Info

Uplaćeno 13 miliona KM ratne štete

Uplaćeno 13 miliona KM ratne štete
Uplaćeno 13 miliona KM ratne štete
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uplaćeno 13 miliona KM ratne štete- Ministarstvo finansija Republike Srpske uplatilo je jučer 13,05 miliona KM po osnovu obveznica ratne štete, od čega se 11,25 miliona KM odnosi na glavni dug, a ostatak na kamatu.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske Srni je rečeno da je zaključno sa 29. junom ove godine u Ministarstvu evidentirana ratna šteta u iznosu od 560,1 milion KM, što obuhvata 34.175 predmeta, od čega se na sudske odluke odnosi 396,3 miliona KM, a na vansudska poravnanja 163,8 miliona KM

“Prva emisija obveznica ratne štete izvršena je 30. juna 2008. godine, a do sada je emitovano 10 emisija obveznica za izmirenje ratne štete u iznosu od 374,8 miliona KM za 44.682 povjerioca”, naveli su u Ministarstvu.

Prema njihovim navodima, od ukupno emitovanih obveznica, 249,2 miliona KM odnosi se na sudske odluke, a 125,6 miliona KM na vansudska poravnanja.

Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete rok za izmirenje u obveznicama sa rokom dospijeća je 50 godina, a Narodna skupština Republike Srpske je, na prijedlog Ministarstva finansija, u više navrata mijenjala taj rok skrativši ga na 13 godina, uz grejs period od tri godine i kamatom 1,5 odsto.

U aprilu 2014. godine Narodna skupština je usvajanjem izmjene Zakona o unutrašnjem dugu omogućila izmirenje ratne štete u gotovini i istovremeno odredila da plan isplate bude sačinjen na period od 20 godina.

Prilikom utvrđivanja dinamike, ističu iz Ministarstva finansija, pridržavaju se zakonskih propisa, a na sve stranke primjenjuju identičan opšti kriterijumi, a to su redoslijed prijema i evidentiranja sudskog predmeta u bazu podataka Ministarstva i kompletnost dokumentacije potrebne za verifikaciju ratne štete.

Prema njihovim navodima, nastaviće se u skladu sa mogućnostima sa skraćivanjem rokova izmirenja obaveza po osnovu nadoknade ratne štete, ali uz poštovanje istih kriterijuma, a to su redoslijed prijema i kompletnost dokumentacije.

Posljednje cijene obveznica ratne štete, na dan 30. juna 2016. godine, kreću se u intervalu od 67,98 do 85 odsto od njihove nominalne vrijednosti, a građanima je omogućeno da obveznicama izmire poreske obaveze nastale do 31. decembra 2007. godine, da otkupe stanove do 60 odsto vrijednosti i poslovne zgrade, poslovne prostorije i garaže, te plate naknadu za legalizaciju objekata.

Primjena prava koje se odnosi na jednokratno obeštećenje u vidu priznatog prava na naknadu materijalne i nematerijalne ratne štete ne umanjuje niti uskraćuje ostala prava koja proizlaze iz statusa porodice poginulog borca koja se isplaćuju mjesečno.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno