Info

Zenica: kokošija jaja opasna po zdravlje

Ozbiljno zagađenje prehrambenih artikala
Ozbiljno zagađenje prehrambenih artikala

Zenica: kokošija jaja opasna po zdravlje – Stanovništvo industrijskih gradova u srednjoj Bosni trebalo bi biti posebno oprezno pri konzumaciji domaćih prehrambenih artikala. Kokošija jaja su ozbiljno zagađena zbog teške industrije i opasna su po ljudsko zdravlje, posebno za djecu (1). Željezara ArcelorMittal Zenica (2) i termoelektrana Tuzla (3) su vjerovatno dominantni izvori teških metala (4) i opasnih postojanih organskih polutanata (5).

“Naše istraživanje je otkrilo alarmantno visoke koncentracije postojanih organskih polutanata u domaćim kokošijim jajima u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli. Ove hemikalije se akumuliraju u ljudskom organizmu i vežu se za masnoće u ljudskom tijelu. Na taj način, kontaminacija prijeti u prvom redu djeci. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo željezara ArcelorMittal Zenica i termoelektrana Tuzla,” kaže dr. Jindrich Petrlik, jedan od autora novog izvještaja i ekspert za postojane organske polutante iz Češke nevladine organizacije Arnika.

Ova dugotrajna kontaminacija predstavlja prijetnju po zdravlje lokalnih zajednica. Taj problem može riješiti jedino država i njene institucije. Do tada, lokalno stanovništvo bi trebalo poslušati preporuke, koje mogu djelimično zaštititi njihovo zdravlje. “Ljudi bi trebali na minimum svesti potrošnju domaćih kokošijih jaja i radije držati kokoši u pokrivenim kokošinjcima. Ipak, pravo rješenje je u rukama državnih organa vlasti. Oni bi trebali nametnuti uslove za smanjenje zagađenja iz industrije,” nastavlja dr. Petrlik.

“ArcelorMittal Zenica već duže od godinu dana radi bez važećih okolinskih dozvola. Građani sada znaju koliko je opasan utjecaj zagađenja na prehrambene proizvode i na zdravlje. Naši organi vlasti su i dalje odgovorni za postepeno trovanje stanovništva,” izjavio je dr. Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica.

“Novo istraživanje je potvrdilo direktnu vezu između spaljivanja ogromnih količina uglja bez efikasnih industrijskih filtera i kontaminacije životne sredine. Potrebna su nam unapređenja i modernizacija postrojenja termoelektrane, koja bi dovela do značajnog smanjenja emisija. Pod ovakvim okolnostima, izvoz električne energije možda i nije baš najbolja strategija za našu zemlju,” komentarisao je Denis Žiško, koordinator energetske kampanje Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Monitoring kvaliteta domaćih kokošijih jaja proveli su Češka nevladina organizacija Arnika i njeni partneri iz Zenice i Tuzle, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Za potrebe istraživanja, izabrane su lokacije u neposrednoj blizini željezara i termoelektrana kako bi se utvrdilo da li ta industrija ima utjecaja na životnu sredinu i na ljudsko zdravlje. Studija je pokazala da kontaminacija većine uzoraka prekoračuje higijenske limite iz Evropske Unije, za koje se smatra da su dozvoljene granice sigurnosti. Istovremeno, industrijska postrojenja koja rade u područjima iz kojih su uzeti uzorci, predstavljaju glavne izvore zagađenja.

________________________________________

Kako bi građani Zenice i Tuzle trebali zaštititi svoje zdravlje?

1) Izbjegavajte dnevno konzumirati više od 2 jaja domaćih kokošaka koje se uzgajaju u tom području (za djecu je ograničenje 1 jaje dnevno)
2) Kokoške treba držati u kokošinjcu – u jajima se nakuplja kontaminacija iz zagađenog zemljišta ako kokoške borave napolju
3) Zahtijevajte primjenu strožijih uslova kako bi se smanjio nivo zagađenja iz industrije u vašem gradu, od lokalnih zajednica, općina/gradova, i od Federalnog ministarstva okoliša i turizma

________________________________________
Prilozi

1) Izvještaj “Postojani organski polutanti u domaćim kokošijim jajima iz zemalja Zapadnog Balkana”: http://english.arnika.org/e-shop/publications/persistent-organic-pollutants-in-free-range-chicken-eggs-from-western-balkan-countries

2) Više o zagađenju iz kompanije ArcelorMittal u Zenici: http://eko.ba/42-arcelor-mittal-steelworks

3) Više o termoelektranama i prljavoj energiji: http://eko.ba/50-thermal-power-plants-and-dirty-energy

4) Spaljivanje uglja ispušta živu u zrak ili nakon spaljivanja leteći pepeo, koji kiša spira u rijeke. Živa se nakuplja u ljudskim bubrezima i jetri. Poznata je po štetnom dejstvu na ljudski embrion i na reproduktivne funkcije. Klasifikovana je kao mogući uzročnik raka kod ljudi.

5) Polihlorinirani dibenzo-p-dioksini i dibenzofurani (PCDD/F) i polihlorirani bifenili (PCBs) nastaju nenamjerno, kao rezultat nepotpunog sagorijevanja i ispuštaju se iz termalnih procesa (spaljivanje uglja) koji uključuju organske spojeve i hlor. Otrovni su u veoma niskim koncentracijama, postojani su i ne razgrađuju se, dovode do bioakumulacije u hranidbenom lancu, i mogu se prenositi na velike udaljenosti. Povezani su sa mnogim neželjenim posljedicama po zdravlje uključujući kancerogena svojstva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem