Naše

Nacrt Zakona o visokom obrazovanju u ZDK: Šta smeta rektoru, a kojih 18 pozitivnih pomaka ističe ministar

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, održana protekle sedmice na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici, pokazala je da menadžment UNZE-a nije zadovoljan tim ponuđenim dokumentom. Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Spahija Kozlić, navodi argumente koji pobijaju rektorovu tvrdnju. Novi tekst Nacrta Zakona o visokom obrazovanju ZDK jača institucionalnu autonomiju i akademske slobode na Univerzitetu u Zenici, tvrdi ministar Kozlić dodajući za Zenicablog da je “Ideja za donošenje novog teksta Zakona o visokom obrazovanju ZDK” potekla njegovim dolaskom na poziciju ministra 2019. godine, što se može vidjeti u planovima rada Vlade i Skupštine ZDK iz 2020, 2021. i 2022. godine.

-Na Univerzitetu sam u radnom odnosu od 2005. do 2019. godine i odlično poznajem stanje na ovoj visokoškolskoj ustanovi. U središtu ideje da se radi na novom zakonu je namjera da se ojačaju institucionalna autonomija Univerziteta u Zenici i akademske slobode unutar njega i to se jasno vidi u pravnim rješenjima novog zakona koja možete pročitati u nastavku. Poznato je da u nekoliko posljednjih godina pojedini nastavnici ne uspijevaju ostvariti svoja akademska prava na samom Univerzitetu, pa se zato okreću pravosudnim institucijama, odnosno tužilaštvima i sudovima. Javnost je itekako informisana o slučajevima Berberović, Isaković i Harbaš koji su na sudovima okončani u korist oštećenih nastavnika. Takve slučajeve u budućnosti treba prevenirati dobrim pravnim rješenjima kako bi se zaštitile akademske slobode na Univerzitetu u Zenici. Dodajmo ovome i činjenicu da je protiv dijela rukovodstva Univerziteta u Zenici nedavno potvrđena optužnica za produženo krivično djelo i zloupotrebu položaja. Razlozi za donošenje novog zakona su višestruki, a svode se na to da je postojeći tekst, usvojen 2009. godine, pretrpio ukupno šest izmjena, tako da je na mnogim mjestima postao nejasan, nomotehnički konfuzan, pa čak i kontradiktoran.

U nastavku možete pročitati suštinu najbitnijih izmjena u novom Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju ZDK u odnosu na još uvijek važeći, koje je naveo ministar Kozlić u pismenom odgovoru našem Portalu, da nam pojasni suštinu promjena:

1. Rektora javnog univerziteta bira Senat putem javnog konkursa i to bez prethodne saglasnosti Osnivača (trenutni Zakon podrazumijeva saglasnost Osnivača).
2. Prorektore bira Senat na obrazloženi prijedlog rektora, bez javnog konkursa, i njihov je mandat vezan za mandat rektora (trenutni Zakon podrazumijeva javni konkurs i prethodnu saglasnost Osnivača).
3. Reduciraju se rukovodne funkcije na javnom univerzitetu na maksimalno dvije, a sve u cilju preveniranja gomilanja funkcija i moguće korupcije.
4. Senat usvaja Statut uz pozitivno mišljenje Upravnog odbora (trenutni Zakon podrazumijeva saglasnost Osnivača). Pozitivno mišljenje Upravnog odbora je nužno zbog odgovornosti Upravnog odbora za trošenje javnog novca iz budžeta ZDK.
5. Budući da Senat bira i razrješava prorektore, oni učestvuju u radu Senata bez prava glasa, što je u skladu sa pravnom logikom i elementarnim principima prava.
6. Uvodi se član Zakona kojim se definiraju osnovni pojmovi u cilju izbjegavanja različitih, često kontradiktornih tumačenja.
7. Uvodi se informatička služba čime se ide ka ispunjavanju standarda i normativa u visokom obrazovanju.
8. Uvodi se redukcija članstva nastavnog osoblja na samo jedno naučno-nastavno vijeće i to ono vijeće u kojem je nastavnik primarno radno angažovan, jer su vijeća trenutno sve glomaznija i primjećene su zloupotrebe članstva nastavnika u nekoliko vijeća.
9. Precizira se način izbora u akademska zvanja zbog prakse različitog postupanja i sudskih sporova, te njegovo usaglašavanje sa Okvirnim zakonom.
10. Uvodi se ljekarski pregled kao uslov za zasnivanje radnog odnosa i početak rada u akademskoj godini.
11. Nastavnicima se omogućava rad do 70. godine života.
12. Uvodi se obaveza donošenja elektronskog indeksa.
13. Uvodi se mogućnost pokretanja dualnog obrazovanja.
14. Svodi se oblik organizacije nastave na studijske programe u skladu sa Okvirnim zakonom.
15. Pojednostavljuju se i ubrzavaju procedure usvajanja novih studijskih programa.
16. Uvodi se mogućnost tzv. on line nastave u vanrednim situacijama (pandemija, prirodna nesreća ili ratno stanje), jer to postojećim zakonom nije precizno uređeno.
17. Jača se uloga inspekcijskih organa u nadzoru nad provođenjem zakona.
18. Omogućava se okončanje studija na drugom i trećem ciklusu studentima koji to nisu zbog rokova učinili.

Na ovaj način i ovakvim pravnim rješenjima tekst Nacrta Zakona o visokom obrazovanju ZDK je usaglašen sa Okvirnim zakonom BiH, te je, usuđujem se reći, najliberalniji u Bosni i Hercegovini, ističe ministar Kozlić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno