Naše

Rektor Kukić dobio od Ministarstva rok do četvrtka da ispoštuje Statut UNZE i zatraži smjenu dekana Bušatlića

Prorektor Bušatlić i rektor Kukić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić ima rok do četvrtka, 17. oktobra da postupi po nalogu ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK Spahije Kozlića, u slučaju “dekan Bušatlić”, saznaje Zenicablog. Naime, ministar je, po službenoj dužnosti, pozvao pismom rektora u srijedu 2. oktobra da u roku od 15 dana “postupi po propisima i u skladu sa Statutuom Univerziteta u Zenici”.

Podsjećamo, naš portal je prije nepuna dva mjeseca otkrio da MUP ZDK, tužilaštvo i drugi nadležni provjeravaju navode da je dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta UNZE Ilhan Bušatlić u konkursu kojim je reizabran na mjesto dekana koristio “uvjerenje da se proti njega ne vodi postupak”, iako je u tom trenutku na osnovu potvrđene optužnice pred Općinskim sudom u Bugojnu protiv njega vođen postupak za krivično djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda drugoj osobi.

Reagovali su inspekcija Ministarstva obrazovanja, ministarstvo, policija, ali ne i Rektorat i sam rektor, koji je “zatražio podatke”.

– Ovdje je rektor upao u zamku vlastitog odugovlačenja. Naime, jedno je to što policija i sud trebaju utvrditi da li je pomenuto uvjerenje validno, falsifikovano, nezakonito izdato ili nešto četvrto. Samom istragom kad je izdato uvjerenje, kad je potvrđena optužnica, došlo se do saznanja da je dekan Bušatlić pravosnažno osuđen, odnosno da je Kantonalni sud Srednjebosanskog kantona u međuvremenu potvrdio prvostepenu osuđujuću presudu. potpuno je nebitno što je ta osuda minorna, novčana ili uvjetna, bitno je da je potvrđena presuda za djelo, čime je dekan i zvanično neko ko ne može obnašati dužnost, jer time krši ugled Univerziteta i fakulteta, kaže naš izvor na UNZE.

Konkretno, to znači da je rektor jedan od ovlaštenih da pokrene opoziv dekana Bušatlića, zbog kršenja Člana 129. Statuta UNZE.

Naime, iako rektor Kukić se u ranijim odgovorima Zenicablogu pozivao na to “da je naložio provjere”, jedan od stavova tog člana kaže da se NNV-u fakulteta može zatražiti smjena dekana “kada svojim ponašanjem povrijedi ugled dužnosti koju vrši”.

Konkretno, bez obzira je li Bušatlić imao pravo da učestvuje u konkursu kojim je na kraju reizabran, odnosno da li neko protiv koga se u tom trenutku vodi suđenje za krivično djelo može biti izabran na takvu časnu funkciju, sam izbor bi, po svim moralnim i zakonskim normama, sada trebao biti opozvan.

Rektor Kukić ne može sam smijeniti Bušatlića, nego to treba učiniti Naučno-nastavno vijeće fakulteta, na kojem su svi profesori, kojima je Bušatlić sada šef, što znači da postoje vrlo male šanse da se to zaista i dogodi. Uprkos tome, rektor Kukić je u neformalnim razgovorima sa kolegama, pa i ugostiteljskim objektima, u više navrata rekao “da mu ne pada napamet da pokrene proceduru smjene”, inače svog bliskog prijatelja i osobe koja mu je pomogla da on bude izabran za rektora. I šta onda?

Jednu od mogućnosti, ako rektor ne primjeni Statut Univerziteta ili ako ga primjeni, a onda NNV Bušatlićevog fakulteta odbije da smijeni svog dekana, Zakon o visokom obrazovanju ZDK je decidan u Članu 142, stav 3., se kaže – Obaveza Ministarstva je da, ukoliko utvrdi da su odluke koje donose organi visokoškolske ustanove protivne zakonu, iste poništi, odnosno obustavi od daljeg izvršenja.

Naredni dani će pokazati da li će jedina državna visokoškolska ustanova u ZDK poštovati vlastite propise i zakone države ili će baš “komotno i široko” shvatiti svoje pravo na autonomiju.

Pročitajte i

Nova afera na UNZE: pokrenute provjere i istraga o nezakonitom izboru dekana Tehnološko-metalurškog fakulteta

Rektor UNZE Damir Kukić za Zenicablog potvrdio da je poduzeo aktivnosti na provjeri “slučaja Bušatlić”

Rektor UNZE dr. Damir Kukić za Zenicablog o policijskim istragama, anonimnim prijavama, tužbama….



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno