, o kojem više mjeseci pregovaraju s menadžmentom kompanije.

Sindikalisti AMZ su tokom pregovora uspješno dogovorili najveći broj radnih mjesta s posebnim uvjetima rada, ali nisu prihvatili prijedloge uprave kompanije da se umanji dodatak na plaće za neka radna mjesta, jer ističu da “nije došlo do poboljšanja uvjeta rada na ovim radnim mjestima, te da 70 radnika, koji su po ranijem imali pravo, više ne bi imali pravo na dodatak na plaću”.

dscn2305– Na ovim radnim mjestima ne samo da nisu bolji nego su čak i teži, zbog stalnog smanjenja broja radnika proizvodnja se obavlja s manjim brojem izvršilaca. Radnici su još više izloženi posebnim rizicima i daleko većim psihofizičkom opterećenju nego ranije – objasnio je sindikalni stav predsjednik Zuhdija Kapetanović.

Industrija čelika se i dalje nalazi u vremenu punom izazova vezanih za njeno poslovanje. Tokom ovog izuzetno teškog perioda svi uposlenici kompanije ArcelorMittal Zenica rade zajednički i čine sve što se može kako bi se naše poslovanje održalo.

Tokom nekoliko proteklih godina svjetska industrija čelika prolazila je kroz svima dobro poznate probleme, uključujući zatvaranje fabrika što je imalo utjecaja na mnoge poslove.

Usprkos višestrukih izazova sa kojima se suočavala kompanija ArcelorMittal Zenica, mi smo do sada uspjeli zadržati isti nivo uposlenosti, što je najviši prioritet uprave kompanije u ovom momentu. 

Također je važno naglasiti da kompanija ArcelorMittal Zenica već godinama uredno i na vrijeme isplaćuje plaće, plaća poreze i doprinose, unatoč kontinuirano slabim financijskim rezultatima.

Iznenadno povećanje cijena koksnog ugljan za 100% na globalnom nivou rezultirat će dodatnim troškovima za ArcelorMittal Zenicu  u visini od 15 miliona KM  za svaki kvartal, počevši od četvrtog kvartala 2016.godine. U tako teškim okolnostima sve aktivnostini koje poduzmemo i odluke koje donesemo moraju na prvom mjestu osigurati održivost kompanije koja omogućava preko 10.000 indirektnih i direktnih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini i daje vitalni doprinos lokalnoj ekonomiji, kaže se u odgovoru Uprave AMZ na reakciju Sindikata i dodaje – Kao i do sada uprava kompanije ostaje otvorena i spremna za sve razgovore sa Sindikatom očekujući potrebnu podršku koja vodi ka ostvarenju zajedničkog cilja, a to je održivost, na dobrobit naših uposlenika i cijele zajednice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno