Naše

Rektor UNZE Damir Kukić za Zenicablog potvrdio da je poduzeo aktivnosti na provjeri “slučaja Bušatlić”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rektor UNZE Damir Kukić za Zenicablog potvrdio da je poduzeo aktivnosti na provjeri “slučaja Bušatlić” – Rektor Univerziteta Zenica dr. Damir Kukić, potvrdio je u pisanom odgovoru portalu Zenicablog, da je pokrenuo aktivnosti na provjeri podataka koji su objavljeni proteklih dana u vezi sa navodnim neregularnostima prilikom konkursa za dekana Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Zenica (UNZE).

Podsjećamo, NA OVOM LINKU portal Zenicablog je objavio informacije dostupne na internetu i na zvaničnim stranicama Općinskog suda u Bugojnu, po kojoj je aktuelnom dekanu MTF-a Ilhanu Bušatliću izrečena prvostepena presuda za krivično djelo, nakon tuče i incidenta u rodnom Bugojnu.

Dekan MTF Bušatlić i rektor Kukić

Međutim, u preambuli objavljene presude vidljivo je da je pomenuta presuda protiv Bušatlića podignuta i potvrđena 2015., što bi trebalo značiti da krajem 2017. nije mogao dobiti legitimnu potvrdu o tome da se protiv njega ne vodi krivični postupak, a koju je, uz potpis zvaničnog lica suda, priložio na konkursu, na kojem je reizabran za dekana – DETALJI OVDJE.

Slično je i sa navodnom jednom ranijom presudom, a podatke o ovom, ali i ranijim slučajevima, naš portal i drugi mediji još nisu dobili od nadležnog suda, koji se za sada ne oglašava.

Rektor Kukić u odgovoru našem portalu, naveo da provjerava podatke kojima, osim našeg portala i njega, raspolaže i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Ministar ovog ministarstva Spahija Kozlić zatražio je prije dvadesetak dana od Kukića odgovore na pitanja oko spornog konkursa, a Kukić mu je, kako je naveo, odgovorio kao i nama, početkom ove sedmice, nakon povratka sa godišnjeg odmora “da vrši provjere”.

Angažovan je i kantonalni inspektor za obrazovanje, koji također vrši provjere na Univerzitetu, a prema saznanjima našeg portala, slučaj o ovom imenovanju, kao i porijeklu prateće dokumentacije, otvorilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Šta kaže Zakon? U odgovoru Zenicablogu, Kukić odgovornost “prebacuje” na NNV – Naučno-nastavno vijeće fakulteta, koje je formiralo komisiju, te izabralo Bušatlića između prijavljenih kandidata. Međutim, nije sporna procedura izbora, koju smo opisali NA OVOM LINKU, nego “papiri” koje je Bušatlić predao. Zato je odgovornost u domenu zakonitosti, a o njoj brine rektor, ali ne samo on.

Ministar Kozlić i rektor Kukić

Ukoliko rektor Kukić utvrdi nepravilnosti, a eventualno nakon toga ne postupi kako Zakon predviđa, na potezu će biti Ministarstvo obrazovanja. Naime, Zakon o visokom obrazovanju ZDK je decidan:

DIO DVANAESTI – NADZOR NAD PRIMJENOM ZAKONA
Član 142
(Nadzor)
(1) Nadzor nad provođenjem ovog zakona i propisa donesenih za njegovo provođenje vrši Ministarstvo.
(2) Nadzor nad zakonitošću rada visokoškolskih ustanova vrši Ministarstvo.
(3) Obaveza Ministarstva je da, ukoliko utvrdi da su odluke koje donose organi visokoškolske ustanove protivne zakonu, iste poništi, odnosno obustavi od daljeg izvršenja.
(4) Nadzor iz stava (1) i (2) ovog člana vrši se na način koji ne narušava autonomiju visokoškolske ustanove i ne ometa njen redovni rad.
Član 143
(Inspekcijski nadzor)
Inspekcijski nadzor nad radom visokoškolskih ustanova vrši nadležna kantonalna inspekcija za obrazovanje i nauku.

Dakle, čeka se naredni potez rektora Kukića, kojem smo postavili dodatna pitanja. U očekivanju rezultata provjera, policijske i istrage obrazovnog inspektorata, MTF čeka drugi rok upisa studenata. U gradu metalurgije, metalurga, na odsjeku Metalurškog inžinjeringa – u Prvom upisnom roku – prijavilo se, a time i upisalo – NULA (0) STUDENATA.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno