Zenica

Encijan: projekat Gradski park Zenica 1

Primjeri obilježenih stabala
Primjeri obilježenih stabala
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje građana slovenačkog porijekla“ENCIJAN“ Zenica završava ekološki projekat Gradski park – Zenica1 . Cilj projekta je dizanje ekološke svijesti građana i pomoć oko uređenja Gradskog parka. Projekat je predvidio da se označi dvadeset (20) drveća u Gradskom parku sa stručnim imenima na bosanskom i latinskom jeziku.

Podršku i saglasnost za izvođenje ovog projekta dala je Pomoćnica gradonačelnika i šefica odsjeka za komunalne poslove i ekologiju općine Zenica, gđa Pezo Mubera, dipl.ing, a stručnu pomoć smo dobili od gdina Adnana Mešinovića, mag.horti kulture iz Javnog preduzeća za prostorno planiranje grada Zenica.

Članovi udruženja „Encijan“Zenica znaju da Gradski park Zenica spada u najljepše gradske parkove u Bosni i Hercegovini po svojoj lokaciji u gradu, izgledu, uređenju i raznovrsnosti rastinja. Većina građana Zenice sa pažnjom i velikim simpatijama prati razvoj i posjećuje Gradski park već dugi niz godina.

Želja članova UG“Encijan“Zenica je da u narednom periodu realizuje više projekata u Gradskom parku Zenica. Voljeli bismo da u Gradskom parku proradi fontana, da se izgradi ograda oko parka, da se zasade lijehe sa sezonskim cvijećem, da park dobije stalno zaposlene stručne ljude iz oblasti horti kulture, redare i čuvare. Povećanje i proširenje sadržaja Gradskog parka Zenica moglo bi ići sve do proglašenja parka zeničkim arboretumom.

Udruženje građana slovenačkog porijekla“ENCIJAN“ Zenica ima namjeru, iduće nedjelje, da ozvaniči završetak ovog projekta, te da pozove u park svoje članove i građane Zenice i preda ovaj mali poklon našem gradu. Ovaj poziv se svakako odnosi i na ljude iz sredstava informisanja i medija, kao i javne ličnosti.

Uz pozdrav ! UG“Encijan“Zenica – Predsjednik Udruženja: Gačnik Dragan / Sekretar-volonter: Grilc Zdravko

[box type=”shadow” ]Nekoliko riječi o Udruženju građana slovenačkog porijekla“ENCIJAN“ Zenica: (Encijan je slovenački naziv za plavi , lijepi cvijet biljke lincure, prostrela) Udruženje djeluje u Zenici od 1993.godine. Rad Udruženja finansira slovenačka vlada. Članovi udruženja su Slovenci, građani slovenačkog porijekla i građani Zenice, prijatelji i simpatizeri Republike Slovenije. U Zenicu su Slovenci dolazili na rad kao stručnjaci kod izgradnje željezare, rudnika, termoelektrane i kod izgradnje većih građevinskih objekata. Dobar dio tih stručnjaka je zavolio ovaj grad, ženio se i nastavio život u Bosni. Udruženje građana slovenačkog porijekla broji stotinjak članova u 2015.godini.

Udruženje ima zakupljen prostor za rad u JU Dom penzionera sa stacionarom u Babinoj Rijeci, ulica 1.zeničke brigade br.1D – kancelarija broj 230 na drugom spratu. Kancelariji radi svakog četvrtka od 18 do 20 sati. Kontakti i informacije se mogu ostvariti i putem telefona +387 32 425 505-lokalni bro 230. Kontakt sa Udruženjem se može ostvariti i putem elektronske pošte: E-mail adresa Udruženja je: [email protected]

Udruženje svoju aktivnost sprovodi kroz muzičku i planinarsku sekciju, druženje članova i kroz organizaciju kulturnih manifestacija u Zenici kao što su koncerti i izložbe. U toku su projekti : -Bezplatni kurs slovenačkog jezika za mlađu i stariju grupu, -Organizacija izložbi i koncerata poznatih umjetnika, -Planinarski izlet, -Otvaranje slovenačkog knjižnog kutka u biblioteci Zenica i -Ekološki projekti. Udruženje se ponosi što je u toku ove godine učestvovalo u organizaciji više manifestacija i kulturnih susreta u gradu Zenica .

Posebno napominjemo da smo organizovali u mjesecu februaru 2015.godine u zeničkom Narodnom pozorištu, povodom slovenačkog kulturnog praznika »Prešernovi dani«, veliki koncert klasične muzike sa učeščem Konzervatorija za glazbu i balet iz Ljubljane. Udruženje vodi Upravni i Nadzorni odbor. Predsjednik Udruženja je Gačnik Dragan[/box]

SPISAK 20 VRSTA DRVEĆA PRISUTNIH U GRADSKOM PARKU:

1. Sophora japonica L. – sofora,
2. Rhus typhina L. – kiseli ruj,
3. Catalpa bignonioides Walt. – istočna katalpa,
4. Aesculus x carnea – ružičasti divlji kesten,
5. Betula pendula Roth. – obična, bradavičasta breza,
6. Prunus cerasifera Ehrh. – džanarika,
7. Acer saccharinum L. – srebrenolisni javor,
8. Aesculus hippocastanum L. – divlji kesten,
9. Gleditsia triacanthos L. – gledičija,
10. Acer platanoides L. – mliječ,
11. Picea pungens Glauca Engelm. – srebrena bodljiva smrča,
12. Carpinus betulus L. – obični grab,
13. Celtis occidentalis L. – zapadna košdela, koprivid,
14. Acer negundo Variegatum L. – šarenolisni javor negundovac, pajavac,
15. Tilia cordata Mill. – sitnolisna lipa, kasna lipa,
16. Juglans nigra L. – crni orah,
17. Robinia pseudoacacia L. – bagrem,
18. Platanus x acerifolia Willd. – javorolisni platan,
19. Populus nigra L. – crna topola,
20. Cercis siliquastrum L. – judino drvo.
Napomena: Imena drveda (rod i vrsta) se pisu pismom Italic.
G-din Adnan Mešinović, mag.horti kulture JP ZA PROSTORNO PLANIRANJE, URBANIZAM I UREĐENJE GRADA ZENICA

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno