Zenica

Informativni sastanak o gradnji HE Vranduk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Informativni sastanak o gradnji HE Vranduk- U rekostruisanom Društvenom domu u Vranduku (http://www.zenicablog.com/foto-zapocela-rekonstrukcija-doma-u-vranduku/) danas, 03.avgusta 2016.godine, održan je informativni sastanak predstavnika investitora, izvođača radova, EBRD-a (evropska investiciona banka za obnovu i razvoj) sa lokalnim stanovništvom i predstavnicima mjesnih zajednica sa ovog područja, a u vezi izgradnje buduće hidrocentrale Vranduk.

Kao što je poznato buduća hidrocentrala Vranduk gradit će se na rijeci Bosni, a njena vrijednost procjenjuje se na 127 miliona KM. Investitor je Elektoprivreda BiH, dijelom od vlastitih sredstava (oko 22 miliona), a ostalo je kredit od Evropske investicijske banke (EBRD).
Prisutnim su se obratili Anes Kazagić, ispred EPBiH, kao voditelj projekta i moderator na ovom sastanku, Aleksandra, ispred EBRD-a, Anisa Avdaković, iz sektora za okolinsko upravljanje EPBiH, predstavnik konsultantske kompanije „Enova“ (Samir), Sladoljub Pezerović, predstavnik izvođača radova na HE Vranduk, konzorcija Strabag (Austrija)-Končar (Hrvatska), a ujedno i direktor projekta.

Istaknuto je da će gradnja HE trajati oko 4 godine u više faza, a da su trenutno u toku pripremni radovi: pristupne ceste, dogovor sa Direkcijom za ceste oko izrade i regulacije prometa u toku radova zbog skučenosti prostora oko buduće HE.

Tip objekta – protočna derivaciona elektrana, instalisana snaga: 19,63 MW, godišnja proizvodnja: 96,38 GWh, investicija od 127 miliona KM, finansiranje su krediti i sredstva JP EPBiH, su osnovni podaci o budućoj HE Vranduk.
Prezentirani su slajdovi po fazama gradnje, okolinski aspekti nakon smanjenja vodotoka, uticaj HE na okolinu. Napomenuto je da je završen idejni projekat, izabran Tehnički konsultant, izrađen „Plan upravljanja“ za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk, potpisan Ugovor za izgradnju HE Vranduk između JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i Joint Venture STRABAG AG Austrija/ Končar – inžinjering za energetiku i transport d.d. Hrvatska (KONČAR – KET).

Aktivnosti koje su u toku: Javni oglas – za pokušaj sporazumnog prenosa prava vlasništva na nekretninama za koje je utvrđen javni interes za eksproprijaciju u cilju izgradnje HE Vranduk, na rijeci Bosni. Izrada projektne dokumentacije, proizvodnja, isporuka i montaža opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja itd.

Rečeno je da je prvo punjenje bazena predviđeno za maj 2019.godine, a najveći radovi će biti tokom 2017. i 2018.godine. Totalna obustava saobraćajnice koja vodi prema N.Vranduku, Koprivni , Ponirku i Gladovićima predviđena je kada bude rađen dio brane koji se „ubada“ u brdo u čijem podnožju se nalazi navedena saobračajnica. U tom periodu sav saobraćaj će ići obilaznim, alternativnim putevima van ove zone gradnje brane za HE Vranduk.

Predstojeće aktivnosti: Ispunjavanje uvjeta Urbanističke saglasnosti i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.
Nakon izlaganja predstavnika investitora, izvođača radova i drugih predstavnika uslijedila su pitanja i diskusijje prisutnih predstavnika lokalnog stanovništva iz Mjesnih zajednica Vranduk i Koprivna (Izet Horić-Ljubetovo, Besim Begić, predsjednik savjeta MZ Vranduk, Nurudin Imamović, predsjednik savjeta MZ Koprivna, Jakub Imamović-Ponirak, Eniz Ibrahimagić-Ljubetovo, Šefik Šarić-Zabrce, Husein Sinanović-Vranduk, Abdulah Ibrahimagić-Novi Vranduk i drugi).

Definisano je desetak zahtjeva za rješavanje gorućih pitanje infrastrukture i drugog za područje Vranduka i okoline, a to su: izgradnja puteva, kanalizacije, vodovoda, izmirenje šteta na infrastrukturi, kretanje djece, starijih i ostalih građana oko zone gradilišta, pješačka staza preko brane, ribarska staza od Jeline do brane i drugo. Neki od projekata nisu završeni iz ranijeg projekta „Prijateljskog okruženja“. O nekim problemima nedovršenih projekata smo ranije objavili (http://www.zenicablog.com/nezadovoljstvo-mjestana-mz-koprivna/). Bilo je primjetno i izostajanje predstavnika Grada Zenica ovom informativnom sastanku, iako su uredno pozvani, kako je istakao voditelj projekta, Kazagić.

Istaknut je, na kraju, i zahtjev da se iz budžeta predviđene koncesije redovno izdvaja dio sredstava na podračun Grada Zenica, koji će služiti isključivo za redovno održavanje i ulaganje u uređenje korita rijeke Bosne od brane do strojare, kao i dio sredstava za projekte u naselju Vranduk.
Sastanak je završen nakon dva sata trajanja.

Tekst i foto galerija
E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno