Zenica

NA DANAŠNJI DAN: Svečano otvoren stadion Bilino polje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnji dan prije 51 godinu, predsjednik Jugoslovenskog saveza za fizičku kulturu Hakija Pozderac svečano je otvorio stadion Bilino polje. Desilo se to 8. aprila 1973. godine, uoči utakmice 28. kola Prvenstva Jugoslavije između Čelika i Crvene zvezde (0:2).

Bilino polje je na prostore Jugoslavije dovelo engleski koncept stadiona, bez atletske staze, s tribinama blizu terena.

Bilino polje je opštepoznato po istorijskim činjenicama vezanim za Bilinopoljsku izjavu, koju je Kulin ban potpisao 08. aprila 1203. godine, ali da ne ulazimo u detalje ovog dokumenta, jer bitno je to da njegov spomen predstavlja doba blagostanja, te je poznata izreka „Od Kulina bana i dobrijeh dana“, a građani Zenice, navijači i simpatizeri kluba priželjkuju upravo da često bude sretno ovo istorijsko mjesto.

Simboli Zenice su od njihove izgradnje bili Željezara, Kazneno-popravni dom, stambena zgrada Lamela i stadion Bilino polje.

Dom Nogometnog kluba „Čelik“ Zenica (osnovan 16. juna 1945. godine) tokom prvih nekoliko godina postojanja bilo je igralište koje se nalazilo na mjestu današnjeg stadiona, uz samu rijeku Bosnu. Čelik je svoje utakmice igrao na starom Bilinom polju, a kasnije i na stadionu Blatuša, te je pred najveću utakmicu u svojoj istoriji došao trenutak da pređe na novi stadion, koji je već svojom izgradnjom važio za najljepši stadion u tadašnjoj državi.

Igralište je od okolnog zemljišta bio odvojen tek drvenom ogradom. Početkom pedesetih godina prošlog vijeka Čelik se preselio na stadion u zeničkom naselju Blatuša a na tadašnje drvene tribine se moglo smjestiti najviše 10.000 gledalaca. Na tom stadionu je Čelik ostvario svoje prve uspjehe te se pojavila potreba za proširenjem kapaciteta. Izgradnja stadiona Bilino polje trajala je osam mjeseci i u njoj su dobrovoljno bili uključeni mnogi navijači.

Nezvanično otvaranje, tada zvaničnim imenom, Gradskog stadiona Bilino polje održalo se 04. oktobra 1972. godine, kada je Čelik ugostio talijansku Fiorentinu predvođenu kapitenom De Sistijem u revanš utakmici finala Mitropa kupa. Tog kišnog jesenjeg dana naš klub je pobijedio rezultatom 1:0 golom Galijaševića u 90. minuti, a puno Bilino polje nije moglo biti bolje otvoreno nego osvajanjem trofeja najstarijeg evropskog fudbalskogtakmičenja po drugi put, pred oko 30.000 gledaoca.

Međutim, zvanično otvaranje stadiona se održalo 08. aprila 1973. godine, a tad je Čelik ugostio Crvenu zvezdu što je pokazatelj da ovaj stadion zaslužuje velike utakmice. Zeničani su poraženi rezultatom 0:2 a u „Crno-crvenom“ dresu su nastupili: Vujačić, Šljoka, Talić, Galijašević, Pintol, Prelević (Buza), Teleš, Radulović, Renić, Gavran i Jovanović.

Predsjednik Jugoslovenskog saveza za fizičku kulturu Hakija Pozderac svečano je otvorio stadion Bilino polje. Desilo se to 8. aprila 1973. godine, uoči utakmice 28. kola Prvenstva Jugoslavije između Čelika i Crvene zvezde (0:2).

Bilino polje je na prostore Jugoslavije dovelo engleski koncept stadiona, bez atletske staze, s tribinama blizu terena.

Uostalom, Čelik je igrajući na ovom stadionu 1975. godine bio prvi klub iz današnje države koji je osvojio grupu Rapan / Intertoto kupa. Ekipa Čelika je do 1980. godine igrala sa brojnim renomiranim evropskim protivnicima, ali izdvojit ćemo još neka sportska dešavanja koja su se organizovala na zeničkom stadionu, pa je tako 25. augusta 1979. godine održan boks meč između Marijana Beneša i Sandy Torresa što je tada bio jedan od većih događaja.

Sredinom sedamdesetih godina Bilino polje je proglašeno najljepšim stadionom u bivšoj državi i taj primat je zadržao sve do izgradnje splitskog Poljuda.

Na Bilinom polju je igrala i reprezentacija Jugoslavije, koja je 27. marta 1985. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Meksiku, pobijedila Luksemburg rezultatom 1:0 golom Gudelja iz 36. minute, a na kojoj je bilo preko 30.000 gledalaca. Takođe, svoje utakmice na Bilinom polju je igrala i ragbi reprezentacija Jugoslavije. Nakon dobijanja nezavisnosti, reprezentacija Bosne i Hercegovine je svoju prvu zvaničnu domaću utakmicu odigrala na Bilinom polju 24. aprila 1996. godine, protivnik je bila reprezentacija Albanije, a završilo je rezultatom 0:0. Na ovom stadionu, naša reprezentacija je do danas odigrala najviše utakmica u našoj državi zbog čega se s razlogom može reći da je Bilino polje hram bh. fudbala. S druge strane, Čelik je osvojio 3 titule i 2 kupa BiH igrajući utakmice na ovom stadionu, a evropske utakmice u Intertoto kupu protiv Denizlija i Genta iz 2001. godine ostaju kao najveći evropski dometi našeg kluba od osamostaljenja države i koji u budućnosti moraju biti značajno premašeni, jer u suštini Bilino polje je izgrađeno za velike događaje.

Grad Zenica je od samog početka usko vezan za našu reprezentaciju koja je svoju prvu utakmicu na Bilinom polju odigrala 24. aprila 1996. godine protiv Albanije (0:0). Nakon ove utakmice, Zenica je morala čekati nekoliko godina da ponovno ugosti „Zmajeve“. Uslijedile su brojne kvalifikacione i prijateljske utakmice u kojima su naši najbolji nogometaši igrali s reprezentacijama: Norveške, Finske, Španije, Belgije, Portugala, Grčke, Velsa, Italije, Nizozemske i brojnih drugih.

U narednim godinama uslijedilo je postavljanje stolica, prvo na zapadnu tribinu a onda i na ostale što je dovelo do smanjenja kapaciteta koji danas iznosi 13.909 (zapad 6.924, istok 2.497, sjever 2.142 i jug 2.346).

Izvor: NK Čelik i Draženko Jurišić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno