Zenica

Tužilaštvo se potpuno povuklo u procesu protiv zeničke Medice, iz koje tvrde da su pretrpjeli ogromnu štetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktorica Medice Zenica Sabiha Husić danas je u prostorijama udruženja organizovala konferenciju za medije povodom prvostepene, a samim tim i konačne presude kojom je Kantonalno tužilaštvo ZDK povuklo potvrđenu optužnicu u slučaju Sabiha Husić i članica nadzornog odbora.

Kantonalni sud u Zenici je u januaru 2023. potvrdio optužnicu protiv Sabihe Husić zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te Amire Alijagić, Irme Šiljak, Fatime Mešanović-Čajlaković i Have Brandić zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi. Međutim, nakon utvrđenih činjenica i priloženih dokaza, optužnica je odbijena.

Advokatica Maida Galijatović u obraćanju prisutnima je kazala da su sretni i zadovoljni što su dočekali ovaj trenutak u kojem je pobijedila pravda, pravičnost i stručnost svih sudionika postupka.

“Krivični postupak protiv direktorice UG Medica Zenica pokrenut je zbog sumnje u zloupotrebu položaja, a članica NO zbog nesavjesnog vršenja službe. Smatramo da je krivični postupak pokrenut zbog nedovoljne pripremljenosti Tužilaštva koje je ušlo u ovaj postupak. Vještak finansijske struke je trebao dokazati da su počinile krivično djelo, ali vještak optužbe nije prikupio dokumentaciju koju je trebao vještačiti, nije uzeo u obzir kompletno poslovanje ovog udruženja i sve što se stavlja na teret”, kazala je Galijatović te dodala:

“Takva optužnica je podignuta koja je doživjela sudbinu kakvu je doživjela. Odstali su od optužnice nakon što je odbrana provela sve svoje dokaze, vještačenje finanijske struke na iste okolnosti na koje je tužilaštvo naložilo svom vjštaku da dadne svoj stručan i sveobuhvatan nalaz. Nakon što su vještaci odbrane uzeli u obzir sve projekte koje je radila Medica u periodu optužnice od nekih šest godina.”

Advokatica je dodala da ovo nije toliko česta radnja Tužilaštva te da je Sabihi Husić nanijeta reputacijska šteta.

Advokat Admir Mušija je kazao da u ovom krivičnom postupku se desilo nekoliko vrlo teških momenata koji se rijetko dešavaju u krivičnim postupcima.

“Tužilaštvo je u dva navrata zamrzlo imovinu Sabihe i njenog supruga koje je ukinuto od Vrhovnog suda. Ovaj krivični postupak nije prekinut, već je procesno doveden do kraja. Tužilaštvo je izvelo sve svoje dokaze, odbrana sve svoje dokaze i na kraju su odustali od optužnice”, kazao je advokat Mušija te dodao da u svojoj dugogodišnjoj praksi nisu ovo česti slučajevi.

Husić je na današnjoj konferenciji za medije kazala da 1945 dana nije bilo lako izdržati torturu istrage i sudskog procesa.

“Bila sam sa svojim kolegicama iz nadzornog odbora izložena različitim torturama. Preživjela sam rat, al ovo što sam doživjela u pet godina i četiri mjeseca je za mene mnogo veća trauma i tortura. Vjerovala sam da će se jednog dana istina spoznati. Vjerovala sam, radila, a nije bilo lako. Iako su svi ovi procesi započeti, dobro znate da sam transparentna, govorila i imala saradnju s medijima. Tako je bilo u ovih pet godina torture i pokušaja fizičkog i emotivnog urušavanja pet žena i naših porodica”, kazala je Husić.

Dodala da je da su svi servisi radila, da su ih finansijeri podržavali, jer oni su najbolje znali kako rade i kako izvještavaju jer rade redovno revizije i monitoring.

“Pokazale smo da želimo nastaviti koliko god bilo teško nositi se sa svim izazovima u ovih pet i više godina”, zaključila je Husić te dodala da im je ovo vratilo nadu da ima poštenih, odgovornih, savjesnik i stručnih profesionalaca u svim segmentima.

Optužnica, koja je povučena, je navodila da je Husić, s ciljem sticanja sebi i drugima koristi, oštetila Udruženje Medica Zenica zaključivanjem 97 ugovora o djelu i autorskim djelima u ukupnom iznosu od 458.448,26 KM, od čega su neki ugovori bili s osobama koje su već bile zaposlene u Udruženju ili s vanjskim licima za poslove koji su trebali biti obavljeni unutar redovne djelatnosti Udruženja.

Kantonalno tužilaštvo ZDK u odgovoru za Zenicablog kazalo da je pred Kantonalnim sudom 26. aprila 2024. godine Kantonalno tužilaštvo ZDK u skladu sa ovlaštenjima odustalo od daljeg krivičnog gonjenja protiv svih optuženih.

“Predmetna odluka je rezultat izmijenjenog činjeničnog stanja u odnosu na ono koje je prethodno utvrđeno u toku istrage, a sve na temelju dokaza provedenih po prijedlogu odbrane optuženih, konkretno vještačenja izvršenog od strane Ekonomskog instituta u Sarajevu te materijalne dokumentacije koja je bila temelj za urađeni nalaz i mišljenje Ekonomskog instituta u Sarajevu. Rukovodeći se zakonskim ovlaštenjima ali i obavezama, te nakon ocjene da je izmijenjeno činjenično stanje, a potom i pravni zaključci do kojih se došlo u fazi istrage, Kantonalno tužilaštvo je postupilo na prethodno navedeni način temeljem kojeg postupanja je Kantonalni sud u Zenici donio presudu kojom se optužba odbija protiv svih optuženih”, zaključili su iz Kantonalnog tužilaštva ZDK za Zenicablog.

Autor: E.Mehić/klix.ba i Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno