Zenica

Novoimenovani ambasador Japana u posjeti ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ambasador Japana u posjeti ZDK – Premijer po ovlaštenju Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, zajedno sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirsadom Hadžićem, te sekretarom Ministarstva privrede upriličili su prijem u Uredu premijera za delegaciju Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio novi ambasador te zemlje Ito Makoto i prvi sekretar Ambasade Japana. Tokom sastanka razgovarali su o međusobnoj saradnji i mogućnosti investicija Vlade Japana na prostoru Zeničko-dobojskog kantona.

Kozlić i Hadžić su tokom sastanka iskazali spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona za međusobnu saradnju s Vladom Japana i naglasili da je jedan od strateških ciljeva, a posebno u vremenu pandemije izazvana korona virusom COVID-19, jačanje privrede i poljoprivrede, kao i očuvanje zdravlja stanovnika.

Novoimenovani ambasador Japana, Ito Makoto, je naglasio da je Vlada Japana dokazani prijatelj Bosni i Hercegovini te da i dalje postoji spremnost za daljnje investicije. Međutim, pojavom koronavirusa sve aktivnosti na ovom polju su trenutno usporene i očekuje se nastavak investicija nakon prestanka pandemije. Poseban interes iskazan je u polju autoindustrije koja ima potencijal s bosanskog tržišta da se širi na tržište Europske unije.

Nakon sastanka u Uredu premijera, ambasador Makoto i premijer Kozlić, koji je i resorni ministar obrazovanja tog kantona, posjetili su Osnovnu školu “Skender Kulenović“ u zeničkom gradskom naselju Radakovo, za čiju je rekonstrukciju Vlada Japana donirala 158.000 KM. Vlada ZDK je platila dodatnih 28.000 KM na ime PDV-a.
-Realizirali smo projekt zamjene stolarije, u sklopu čega smo zamijenili prozore i vrata. Radujemo se i budućoj saradnji u sklopu školskih projekata, za koje mogu aplicirati i druge škole – kazao je Makoto.

Premijer po ovlaštenju Spahija kozlić izrazio je zahvalnost ambasadoru Makoto na vrijednoj donaciji za OŠ ‘Skender Kulenović’. Kozlić je istakao: Postoji zaista veliki prostor za međusobnu saradnju, koju u svakom segmentu treba unaprijediti. Kada je u pitanju privreda, poznato je da je ZDK lider u izvozu, lider u industrijskoj proizvodnji i u tom smislu, gotovo u svim oblastima, ZDK je spreman primiti delegaciju privrednika iz Japana, kako bismo im detaljno prezentirali mogućnosti zajedničkog ulaganja.
Tokom posjete japanskog ambasadora Makoto, razgovarano je i o saradnji s Univerzitetom u Zenici (UNZE), u pogledu razmjene studenata, ali i kulturne saradnje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno