Biznis

Nakon odluke Vijeća ministara: Radovi na Koridoru Vc počinju za četiri mjeseca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon odluke Vijeća ministara: Radovi na Koridoru Vc počinju za četiri mjeseca – Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici donijelo odluku kojom se odobravaju zaduženja kod Evropske investicijske banke (EIB) i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED) za izgradnju dvije dionice autoputa na Koridoru Vc i to Ponirak-Vraca i Nemila-Vranduk. Prve građevinske mašine bi trebale početi raditi za oko četiri mjeseca, u julu ove godine, i to na dionici Ponirak-Vraca.

To je ujedno i prva dionica sjeverno od Zenice na kojoj bi trebali početi radovi. Naime, Ponirak-Vraca i Nemila-Vranduk su dijelovi dionice Nemila-Donja Gračanica, duge 18 kilometara, koja je podijeljena na četiri dijela, a svaki od tih dijelova su u različitoj fazi priprema za gradnju, saznajemo od naših izvora.

Najjužnija od njih je Vraca-Donja Gračanica, za koju je već raspisan tender i dodjela ugovora bi trebala biti objavljena za dva do tri mjeseca, a radovi bi trebali početi za oko pet mjeseci. Ona se nastavlja na Zeničku zaobilaznicu koja je trenutno u izgradnji.

Duga je četiri kilometra, njena izgradnja bi trebala koštati oko 120 miliona KM, a radovi bi trebali početi za oko pet mjeseci. Na njoj će biti izgrađena petlja Donja Gračanica, dva tunela i pet mostova, a u toku njene izgradnje bit će obnovljen i veliki dio regionalnih cesta. Izgradnja ove dionice bit će finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na nju se nastavlja dionica Ponirak-Vraca. Za nju je, kako saznajemo, već je raspisan tender, ali je procedura zaustavljena do potpisivanja ugovora o zaduženju s EIB-om. Izgradnja ove dionice trebala bi koštati oko 140 miliona maraka. Nakon što je Vijeće ministara donijelo odluku o zaduženju, za sedam do 10 dana bit će nastavljena tenderska procedura, koja bi trebala biti završena za tri mjeseca, a mjesec dana nakon toga prve mašine bi trebale početi gradnju. Iako je dionica duga samo tri kilometra, veoma je zahtjeva, jer se skoro u cijelosti nalazi pod zemljom, odnosno na njoj će biti izgrađen tunel dužine oko 2,5 kilometara, kao i jedan most.

Dionica Vranduk-Ponirak bi se, kako saznajemo, trebala naći na naredoj sjednici Vijeća ministara, koje bi trebalo odobriti zaduženje kod OPEC-ovog fonda za međunarodni razvoj (OFID) u iznosu od 96 miliona maraka. Nakon toga slijedi raspisivanje tendera. Na ovoj dionici, dugoj pet kilometara, bi trebao biti izgrađen jedan tunel i pet mostova.

Druga dionica o kojoj je raspravljalo Vijeće ministara je Nemila-Vranduk, duga šest kilometara. Putem KFAED-a će biti osigurano nešto više od 70 miliona maraka za njenu gradnju. Ova dionica će, uglavnom, ići trasom postojećeg magistralnog puta, uz njegovo proširivanje i dogradnju.

Zbog toga će se morati izgraditi magistralni put na potpuno novoj trasi, preko rijeke Bosne. Za petnaestak dana bi trebao biti potpisan ugovor s KFAED-om i raspisan tender, ali će procedura izbora izvođača radova trajati osam do 10 mjeseci, tako da sama izgradnja neće početi do kraja ove godine.

– Radi se o tome da se tenderska procedura, kada je u pitanju KFAED, definiše samim ugovorom o zajmu, tako da ćemo tek tada moći definisati uslove tendera. Procedure za gradnju koja se finansira kreditima EIB-a i EBRD-a su standardizovane, tako da su JP Autoceste FBiH mogle provesti proces pretkvalifikacije i prije nego što su potpisani ugovori o zaduživanju, čime se uštedilo na vremenu. Zbog toga će gradnja dionica koje se finansiraju iz ovih izvora početi znatno ranije – pojasnili su nam naši izvori.

Podsjećamo, ove četiri dionice je oko godinu i po dana “u ladici” čuvala ministrica finansija Jelka Milićević, ne dajući potrebnu saglasnost za zaduživanje.

– Da se krenulo u pripreme, odnosno u proceduru potpisivanja ugovora o zajmu, kao i u raspisivanje tendera kada su bili spremni projekti za ove četiri dionice, u decembru 2015. godine, do sada je dobar dio radova mogao biti završen. Osim toga, treba znati i da novac od kredita postaje operativan godinu dana nakon potpisivanja ugovora o zajmu. To znači da bi nam, da se krenulo u pripreme 2015. godine, usvajanje izmjena Zakona o akcizama bilo potrebno tek sredinom ove godine, kada bi mogli početi povlačiti novac, a do tada su radovi mogli početi. I sada ćemo, da bi počela gradnja, morati privremeno obezbijediti novac iz drugih izvora, kao što su krediti kod komercijalnih banaka, ili putem emisije obveznica. Taj novac ćemo vratiti iduće godine kada sredstva od ovih kredita koje ćemo potpisati, postanu operativna. Time se na najbolji način ilustruje besmislenost odluke ministrice finansija da ne da saglasnost za zaduživanje prije usvajanja izmjena Zakona o akcizama – dodali su naši izvori. Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno