Info

UNZE: Menadžment uvjeren da su radili po Zakonu o visokom obrazovanju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Univerzitet u Zenici nastojat će svim pravnim sredstavima osporiti rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, koja im je naložila da u roku od 24 sata raskinu sve dosadašnje ugovore o djelu – izjavio je rektor tog univerziteta Damir Kukić.

Riječ je o oko 120 ugovora za profesore, asistente, a Kukić ističe kako zbog zaštite ličnih podataka sada ne žele izlaziti u javnost s imenima tih osoba.

-Ako bude potrebe, objavit ćemo i ta imena, ali menadžment je uvjeren da smo dosad sve radili u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. To ćemo i dokazati u žalbenom postupku – navodi Kukić u izjavi Feni.

Naglašava da nema mjesta panici kod studenata niti bojazni da će ova akademska godina biti prekinuta te da neće biti realizirani ispitni rokovi.

-Uostalom, naš je univerzitet prvi javni univerzitet u Bosni i Hercegovini koji je institucionalno akteditiran, a prošle smo godine prvi dobili i rješenje o reakreditaciji. Istina, samo za pet studijskih programa, ali smo prvi prošli institucionalnu reakreditaciju – napominje Kukić, koji dodaje da je i to potvrda da su radili u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Navodi da su inspekcijsku kontrolu imali u martu, ali da su tek jučer dobili rješenje u kojim im se nalaže raskid ugovora za osobe koje na tom univerzitetu nisu zasnovale radni odnos.

Ugovorima o djelu, kaže Kukić, dozvoljen je privremeni ili povremeni rad u periodu samo do 60 dana, ali on je mišljenja da se ta odredba ne odnosi na ustanove visokog obrazovanja.

INFORMACIJU IZ INSPEKCIJE PROČITAJTE OVDJE

ŠTA JE INSPEKCIJA NALOŽILA, TE KAKO GLASI RJEŠENJE KOJIM SE ONEMOGUĆAVA RAD 120 PROFESORA, PROČITAJTE NA OVOM LINKU

SAOPĆENJE REKTORATA NA OVOM LINKU



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno