Info

Javni dug u FBiH dvostruko veći od kredita MMF

Javni dug u FBiH dvostruko veći od kredita MMF-a
Javni dug u FBiH dvostruko veći od kredita MMF-a
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javni dug u FBiH dvostruko veći od kredita MMF-a- Kada bi javna preduzeća otplatila svoj porezni dug, našoj zemlji novi aranžman sa MMF-om ne bi ni trebao, a još bi nam i ostalo novaca. Računica je jednostavna – tražimo milijardu maraka, a skoro dvostruko više iznosi porezni dug javnog sektora samo u Federaciji, objavila je TV1.
Porezna uprava okrenula se disciplinovanju dužnika, koji o porezima nisu vodili računa, ali jesu o plaćama. Direktorske se kreću od 4 do 8 hiljada maraka.

Dvije decenije gomilan dug po osnovu poreza i doprinosa narastao je na dvije milijarde i 100 miliona maraka samo u Federaciji, te još najmanje milijardu u Republici Srpskoj. Više od 70 posto duga odnosi se na javna preduzeća, ustanove i institucije. Uprkos tome, javni sektor godinama uživa u visokim plaćama i drugim privilegijama o kojima u privatnom sektoru mogu samo sanjati.

“Mora postojati korelacija između sudbine preduzeća, njegovog poslovanja i materijalnog statusa zaposlenih radnika. Ne mogu zaposleni imati plaće kao da se ništa ne dešava, a preduzeće je pred bankrotom. Pa to je apsolutno nečuveno, to je kriminal”, kaže za TV1 Asim Metiljević, novinar portala Slobodna Bosna.

Korelacije nema, posebno kada su u pitanju plaće direktora. Ista slika i u 68 javnih preduzeća i ustanova u kojima je Porezna uprava ovih dana uvela ograničenja u finansijskom poslovanju.

“Svi ovi subjekti, većina njih, menadžment tih kompanija imaju plaću preko 4.000 maraka, a imate slučajeva gdje je u posljednja dva mjeseca isplaćeno preko 8.000 maraka”, ističe Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH.

Podaci o plaćama su porezna tajna. Ipak, saznajemo kako je plaća od 8.000 maraka isplaćena direktoru jedne zdravstvene ustanove u Federaciji. Uz rudnike, Željeznice, GRAS, zdravstvene ustanove spadaju među najveće porezne dužnike. Samo tri bolnice u HNK duguju preko 70 miliona maraka, od čega skoro 55 miliona otpada na Sveučilišnu bolnicu u Mostaru. Slična situacija i u zdravstvenim ustanovama u ostatku Federacije. U proteklih nekoliko godina Klinički centar u Sarajevu nagomilao je gubitke.

“KCUS ima 100 miliona maraka duga. Mislite da je nekome smanjena plaća 10 posto? Ne! Plaće su ostale iste”, dodaje Metiljević.

Na nejednak položaj realnog i javnog sektora godinama ukazuju i poslodavci. Mjere Porezne uprave podržavaju, iako su se one, kažu, trebale poduzeti mnogo ranije i zaustaviti rast poreznog duga.

“Smatramo da će se na ovaj način omogućiti da javna preduzeća nastave svoju djelatnost, ali u svakom slučaju počnu biti odgovorniji u smislu plaćanja obaveza kada je u pitanju PIO i zdravstveno osiguranje”, ističe Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodvaca FBiH.

Poslodavci su svjesni da je penzijskom fondu neophodna finansijska injekcija, te da je također nužno osmisliti sistemsko rješenje za porezne dužnike, ali nipošto na štetu realnog sektora. Dugoročno pozitivne efekte može donijeti jedino veća disciplina u plaćanju javnih prihoda.

(Vijesti.ba / TV1)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno