Info Politika

Šta donosi Zakon o radu kojim se dozvoljava rad studenata?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na dnevnom današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine naći će se i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu kojim se dozvoljava rad studenata, kao i Nacrt zakona o djelatnosti psihologa.

Ukoliko predložene dopune Zakona o radu budu usvojene na Domu naroda, ovaj zakon stupa na snagu.

Dopune Zakona o radu, kojim se dodatno reguliše povremeni i privremeni rad te kojom se dozvoljava rad studentima predstavljaju značajan pomak u zaštiti prava studenata i regulisanju njihovih radnih odnosa, kao i doprinosa razvoju zdrave ekonomije.

-Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog zakona osigurat će se veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali i omogućiti poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme. To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno-pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi – kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Autor: Hayat



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno