Rekreacija

PD Čolan – Promocija prirodnih ljepota sjevera Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PD Čolan – Promocija prirodnih ljepota sjevera Zenice – U prošlu subotu obavili smo izviđanje terena za 2. čolanovu transferzalu, najvjerovatnije od Postojna do Zahića, a markacija će uslijediti vrlo brzo. U osnovi biće to dobrim dijelom već markirana biciklistička staza Eko Tvrtkovca, uz već dobivenu saglasnost, koja obuhvata prelijepe, nezagađene predjele sjevernog zeničkog područja, bogate prirodnim ljepotama, istorijskim detaljima i znamenitostima o kojima vjerovatno ni 5 posto Zeničana, pa i mještana ovog područja gotovo ništa ne zna.

Na ovoj transferzali pješak praktično kilometrima desnom nogom gazi područje kakanjske općine, a lijeva je na zeničkoj strani, dok istovremeno dah zaustavljaju prirodne ljepote i pejzaži s obje strane. Pluća i krvotok se istovremeno pune svježim, zdravim zrakom, ispunjen aromama uglavnom bora, ariša, jele i smrča, mada ne manjka ni zimzelenog drveća, a čitav krajolik je isprepleten šumama, livadama, potocima i selima gornjebabinskog i brnjičkog kraja.

Start je predviđen na uređenom području Eko Tvrtkovca na Postojnu, iznad sela Puhovac. Nadalje put vodi preko Ivice do Mrakovog kamena, pa preko dovišta Lastavica, Jelice i Hripljanca se spušta do Numine vikendice i vrela Babine rijeke, podno pečine koja veže sa najvišim vrhom Zenice- Tvrtkovcem. Ručak i duži odmor su planirani u lovačkoj kući na Iništu, a nastavak šetnje je u pravcu Trišnjeve Glave ili lijevim krakom do Zahića, a može i preko Markovca do Sebuja, odakle su redovne autobusne linije do Zenice. Odluku o pravom pavcu donijeće upravni odbor, vodeći računa o dužini transferzale i drugim bitnim elemntima. Ovo je samo mali uvod, a detaljan opis, brošura i promocija slijede uskoro, kao i poziv svima da budu dio ove lijepe, vrlo pozitivne i ljekovite priče koju planiramo zajedno doživljavati i pisati. Dotad uživajte u ovim prelijepim fotografijama snimljenim tokom izviđanja, jer ovaj predio Zenice nije obuhvaćen niti jednom planinarskom aktivnošću, a zavređuje po mnogo osnova punu pažnju. Vedro!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno