Zenica

FOTO: Održana Panel-diskusija po nazivom “Pravo – korisnik – invaliditet”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica je juče, 21.10.2021.godine u Hotelu Zenica, organizovalo je Panel diskusiju sa temom “Pravo – korisnik – invaliditet”.

Panel diskusija je održana u okviru projekta “Parking ili invaliditet – razmisli i izaberi” podržanog od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

-Ovom panel diskusijom smo željeli potaknuti na razmišljanje ne samo onih kojima je u djelokrugu i nadležnosti posla kojim se bave, odnosno provode zakonske propise nego i kompletnog društva da nam omoguće da koristimo ta prava –, istakao je, pored ostalog, Harun Aliefendić,  predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP) Zenica.

Stoga, učesnici panel diskusije su bili predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, predstavnici Službe za urbanizam – Grad Zenica, predstavnici Policijske uprave Zenica, te predstavnici JP “Parking servis” Zenica. Konstatovano je da se radi o veoma važnom segmentu prava i položaja osoba sa invaliditetom u društvu, pri čemu je izrečena generalna ocjena da se ne poštuje znak pristupačnosti za osobe sa invaliditetom na označenim parking mjestima.

Harun Čolić, predstavnik Javnog preduzeća „Parking-servis“ Zenica, podsjetio je da ovo preduzeće djeluje na osnovu odluka i zakonskih rješenja, konkretno resornih gradskih službi.

-Kada se nekom udruženju ili pojedincu dodijeli određeno parking mjesto tu prestaje naša nadležnost, a preuzima je nadležna policijska uprava -, istakao je Čolić.

-Prema aktuelnim podacima, ovo preduzeće nadležno je za ukupno oko 650 parking mjesta u Gradu, ali će taj broj biti umanjen jer je predviđeno njihovo ukidanje u blizini pješačkih prelaza.

Od pomenutog broja obaveza je da pet posto plus jedan bude rezervisano i označeno za osobe sa invaliditetom –objavljeno je na Zenicainfo.ba.

S tim u vezi, panel diskusija je bila veoma aktivna te su iz iste proizašli sljedeći zaključci:

1) Predstavnici Policijske uprave Zenica će podnijeti inicijativu za pojačanu kontrolu javnih parking mjesta za osobe s invaliditetom u narednih 60 dana u vidu najavljene akcije;

2) Svako nepropisno parkiranje ali i zloupotrebu oznake pristupačnosti neophodno je kažnjavati u skladu sa Zakonom te u skladu s tim raditi na pojačanom asistiranju policijskoj upravi od strane učesnika panela ali i članova organizacija u smislu informisanja o eventualnim prekršajima vezanim za nepropisno parkiranje ili zloupotrebu oznake pristupačnosti;

3) Organizator panel diskusije će uputiti dopis prema Službi za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice i tražiti izjašnjenje vezano za vertikalnu signalizaciju parking mjesta osoba s invaliditetom i dopunsku tablu, odnosno šta na istoj može da se nalazi te odgovor Službe proslijediti svim učesnicima panela;

4) Organizator panel diskusije će uputiti dopis prema JP “Parking servis” d.o.o. Zenica u cilju formiranja jedinstvene baze podataka o parkinzima članova Udruženja kako bi se u budućnosti mogao definisati status navedenih parking mjesta.

Na kraju, u Udruženju PODP smatraju da je ovo bio jedan veoma uspješan panel i da su doneseni bitni zaključci za njihove sljedeće korake, međutim, najbitniji zaključak je „ono što svi mi već vrlo dobro znamo – onog trenutka kada se sami počnemo odgovorno ponašati prema svojim ali i tuđim pravima te budemo ukazivali i tražili sankcionisanje određenih nepropisnih radnji ili zloupotreba, a ne preko istih prelazili, tada možemo reći da ne stojimo u mjestu već da smo napravili ozbiljan korak naprijed i razvili svijest o tome da se prava moraju poštivati, a ne kršiti“.

E.Imamović

Foto sa PODP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno