Info

U kojim je zemljama najteže biti žena

BiH među najgorima u Evropi
BiH među najgorima u Evropi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U kojim je zemljama najteže biti žena- Godišnji izvještaj je otkrio zemlje u kojima je najteže biti žena.

Izvještaj “The Poverty is Sexist” (Siromaštvo je seksizam), organizacije ONE, je na osnovu podataka iz 166 zemalja napravio listu ‘najboljih’ i ‘najgorih’ zemalja na osnovu uslova u kojima živi ženski spol.

Indeks je uzeo u obzir više faktora, uključujući BDP po stanovniku, obrazovanje, pristup bankovnim računima, visinu plaća žena u odnosu na muškarce, udio žena u politici, vjerovatnoća smrt tokom porođaja, raspostranjenost anemije kod žena.

Izvještaj otkriva da su 20 zemalja sa najtežim uslovima za život ženskih osoba, ujedno i najsiromašnije zemlje – 18 je na UN-ovoj listi “najnerazvijenijih zemalja”, a 13 na listi Svjetske banke pod oznakom “fragilna situacija”.

Nigerija je zauzela prvo mjesta na listi ‘najtežih’ zemalja za žene, a slijede je Somalija i Mali.

Skandinavske zemlje su najpovoljnije zemlje za žene. Norveška, Švedska i Danska ubjedljivo predvode listu zemalja u kojima je najbolje biti žena.

Što se tiče zemalja regiona, Slovenija se pokazala kao zemlja sa najboljim uslovima za žene, dok su Albanija i Bosna i Hercegovina među zemljama u kojima je najteže biti žena, ne samo u regionu već i u Evropi, pored Ukrajine i Rumunije.

Interaktivnu mapu i izvještaj indeksa pogledajte OVDJE.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno