Info

Čerkez: Više ne možemo kontrolisati situaciju, mi nismo preporučili ukidanje izolacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čerkez: Više ne možemo kontrolisati situaciju, mi nismo preporučili ukidanje izolacije – U Federaciji BiH u posljednja 24 sata su testirane 632 osobe, a registrovana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U ovom trenutku u FBiH je aktivno još 95 slučajeva.

U FBiH su do danas testirane ukupno 33.273 osobe. Od 1.013 potvrđenih slučajeva oporavila se 881 osoba, a 17 osoba je hospitalizovano, ali niko nije na respiratoru.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez je prokomentarisao ukidanje mjere 14-dnevne kućne samoizolacije za osobe koje ulaze u BiH.

“Ovu mjeru je donio Štab Civilne zaštite nakon što je to uradila Republika Srpska. Krizni štab Federalnog ministarstva nije predložio ukidanje ove mjere u ovom trenutku. Ova mjera je trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana ovu mjeru je trebalo ublažiti i pripremiti druge mjere koncem ovog mjeseca”, istakao je Čerkez.

On je naglasio da se situacija neće moći više kontrolisati s obzirom na to da se očekuje veliki priliv putnika zbog predstojećeg praznika.

“To predstavlja poseban rizik, odnosno veliki rizik od unosa zaraze u BiH. Razumijemo građane da praznike provedu s najbližima, ali ih molimo da se svi pridržavaju mjera zaštite. Odgovornost je na svakom građaninu. Situacija je sada stabilna, ali zbog velike količine rizika, molimo da postupite prema preporukama Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva”, rekao je Čerkez.

On je kazao da je BiH veoma daleko od proglašenja kraja pandemije i da će pratiti upute Svjetske zdravstvene organizacije. Čerkez je istakao da veliki broj zemalja i dalje ima mnogo aktivnih slučajeva zaraze.

“Situacija je vrlo nestabilna. Evropski centar za prevenciju bolesti kaže da imamo veću prisutnost virusa nego u januaru. Moramo biti oprezni”, dodao je.

Izvor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno