Info

Diplome Univerziteta BiH priznate u većini država

Diplome Univerziteta BiH priznate u većini država
Diplome Univerziteta BiH priznate u većini država
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Diplome Univerziteta BiH priznate u većini država- Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je danas u Banjaluci da su diplome univerziteta iz BiH priznate u većini država, uz određene nostrifikacije koje se moraju uraditi ili određeni probni rad i testiranja.

On je istakao da BiH predstoji usklađivanje nastavnih planova i programa koje se odnosi na kompetencije svršenih studenata sa evropskim univerzitetima. Bokonjić je u pauzi konferencije “Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u BiH” novinarima rekao da je ovaj projekat veoma značajan jer dolazi nakon više pokušaja da se podigne međunarodna saradnja i internacionalizacija, otvorenost i vidljivost univerziteta iz BiH.

“Ključni nedostaci oba javna univerziteta u Republici Srpskoj, ali i drugih javnih univerziteta u BiH, jesu problem internacionalizacije, vidljivosti, mobilnosti nastavnika i studenata i realizacija sporazuma koje imamo sa različitim univerzitetima”, dodao je Bokonjić.

On je istakao da je zbog toga položaj univerziteta iz BiH na različitim ljestvicama poređenja prilično nizak, što se odražava na kvalitet edukacije i istraživanja na univerzitetima.

“Prorektori na javnim univerzitetima i rektorski timovi su napisali zajedničku projektnu aplikaciju koja je prošla pri Evropskoj komisiji, te će se sljedeće tri godine baviti uspostavljanjem strategije u vezi sa internacionalizacijom univerziteta”, pojasnio je Bokonjić.

Prema njegovim riječima, nedostatak novca i motivacije doveli su i do smanjene mobilnosti nastavnika i studenata u inostranstvo.

Sekretar Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Jelena Starčević rekla je da postoji problem sa statusom visokoškolskih ustanova u BiH, odnosno činjenicom da nije završen prvi krug akreditacije i prilikom priznavanja visokoškolskih kvalifikacija iz BiH vani najčešće dolazi do zahtjeva za dodatnim informacijama koje se odnose na to da li je visokoškolska ustanova akreditovana ili ne.

“Do sada nismo imali nijedan slučaj da je odbijeno priznavanje diplome u inostranstvu”, navela je Starčevićeva i dodala da je većina visokoškolskih ustanova u Srpskoj akreditovana.

Profesor u Levenu Andrej Gufert smatra da je bitno da se utvrde slabosti i prednosti univerziteta u BiH, a slabosti se odnose na nedostatak kadra i novca.

“To su slabosti koje se mogu ispraviti”, rekao je Gufert i naglasio da BiH ima kvalitetne profesore.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske. Na konferenciji, osim predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH, učestvuju i predstavnici osam javnih univerziteta u BiH, te predstavnici EU partnera – iz Belgije, Portugala i Velike Britanije.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno