Ljudi

Selvedin Avdić: Željezara više nije “hraniteljica”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Selvedin Avdić: Željezara više nije “hraniteljica” – Dok se čeka novi datum premijere predstave “Moja fabrika” u BNP-u Zenica, razgovarali smo sa Selvedinom Avdićem, po čijoj knjizi je predstava rađena –

Knjiga “Moja fabrika” publiciste Selvedina Avdića po izlasku iz štampe 2013. godine naišla je na dobar prijem kako kod čitalaca, tako i kod kritike. Tri godine kasnije Bosansko narodno pozorište odlučilo je postaviti predstavu po motivima iz knjige, a režije se prihvatila Selma Spahić. Premijera je bila zakazana za večeras, međutim, ekstremno niske temperature utiču i na umjetnost, pa je premijera prolongirana do daljnjega. U međuvremenu, mi smo razgovarali sa autorom knjige “Moja fabrika” Selvedinom Avdićem.

 ”Moja fabrika” je trebala imati premijeru na petak 13, ali su vremenski uvjeti i hladnoća odgodili premijeru. Vaš komentar.

– Zbog problema u fabrici, premijera “Moje fabrike” morala je biti odgođena. Pisao sam o toj ovisnosti između grada i fabrike koja se, eto, ponovo pokazala i na ovom primjeru. Svako malo kvare se kotlovi koji griju grad. Bilo je previše hladno, niti su glumci mogli imati probe niti bi publika mogla gledati predstavu u takvim uslovima.

Koliko je važno za bh. dramaturgiju da se uradi ovakva predstava?

– Nisam dovoljno upućen, zaista ne znam da li bh. dramaturgija gubi ili dobija ovakvom predstavom, da li joj je važna ili je potpuno ravnodušna na nju.

zeljezara zenica6.JPG - Željezara više nije “hraniteljica”

Fabrika više nije naša

Meni je važna, to mogu sa sigurnošću reći. Svaki drugi komentar s moje strane bio bi prepotentan. Ne volim osobe koje same sebi pripisuju neki značaj i određuju položaj u društvu a da nisu upitali nikoga oko sebe da li se s tim slaže.

Redateljica je Selma Spahić, Zeničanka na privremenom radu u Sarajevu. Baš kao i Vi sami. Koliko je ta zenička veza pomogla u razumijevanju i radu na projektu? Da li ste zadovoljni segmentima knjige koje je Selma izabrala za predstavu?

– Od prvog dana zadovoljan sam saradnjom sa pozorišnom ekipom. Oni su bili jako ljubazni i ponudili su mi da prisustvujem svakoj probi, da komentarišem, sugerišem, čak i kritikujem ako imam šta. Ali, već tog prvog dana vidio sam da Selma Spahić jako ozbiljno radi svoj posao i da je najpametnije da pustim neka ga uradi do kraja kako je zamislila.

Prisustvovao sam probama zato što sam bio radoznao, jer nisam u životu imao previše susreta sa procesom rada u pozorištu. Bilo bi mi drago ako sam svojim prisustvom nekada uspio pomoći.

Važno je da ovo kažem, a to sam napisao i u tekstu za afišu predstave – ovu predstavu ne doživljavam kao adaptaciju knjige. To je kolektivni rad ansambla BNP-a Zenica koji su u predstavu unijeli toliko vlastitih sjećanja, emocija, truda i talenta da bi bio čist bezobrazluk autorstvo pripisati samo meni.

Knjiga govori o ljudima u najvećoj željezari u nekadašnjoj Jugoslaviji, ljudima koji su je gradili i gledali kako se smanjivala srazmjerno smanjivanju uticaja radničke klase u društvu. Šta danas ljudima znači Željezara, a šta im je nekad značila?

– Fabrika nije onako velika kao nekada i više nije naša, kao nekada. Ona više nije “hraniteljica”, ona ne grije “kolijevku proletarijata”, više nije ni simbol niti mit, svela se na mjeru koja joj je oduvijek pripadala – ona danas samo proizvodi i stvara kapital.

Ali, Zenica ne smije da je se stidi. Mislim da je fabrika najjača identitetska tačka koju ima ovaj grad i da je besmisleno tražiti drugu. Jer, fabrika je od Zenice napravila grad, zbog fabrike su u Zenicu dolazili radnici iz čitave Jugoslavije i velikoga dijela Evrope, zahvaljujući njoj kasaba je postala otvoren, multikulturni i višenacionalni grad.

selvedin_avdic.JPG - Željezara više nije “hraniteljica”

Knjiga o Rudniku

Složićete se da su to istinske vrijednosti koje, ako smo izgubili, moramo vratiti.

Nakon Kaznionice koja je nadživjela pet država, a koju ste radili 2011. godine sa Muamerom Spahićem i Kenanom Zekićem, vašim perom opisan je i drugi simbol Zenice – Željezara.

– Knjige koje radim u Bosni i Hercegovini uvijek radim s njima dvojicom, Muamer je izdavač, a Kenan dizajner. Ne samo zato što smo prijatelji nego zato što naša saradnja izvrsno funkcionira, radni proces je lagan i opušten, a rezultat uvijek dobar. Nadam se da ćemo tako i nastaviti u zdravlju i veselju.

Zenica je oduvijek bila najprepoznatljivija po zatvoru, fabrici i rudniku. I moja interesovanja se kreću unutar tog trougla. Možda bi me odmorilo da pišem o ostrvima i ribarima, ali o tome ne znam ništa izuzev onoga što sam skupio na rijetkim ljetovanjima. Plašim se piskaranja i brbljanja, pa pišem i govorim samo o onome što bar donekle poznajem.

Mislim da Muamer Spahić planira u Izdavačkoj kući Vrijeme zatvoriti taj trougao. Pronašli smo dobrog autora za knjigu o Rudniku, ali još smo u fazi nagovaranja. Težak je čovjek, ali pronaći ćemo odgovarajući pristup.

Novinar ste, književnik i publicista, prepoznatljivi u svemu što radite. Roman “Sedam strahova”, koji je žanrovski nešto između krimića i horora, dobio je pozitivne kritike u Guardianu i Independentu, a samim tim i nove prevode, nove čitaoce i nova tržišta za Vaša djela…

– Da, taj roman donio mi je mnogo više različitih čitalaca nego što sam mogao i naslutiti dok sam ga pisao. Sjećam se da sam govorio da bih bio sretan ukoliko bude imao onoliko čitalaca koliko može da stane u neki podrumski klub. Roman “Sedam strahova” sada već ima svoj život. Vidio je puno više svijeta od mene. Ove godine trebao bi biti preveden i na turski i danski jezik. Meni je vrijeme da objavim narednu knjigu.

Mirza Dajić/Oslobođenje

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno