Info Uncategorized

Zašto se pasoši izrađuju u samo četiri boje?

Zašto se pasoši izrađuju u samo četiri boje
Zašto se pasoši izrađuju u samo četiri boje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zašto se pasoši izrađuju u samo četiri boje?- Postoje diplomatski, ali i oni obični. Švicarski, norveški, njemački otvaraju ulaz u gotovo svaku zemlju, a s nekima se bez vize ne može mrdnuti. No, svima im je zajednička jedna stvar: Dolaze isključivo u četiri boje.

“Generalno, pasoši mogu biti samo crvene, zelene, plave ili crne boje”, pojašnjava Hrant Boghossian, potpredsjednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index.

Ipak, usprkos ograničenju, pasoše je moguće napraviti u raznim nijansama navedenih boja, pa stoga nije svaka zelena jednako zelena.

Postoji mnogo razloga zašto se države odlučuju uzeti određenu boju pasoša.

“Zemlje EU najčešće koriste tamnocrvenu, dok zemlje Caricoma (organizacija 15 karipskih naroda udruženih radi ekonomskih razloga) koriste plavu boju pasoša”, kaže Boghossian.

Razlozi pri odabiru boje su obično političke i geografske naravi. Tako primjerice neki smatraju da je crvena boja dio komunističke historije države, a da plava simbolizira novi svijet, tj. Ameriku i Oceaniju. Jasno, ovo nije u potpunosti tačno.

Kod nekih zemalja boja označava religijsku pripadnost. Naime, većina islamskih država koristi pasoše zelene boje i na taj način pokazuju koliko veliku ulogu religija ima u njihovim zemljama.

S druge strane neke zemlje se trude istaknuti svoj karakter, pa tako Švicarska ima crveni pasoš, dok su Turci boju pasoša mijenjali u crvenu, prema riječima Boghossiana, kako bi istaknuli težnju za ulaskom u EU. S druge strane, građani SAD-a su boju često mijenjali, tako da su kroz njihove ruke prolazile crveni, zeleni i naposlijetku plavi pasoši.

Neki su od dokumenta potrebnog za ulaz u druge zemlje, napravili prava mala remek djela. Kanadski, britanski, američki i kineski pasoši kriju slike vidljive tek pod UV svjetlom.

Inače, proizvodnja pasoša strogo je kontroliran posao i radi ga tek nekoliko kompanija na svijetu, koje se strogo drže zadanih smjernica i odredbi, poput mogućih boja pasoša, kako bi se zadovoljila sigurnost i kako bi se lakše mogle kontrolirati granice.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno