Naše

Šokantna odluka inspekcije: Rok od 24 sata UNZE da raskinu sve ugovore o djelu sa 120 profesora i saradnika, upitan završetak akademske godine?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tokom prethodne noći i jutros među studentima se proširila informacija da je odlukom nadležne inspekcije zabranjen rad nizu profesora i asistenata, te da, ako se nešto drastično ne dogodi, svi će ostati bez akademske godine, a u pitanju je i naredna. O tome je jučer raspravljala i Unija studenata, koja je tokom dva dana (jučer i danas) imala niz sastanaka sa rektorom Damirom Kukićem.

Zenicablog je ispitao o čemu se radi i ekskluzivno vam donosimo sve informacije o trenutnoj, skoro pa pat-situaciji u kojoj se nalazi UNZE.

Naime, Rješenjem inspektora za rad Zeničko-dobojskog kantona dat je rok od 24 sata (?) da rektor UNZE raskine sve dosadašnje ugovore o djelu, na osnovu kojih je na UNZE bilo angažirano oko 120 profesora i asistenata, osoba koje nisu zasnovale radni odnos na UNZE, nego dolaze iz drugih institucija, ustanova, fakulteta…

Kao pravno utemeljenje za raskidanje ugovora, inspektor je našao da je, Ugovorima o djelu dozvoljen privremeni ili povremeni rad do 60 dana, te da UNZE kao pravni subjekt nema pravo da tako angažuje osobe iz osnovne svoje djelatnosti.

– Pravno, formalno, inspektor je, bukvalno poštujući zakon, u pravu, ali neophodno je vidjeti i uvidjeti specifičnost poslovanja univerzitetske djelatnosti, jer dobiti profesora za specifičnu djelatnost, tipa profesora medicine, politehnike, nije raspisati konkurs za zidara i ko se prvi javi. Kadar se godinama “proizvodi”, stasa i ovu praksu koriste svi univerziteti u oba bh. entiteta, kaže naš sagovornik, visokopozicionirani zvaničnik UNZE.

Rektor Damir Kukić i njegovi najbliži saradnici još se nisu oglasili, bez odgovora je i PR služba UNZE, pa je zato i naš izvor odlučio da pristane na razgovor za Zenicablog, ali pod uvjetom da mu se ne pominje identitet.

Šta je onda problem, uzevši u obzir da je poništavanjem rješenja 120 profesora i saradnika u pitanju najmanje 270 pojedinačnih predmeta na svim odsjecima svih fakulteta UNZE?

To bi značilo da studenti ostaju bez potpisa, nema ispita, nema akademske godine, ni ove, ni naredne.

– Problem je u porezu. Porez koji se uplaćuje na Ugovor o djelu značajno je niži od poreza na radni angažman. UNZE je, obzirom da je taj angažman moguće regulisati u Zakonu o visokom obrazovanju, trebao da izdejstvuje promjenu odredbi kojim bi se uveo “lex specialis”, odnosno omogućilo Zakonom da se ipak potpisuju takvi ugovori, bez stalnog angažmana i zapošljavanja, ali uz obavezu plaćanja poreza kao što je za zaposlene. To umjesto 14-15 miliona znači 30 miliona za UNZE i to bi značilo krah budžeta, pogotovo uzevši u obzir okolnosti s početka ove godine i pandemije, kaže naš sagovornik.

Šta je onda za činiti? Rješenje je u “podizanju norme” za postojeće zaposlene profesore i saradnike/asistente, te omogućavanju rada do “duple norme”, što je opet značajno manje opterećenje za oporezivanje.

Ipak, na kraju je najbitnije – šta će iz svega ovog izaći za studente? Gubitak godine? To niko i ne želi da pomisli.

Najbitnije je da se UNZE odmah žali na odluku, te da se traži prolongiranje primjene Rješenja barem na 30 dana, ako ne i do kraja akademske godine. prosto je nevjerovatna, nerazumna i razočaravajuća odluka kantonalne inspekcije, te inspektora koji je donio Rješenje, da ne uvaži specifičnosti poslovanja obrazovne ustanove.

– Nije to građevinska firma, pa eto od sutra drukčije. Šokantno je rješenje sa rokom izvršenja od 24 sata, šokantno je da se ne uzme u obzir da se radi o hiljadama studenata, i to sada u ovakvoj situaicji pandemije, razasutih po domovima, u isčekivanju šta će biti. Nadam se da će se u problem uključiti vrh inspekcije, Univerziteta i da studenti neće ispaštati, kaže naš sagovornik.

Očekujemo dalje poteze nadležnih.

Oko 14 sati Zenicablog je dobio odgovor iz Uprave za inspekcijske poslove ZDK, KOJI MOŽETE PROČITATI OVDJE

REAGOVANJE REKTORA KUKIĆA PROČITAJTE NA OVOM LINKU

SAOPĆENJE REKTORATA NA OVOM LINKU



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno