Naše

Bivši vojnik UNPROFOR-a traži djecu sa fotografije nastale u Lukovom Polju 1993. godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Redakciji Zenicabloga se javio bivši vojnik nizozemskih vojnih snaga u BiH Marko (Marco) Mulder. On je 1993. godine služio u nizozemskoj vojsci i poslan je u Bosnu i Hercegovinu u snage UNPROFOR-a.

– Cilj našeg bataljona je bio da vozi konvoje sa humanitarnom pomoći. Jedno od skladišta koje smo posjetili bilo je u Zenici. Na lokaciji skladišta sada je Bingo supermarket. kod ovog skladišta često su se igrala grupa djevojčica i dječaka. Možete ih vidjeti na jednoj od sačuvanih fotografija, koje vam šaljem. Uvijek smo dobro komunicirali s njima. Mi smo ponekad njima davali slatkiše, a oni nama ručno pravljene narukvice koje su nas duboko dirnule u srce. Pamtim nažalost samo nekoliko imena kao Alma, Selma, Vesna….kaže Marko.

On ističe da su djeca koja su boravila u blizini uvijek bila nasmijana i pozitivna, uprkos ratnoj situaciji i stanju u kojem se BiH tada nalazila, što ga je dojmilo za cijeli život.

– Već dvaput sam se vraćao u Bosnu. Imam tamo i prijatelje, sad idemo kod našeg druga i njegove supruge. Dvadeset prvog maja bi trebali biti u Zenici. Tadašnja djeca bi trebala imati između 38 i 45 godina. Želim vjerovati da su dočekali kraj rata živi i da su danas porodični ljudi koiji se sjećaju tog perioda. Bio bih veoma zahvalan kad bi podijelili ovu moju priču i moju tadašnju fotografiju, a ako se neki od njih sjete, volio bih da mi se jave da uspostavimo kontakt prije dolaska i naravno,d a se vidimo kad dođemo u Zenicu, zaključuje.

Ako se neko sa fotografije prepozna ili prisjeti, može Marka kontaktirati na mail [email protected].

Nadam se da ćemo se dogovoriti da se nađemo 21. maja u Zenici, poručuje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno