Info

Opći bod kod penzionisanja će iznositi 20,74 KM, Vlada FBiH dala saglasnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odredbom člana 78. Zakona o PIO-u propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. aprila svake godine od 1. 1. 2019. godine, prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela odluku kojom se daje saglasnost za usklađivanju vrijednosti općeg boda za 2024. godinu, u skladu sa članom 78. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u procentu od 13,6 posto, te iznosi 20,74 KM.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Odredbom člana 78. Zakona o PIO-u propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. aprila svake godine od 1. 1. 2019. godine, prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini, a vrijednost općeg boda, uz saglasnost Vlade FBiH, utvrđuje i objavljuje nosilac osiguranja.

– Opći bod prošle godine je bio 18,26 KM, a sada je 20,74 KM. Ukupan broj bodova se množi sa općim bodom i na taj način se dobije penzija – rečeno nam je u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pojašnjavaju kako se ovaj bod odnosi na one koji su se penzionisali ili će se penzionisati u ovoj godini.

– Svi koji su penzionisani u prva tri mjeseca ove godine imaju privremena rješenja o penzionisanju do utvrđivanju općeg boda. Sada je Vlada FBiH utvrdila opći bod za ovu godinu pa će i ti korisnici penzija dobiti konačna rješenja – rečeno nam je.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno