Sudske klupe

Od 2021. Tužilaštvo BiH imalo 100 predmeta za negiranje genocida, izazivanje mržnje, veličanje zločinaca: Podignuto pet optužnica, donesena jedna presuda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Tužilaštvu BiH evidentirano je oko 100 predmeta koji se odnose na krivično djelo iz člana 145a. KZ-a BiH, Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti od 2021. godine, rečeno je u ovoj pravosudnoj instituciji za N1.

“Prijave ne podnose policijski organi”

U nekim predmetima su, ističu iz Tužailštva BiH za N1, donesene naredbe o nesprovođenju istrage, a neki predmeti su u fazi istrage ili prijave.

“Gotovo nijedan nije formiran na osnovu zaprimljenog izvještaja o učinjenom krivičnom djelu, dostavljenom od strane policijskog organa, sa dokazima, iskazima svjedoka i svim što je potrebno. Najčešće su prijave podnosili građani protiv drugih građana, i to zbog objava i komentara na te objave na društvenim mrežama i internet prostoru, građani i nevladine organizacije i udruženja protiv izjava određenih političara u medijima i javnom prostoru itd. Dakle, poseban problem u radu tužilaca predstavlja činjenica da prijave nisu zaprimljene od strane nadležnih policijskih agencija za provođenje zakona, koje imaju potrebna znanja da u radnjama prijavljenih prepoznaju elemente krivičnog djela i da za te radnje prikupe dokaze koji to potkrepljuju. Na ovom mjestu ne želimo da se stekne utisak kako se na prijavi ne može raditi samo zato što je podnesena od strane građana ili drugih organizacija, podvlačimo samo činjenicu da policijske i sigurnosne agencije imaju više profesionalnog znanja o navedenoj tematici”, ističu iz Tužilaštva BiH.

“Podnositelji ne žele da sarađuju dalje”

Veći broj prijava je podneseno putem elektronske pošte (e-maila), ali, dodaju, značajan broj podnositelja prijava nije pokazao spremnost na dalju saradnju, naročito kada je riječ o anonimnim prijavama što je prilično čest slučaj.

“Svi predmeti su u radu i kako se budu donosile tužilačke odluke javnost će biti informisana. Primjetno je da se nakon uvođenja izmjena zakona i početka rada Tužilaštva BiH na ovim predmetima, govor mržnje i negiranje zločina u medijima kao i internet prostoru, značajno smanjio”, navoe iz Tužilaštva BiH za N1.

Pet optužnica i jedna presuda

Podsjetili su da je Tužilaštvo BiH podiglo pet optužnica zbog krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a., a Sud BiH je u jednom predmetu odbio potvrditi optužnicu.

“Podignute su i potvrđene optužnice u predmetima, koji se odnose na vrijeđanje žrtava stradanja 8 djece u Vitezu, 1993. godine., u drugom predmetu veličanje i podržavanje lica osuđenog za ratne zločine, u Bratuncu, 10. marta prošle godine, te u trećem predmetu održavanje javnog skupa na kojem se pokušava opravdati zločin genocida utvrđen prvosnažnim presudama MKSJ-a i Suda BiH, za vrijeme održavanja komemoracije na području Srebrenice, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. godine. Očekuje se potvrđivanje optužnice u predmetu koji se odnosi na podstrekivanje mržnje usmjerene protiv grupe osoba ili člana grupe na javno dostupnom internet prostoru, vrijeđanjem i ugrožavanjem novinara i medijskih radnika, kao i drugih osoba”, kazali su iz Tužilaštva BiH.

Ističu da je u predmetu Sladojević i dr. (pripadnici Ravnogorskog pokreta) donesena je prva osuđujuća presuda, koja je krajem prošle godine postala pravosnažna i nadaju se da će biti korisna za utvrđivanje buduće sudske prakse u ovoj oblasti.

“Zbog velikog interesovanja javnosti, medija, analitičara, akademske i stručne javnosti za predmete koji se odnose na član 145a. Krivičnog zakona BiH (Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti), naročito u dijelu stava 3. koji zabranjuje javno odobravanje, poricanje, grubo umanjivanje ili pokušaje opravdanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina, a radi što veće transparentnosti prema javnosti, Tužilaštvo BiH je uvelo praksu da na zvaničnoj web stranici objavljuje optužnice i negativne tužilačke odluke (u anonimiziranom obliku), sa obrazloženjima postupajućih tužilaca. Na ovaj način javnost ima bolji uvid u procesuiranje navedenih predmeta, kao i razloge donošenja tužilačkih odluka. Svi građani koji imaju saznanja mogu podnijeti prijavu Tužilaštvu BiH ili agencijama za provođenje zakona”, poručili su iz Tužilaštva BiH u odgovoru za N1.

Autor: N1Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno