Naše

Iz Gradske uprave za Zenicablog: potpisivanje ugovora sa ALBA Berlin i ALBA Zenica u prvoj polovini oktobra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Početkom jula ove godine Gradsko vijeće Zenica je dalo saglasnost na produženje ugovora sa kompanijom ALBA iz Berlina za zajedničko preduzeće, te njihovoj kompaniji ALBA Zenica za obavljanje komunalnih usluga u Gradu Zenica. Kako nam je poznato, ranije ove godine, početkom aprila, istekao je prethodni 20-godišnji Ugovor.

Međutim, do danas nije javno objavljeno da je Ugovor potpisan, odnosno produžen, iako je to još u julu odobrilo GV. Gradskoj upravi smo pisali 10., pa 17. septembra. uzaludno. Tek kad smo 11.10., mjesec nakon prvog upita, podsjetili na obavezu administracije da poštuje Zakon o slobodi pristupa informacijama, dobili smo odgovor u svega nekoliko sati.

Na upit o terminu potpisivanja, te razlozima prolongiranja, iz Uprave smo dobili sljedeći odgovor:

– Termin potpisivanja novog ugovora još nije tačno određen, ali potpisivanje se očekuje u prvoj polovini oktobra 2019. Ne postoje prepreke za potpisivanje novog ugovora, potpisivanje je prolongirano zbog sezone godišnjih odmora i obaveza odgovornih osoba koje vode dio koncerna ALBA Berlin nadležan za Centralnu i istočnu Evropu, stoji u odgovoru Gradske uprave Zenica.

Nije nam jasno kako se planira da se potpisivanje obavi u prvoj polovini oktobra (mjeseca koji ima 31 dan), kad do slanja odgovora (11.10.) nije bio poznat termin na koji će biti pozvani gosti-partneri iz Berlina. Podsjećamo, ponedjeljak, prvi naredni dan u Gradskoj upravi je 14.10., što znači da sredinom sedmice ulazimo u drugu polovinu oktobra.  Ipak, želimo vjerovati da će termin potpisivanja ugovora uskoro biti poznat partnerima, a time i javnosti.

Ranije, iz ALBE BIH nam je rečeno da oni i njihovi poslodavci iz Berlina od jula i sjednice GV čekaju odgovor i tremin iz Zenice, te da su prethodno preliminarno dogovarani termini u nekoliko navrata prolongirani zbog navodnih obaveza čelnih i odgovornih ljudi na strani Grada Zenica.

Pojašnjeno nam je i na osnovu čega preduzeće ALBA Zenica d.o.o. obavlja komunalnu djelatnost.

Oni obavljaju komunalnu djelatnost na osnovu Aneksa ugovora koji je potpisan do kraja septembra 2019. Ugovorom i Odlukom o komunalnom redu su regulirane sve obaveze koje ALBA Zenica obavlja. Aneks je potpisan od strane Gradonačelnika na osnovu oabevze Grada Zenica da obezbjedi obavljanje redovnih komunalnih djelatnosti, a samo do potpisivanja novog Ugovora, te na osnovu činjenice da je dogovoren nastavak dugogodišnje saradnje sa ALBA Berlin u oblasti obavljanja komunalnih usluga i nastavak saradnje sa ALBA Zenica za obavljanje komunalnih usluga za Grad Zenica.

Iz Gradske uprave za čitaoce Zenicabloga je pojašnjeno i pod kojim uvjetima je potpisan Aneks, a i šta se očekuje od novog Ugovora, prije svega za građane Grada Zenica.

– Aneks ugovora je potpisan samo za produženje trajanja postojećeg ugovora, dok su svi ostali elementi i odredbe postojećeg ugovora ostali isti. Potpisivanjem novog ugovora cijena odvoza komunalnog otpada za građane se neće povećati, a doći će do usklađivanja cijena komunalnih usluga za Grad Zenica, uglavnom zbog povećanja cijene satnice za rad radnika ALBA Zenica. Potpisivanjem novog ugovora građani i gradska uprava će biti u povoljnijem položaju, jer će cijelo područje Grada Zenica biti pokriveno organizovanim prikupljanjem i odvozom komunalnog otpada, ALBA Berlin će obezbijediti investicije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom i uspostavu savremenih tehnologija kojima će se prerađivati i čvrsta i biološka komponenta komunalnog otpada, čime će se maksimalno sačuvati prostor za odlaganje otpada na regionalnoj deponiji Mošćanica. Razvijaće se metod selektivnog prikupljanja komunalnog otpada čime će otpad biti razdvajan na mjestu nastanka i tako će biti povećane količine otpada koje se mogu preraditi i ponovo koristiti, naplata naknade za prikupljanje i odvoz otpada će biti isključivo u nadležnosti ALBA Zenica bez kompenzacija od strane Grada Zenica za nenaplaćena potraživanja, odgovoreno nam je u pisanom odgovoru iz Gradske uprave.

Grad će morati ozbiljnije da se pozabavi prekršiocima Odluke o komunalnom redu, te onima koji odbijaju da plaćaju odvoz smeća, ali će kad jednom uđu u sistem, naplatu i brigu o (ne)plaćanju preuzeti ALBA.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno