Naše

ARCELOR MITTAL i nova okolinska dozvola

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ARCELOR MITTAL i nova okolinska dozvola- Važeća okolinska dozvola kompanije Mittal važi do 03.04.2022.g. i zakonska obaveza operatera je da podnese zahtjev za obnovu dozvole u roku od 120 dana prije isteka važeće dozvole. Ono što je „poguralo“ aktivnosti u ovom procesu je sasvim sigurno činjenica da je nakon decenija čekanja konačno usvojen novi Zakon o Zaštiti okoliša koji stupa na snagu danom objavljivanja u Sl.listu FBiH što je i urađeno 04.03.2021.g.

Razlog za ovakvu žurbu je činjenica da postupci u procesu izdavanja dozvola kao i sve obaveze se moraju ispoštovati  u skladu sa zakonom koji je važio prije stupanja na snagu novog zakona. Pokušaj izbjegavanja znatno oštrijih sankcija je i kraj priče o bilo kakvim drugim razlozima žurbe, ekspresnog djelovanja, ekspeditivnosti ili još gore – povećane odgovornosti u procesu. dobijanja dozvola. Shodno ovoj pretećoj opasnosti, Mittal pokreće proceduru 287 dana prije početka onih obaveznih 120 dana, što u ukupnom zbiru iznosi čitavih 400 dana ili 1 godinu 1 mjesec i 5 dana.

Ako je i od njih ovolika revnost je impresivna. Nakon što je kompanija Mittal podnijela u januaru 2021.g. zahtjev za izdavanje nove okolinske dozvole, FMOIT je objavio poziv za Javnu raspravu povodom ovog zahtjeva sa rokom dostavljanja primjedbi do 11.03.2021.g., Eko Forum je i održao istu, ispunio svoju zakonsku i moralnu obavezu uz, učešće svih relevantnih strana i na kraju začepio usta jer je tako tražio glavni akter rasprave. Toliko o transparentnosti i obavezi obavještavanja javnosti o raspravi i postignutim dogovorima. Nova mrlja u ovom procesu je Rješenje FMOIT od 16.04.2021.g. o imenovanju stručne komisije za analizu i ocjenu zahtjeva za izdavanje Okolinske dozvole od strane Mittala.

U tom rješenju nema niko od strane civilnog sektora i gle čuda – ponovo jedan od glavnih aktera svih ekoloških projektata u Zenici i ZDK, prof.dr. Šefket Goletić, dokazani prijatelj Mittala. Iako je stekao status penzionera- umirovljenika to nije razlog da se prestane honorarno baviti ekologijom po svaku cijenu, naravno onu isplativu. Komisija je stručno i jednostrano izbalansirana, bez onih koji će podmetati klipove i tražiti dlake u jajima. Naš vrli stručnjak je bio neizostavan učesnik svake važne ekološke aktivnosti i pogotovo u izradi projekata koji se dobro plaćaju u Zenici ( čitaj Mittalu, ), gdje su neki od njih :

– Vođa projekta Plan aktivnost sa mjerama i rokovima za smanjenje emisija od zagađenja, 2008.,

– Konsultant u izradi LEAP projekta , maj 2009.,

– Vođa u izradi projekta KEAP ZDK od 2017.-2025.g. gdje je bio i član komisije za nadzor realizacije ovog projekta  i gdje se ta komisija nikad nije sastala u 3 godine nakon izrade istog, stepen realizacije KEAPa u tom periodu nije vrijedan spomena. Rezultat je i izbor nove komisije.

– u međuvremenu se bavio i obrazovnim aktivnostima i uz ostale, bio mentor jednom izuzetnom plagijat naučnom radu na temu zagađenja zraka u Zenici. Lagendarni master rad zamjenice ministra okoliša FMOIT Mirjane Kovač, u kojoj je elaborirana „naučna“ teza da Mittal u Zenici učestvuje sa 10 do 15 % u ukupnim emisijama SO2. Ovaj rad je demistifikovao član Eko foruma prof.dr. Samir Lemeš, koji je i zvanično od strane mentora rada bio optužen za klevetu i povredu ugleda. Poslije višegodišnjeg razmatranja na svim nivoima od strane Opštinskog i Kantonalnog suda u Zenici i Vrhovnog suda u Sarajevu su odbačeni svi navodi optužbe i donesena odluka u korist prof  Lemeša. Ovim rješenjem suda su dokazane tvrdnje da rad nema validnost i relevantnost kroz naučne postavke i time je dokazano da je taj naručeni rad manipulacija sa namjerom opravdanja statusa Mittala u procesima zagađenja okoliša u Zenici. Na prijavu Etičkoj komisiji Univerziteta da razmotri učešće mentora rada, ista nikad nije reagovala.

– Vođa tima u izradi Studije uticaja nove Plinske toplane u Mittalu, iz nov..2018.g. i Okolinske dozvole iz marta 2019.g.za navedeni objekat,

– jedan od kreatora i nosilaca najnovijeg Akcionog plana Zaštite zraka u ZDK u aprilu 2020.g.

Ono što je zajedničko svim ovim radovima, je da osim Studije i Okolinske dozvole, ni jedan projekat nije realizovan do kraja, a pogotovo sa uspjehom i da je pokazao bilo kakve rezultate u realizaciji. Na svim radovima je Eko forum dao primjedbe i ni na jednom nisu usvojene i postale sastavni dio obaveza. Postajale su sastavni dio spisa, tj projekata koje nisu ušle kao aktivne i postale dio obaveze u realizaciji projekta. U svim radovima je omiljeni Mitalov izrađivač projekata bio nosilac aktivnosti sa rezultatima koji se jednostavno mogu zaboraviti. Sa ovakvim renomeom i uspjesima, dolazi nam i u najnoviji tim koji treba razmatrati ovaj historijski zahtjev Mittala čak preko godine unaprijed. Pošto u omiljenoj varijanti integralne okolinske dozvole nema ni riječi o : Koksari, Rači, novoj Energetici, tj. Toplani, otpadnim vodama, onim polubogaljima tipa BOF čeličane i Alomeracije, gdje obaveze nisu ni blizu zadovoljenja postavljenih parametara, pitanje je šta je onda INTEGRALNO. Oni dijelovi koji nisu sporni i gdje se uz njih nastoji progurati u paketu i sve nabrojano kao ispravno i konačno riješeno, što apsolutno ne odgovara istini. I u ovakvoj situaciji dobijamo učesnike u timu koji su sigurno iz kluba omiljenih na strani Mittala, gdje nema civilnog sektora i nevladinih organizacija je zaista neozbiljan pristup gdje u startu možemo pogoditi kako će to izgledati. Da navedemo činjenicu kod prošle okolinske dozvole iz 2017.g. gdje su prijedlog OD radili stručni saradnici iz Zenice koji su potpuno poznavali tehnologiju i postrojenja pa je dogovaranje trajalo skoro 1,5 godinu uz 4 prijedloga teksta dozvole, gdje FMOIT na kraju usvoji simbolične primjedbe koje su postale dio obaveza u OD. Sa ovakvim prijedlogom jednog miroljubivog tima kojeg će sasvim sigurno voditi prof, Goletić i koji je sačinjen po želji operatora bit će zanimljivo vidjeti kako će utrošiti ovoliki višak vremena u elaboriranju izbora pogona za koji se daje dozvola i još više pružanju objašnjenja zašto svi oni nabrojani dijelovi nisu bitni u ovakvoj krnjoj, integralnoj verziji. U verziji u kojoj Mittal uopšte ne može raditi bez i jednog dijela, osim tretmana otpadnih voda.

Na kraju, Eko forum nije zadovoljan ovakvim načinom rada i izborom članova tima uprkos silnom dogovaraju i pokušaju unaprijeđenja saradnje između Mittala, nevladinog sektora i institucija vlasti. Kad je ekologija u pitanju, kao i obično jedan korak naprijed i onda obično dva nazad. A mi smo po stanju zaštite okoliša, uništavanju resursa, broju oboljenja i umrlih od posljedica zauzeli čvrsto zadnje mjesto u Europi.

EKO FORUM ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno