Sudske klupe

Nova afera na UNZE: pokrenute provjere i istraga o nezakonitom izboru dekana Tehnološko-metalurškog fakulteta

Podijeli ovu vijest:

Nova afera na UNZE: pokrenute provjere i istraga o nezakonitom izbor dekana Tehnološko-metalurškog fakulteta – Nepunih mjesec dana Rektorat Univerziteta Zenica ćuti o velikoj aferi koja će, sada je to sigurno, uzdrmati temelje ove najmlađe javne visokoškolske institucije u državi.

Naime, sredinom jula u javnosti se pojavila informacija da je Ilhan Bušatlić, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta u Zenici i predsjedavajući senata Univerziteta u Zenici, u oktobru 2018. osuđen za krivično djelo „Laka tjelesna ozljeda“ iz člana 173. stav 1. u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, pred Općinskim sudom u Bugojnu.

Nije mogao biti izabran za dekana

Presuda objavljena na stranici Suda

Iako je presuda javno objavljena u oktobru 2018., ona se na internet stranici Suda pojavila 10. aprila ove godine. LINK PRESUDE   Šta njeno pojavljivanje i objava konkretno znači?

U samom uvodu presude stoji da je Bušatlić i još jedna osoba presuđeni po optužnici za “Teška tjelesna ozljeda iz člana 172. stav 1. u vezi sa članom 31. KZ FBIH, a po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Travnik broj: T06 0 KT 0015066 14 od 07.05.2015. godine.,”

Dvije i po godine kasnije, 18. decembra 2017. na web stranici Univerziteta LINK OVDJE, a tri dana kasnije i u listu Oslobođenje, objavljen je konkurs za izbor dekana. Izabrani kandidat, u ovom slučaju Bušatlić, MORAO je dostaviti potvrde nadležnih suda i policije, da se protiv njega ne vodi krivični postupak, kao i da nije osuđen, odnosno da se ne nalazi u kaznenoj evidenciji.

Da li je on uopće nadležnoj komisiji za izbor dostavio potvrdu, je li ona sastavljena sa lažnim sadržajem ili je jednostavno falsificirana, pokazaće provjere i istrage, koje su ovih dana pokrenuli nadležni organi.

Zenicablog se 25. jula, nakon dobijanja informacije o optužnici i presudi, obratio upitom rektoru Univerziteta Damiru Kukiću, na obje oficijalne email adrese navedene na internet prezentaciji UNZE.

Mjesec rektorove ćutnje

Petnaest dana poslije, u prvoj sedmici ovog mjeseca, nakon što nam nije odgovoreno, obnovili smo upit, te čak i privatnom korespodencijom pokušali upozoriti rektora da nam je ostao dužan odgovor da li je upoznat sa ovim slučajem i šta namjerava činiti.

– I mail i poruku dobio sam u trenutku kada sam, kao i svi zaposleni nastavnici UNZE, na godišnjem odmoru tako da, u ovom momentu, ne raspolažem potrebnim zvaničnim podacima. Kada se vratim(o) s godišnjeg odmora, uslijediće i odgovori. Hvala na saradnji i razumijevanju, srdačan pozdrav, odgovorio je rektor.

Međutim, saznanja našeg portala govore drukčije, da je rektor na odmor otišao 29. jula, dakle četiri dana nakon što je poslan email upit. uz sve to, iz više izvora nam je potvrđeno da je “predmet više neformalnih sastanaka” bio upit našeg Portala, da su konsultovani i pravnici, te da “za sada nema adekvatnog odgovora” šta učiniti. Oficijelno, rektor počinje s radom u ponedjeljak, 26. avgusta, pa ćemo zvaničan odgovor od njega još pričekati.

Istraga dakle mora ići u dva pravca – kako i čime se Bušatlić uopće prijavio na konkurs. istovremeno, prvi čovjek akademske zajednice, rektor Kukić mora postupiti po Statutu i pokrenuti proceduru smjene Bušatlića, inače se i sam suočava da bude identifikovan kao saučesnik u krivičnom djelu.

Kršenje Statuta i lažno prijavljivanje

Prekršeni članovi Statuta UNZE

Na internet stranici UNZE objavljen je i Statut, koji je prekršen na, vjerovatno, dva mjesta LINK OVDJE Član 129. Statuta Univerziteta u Zenici kaže da NNV može razriješiti dekana ako bude pravosnažno osuđen za kazneno djelo ili kada svojim ponašanjem (nanošenjem lakših tjelesnih ozljeda?) povrijedi ugled dužnosti koju vrši. Raspitali smo se i da li je Statut u suprotnosti sa Krivičnim zakonom FBiH, koji kaže da se osoba treba udaljiti s posla, odnosno dodjeliti otkaz, samo ako bude osuđen na kaznu zatvora veću od 6 mjeseci.

– Ne, Statut UNZE definira izbor funkcija i zvaničnika. Pomenuti dekan ne treba biti otpušten sa UNZE, nego smijenjen sa mjesta dekana, dok profesorsko radno mjesto mu nije ugroženo, sve dok ne bude osuđen za djelo sa šest ili više mjeseci zatvora, kazali su nam pravni stručnjaci upućeni u ovu oblast.

Ako bi se moglo i diskutovati da li je rušenje ugleda Univerziteta kafanska tuča, pa i presuda za to djelo, odredba koja je obavezivala “ćistoću prijavnog kartona” tokom konkurisanja, po svemu sudeći, je narušena. Ako su nadležni u sudu ili komisiji UNZE i mogli “da ne znaju”, kandidat Bušatlić, u to vrijeme osoba sa potvrđenom optužnicom, vlastoručno je potpisao prijavu, što znači bio svjestan da čini krivično djelo.

Zanimljiva je i nedavno objavljena informacija da je odsjek za metalurgiju na UNZE nije u prvom upisnom roku zaprimio niti jednu prijavu za studiranje, pa ukoliko se stanje ne popravi do početka godine, moguće je da se postavi pitanje i kvaliteta rada, odnosno da li dekan i njegovi saradnici po tom aršinu rade svoj posao kako treba, jer Statut u nekoliko tačaka predviđa da se može postaviti pitanje funkcije ukoliko se postižu loši rezultati.

Faksimil članka iz Avaza iz 2006.

Također, nije bilo moguće provjeriti da li je i prvi Bušatlićev izbor bio sporan, obzirom da je on prije nekoliko godina također bio akter jedne tuče, za kojui je suđen i presuđen. Podatke o tom procesu, da li se njegovo ime već nalazilo u kaznenim evidencijama, da li je i kada obrisano, trebaće provjeriti nadležni. Ono što je sigurno jeste da je prije nekoliko godina Izvještaj o tome bugojanska policija slala zeničkom MUP-u, ali nikakve reakcije nije bilo.

Prema medijskim navodima iz 2006. Bušatlić je učestvovao u jednoj tuči, za koju je, prema neprovjerenim podacima iz pravosudnih krugova, osuđen 2009. uvjetno na deset mjeseci zatvora. Kada je istekao “rok provjere uvjetnosti”, te da li je i kad brisana ta kazna iz evidencije, da li prije prvog Bušatlićevog izbora, pokazaće možda neka nova istraga.

Ukoliko se utvrdi da je dekan izabran nezakonito samim tim je Bušatlić postao i član odnosno predsjedavajući Senata, a time se postavlja pitanje i zakonitosti svih odluka Senata koje je on potpisao.

Ministarstvo traži odgovor

Univerzitet Zenica već nekoliko godina “tresu” istrage, provjere, krivične i druge prijave zaposlenika, protiv bahatosti ključnih ljudi u čijim rukama su odluke. Poznati slučaj “Berberović”, kojim je mladom stručnjaku godinama onemogućivano napredovanje okončao se sudskom pobjedom, ali i izgubljenim godinama za nauku, struku… U toku je nekoliko inspekcijskih i provjera od strane nadležnih državnih organa, a vodi se i par istražnih i sudskih procesa.

Otkako je Kukić na čelu UNZE, uglavnom je većina “prljavog veša” ostajala unutar akademskih zidina, ali se očigledno nagomilalo toliko prijava, kontraprijava, tužbi i istraga da više na UNZE mnogi odbijaju da ćute.

Ako već ćute na UNZE, poslali smo upit i resornom ministarstvu, za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, čija je zakonska obaveza da štiti zakon. Upit je bio istovjetan, a interesovalo nas je da li znaju i namjeravaju li, ako znaju, nešto učiniti. Dobili smo odgovor ministra obrazovanja, Spahije Kozlića.

– Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je prije dvadesetak dana zaprimilo anonimnu prijavu u kojoj se ukazuje na navodne zloupotrebe i sumnje u regularnost izbora dekana. Uz prijavu je dostavljena i određena dokumentacija. U skladu sa ovlaštenjima tražio sam da se što hitnije dostavi odgovor rektora Univerziteta u Zenici sa nužnom dokumentacijom. Odgovor još nisam dobio, ali ću svakako insistirati na tome, odgovorio je ministar.

Ono što prosvjetnu inspekciju i ministra obavezuje, a isto tako i rektora, jeste da cjelokupnu dokumentaciju iznova pregledaju, utvrde da li su prevareni ili im je podmetnuta falsifikovana dokumentacija, te da postupe prema zakonima. Ukoliko to rektor sam ne uradi, postoji velika šansa da mu se to naloži iz ministarstva, a to podrazumjeva da nadležnim organima, policiji i tužilaštvu bude prijavljen cijeli “lanac” upetljanih u ovaj sramni slučaj.

ZB

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno