Zenica

Dopunska prava djece i osoba s poteškoćama u razvoju čekaju prekompoziciju vlasti u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalna organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona (KOOSI ZDK), koja je zasjedala u Zenici, razmatrala je situaciju oko dopunskih prava djece i osoba sa poteškoćama u razvoju te saradnju s Ministarstvom rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK-a. Istaknuto je da su ove kategorije “taoci političkih dešavanja te snage pojedinca i volje da se određene stvari pokrenu s mrtve tačke”.

“Trenutno je veliki problem izmjene Zakona o dopunskim pravima djece i osoba sa invaliditetom, kojim su ostale uskraćene za pravo uvođenjem Federalnog zakona o dječijem doplatku, a zbog cenzusa po kojem je i invalidnina tretirana kao prihod. Naš kanton je izrazio spremnost da podrži tu djecu, odnosno da ih kroz zakonska akta uvede ponovo u prava, međutim, došli smo nidokle. Sve je pripremljeno, Radna grupa je završila svoj prijedlog, međutim, to će i dalje biti na čekanju dok se ne završi prekompozicija vlasti i dok novi ministar ili ministrica ne preuzme funkciju te uđe u problematiku socijalne zaštite”, naglasio je predsjednik KOOSI ZDK-a Harun Aliefendić.

Napominje kako ova lica “već godinu dana ne konzumiraju ta prava” te da novčana sredstva koja je potrebno osigurati neće predstavljati opterećenje za ZDK. Procjena je, dodaje, da će biti od 600 do 800 korisnika te da će za tu namjenu na godišnjem nivou trebati osigurati oko 600.000 KM.

“Standard koji je kanton uveo je 7,5 posto od prosječne plaće u kantonu. Mislim da su to sredstva koja nisu dostatna, ali su znak pažnje kako za djecu i osobe sa invaliditetom, tako i onih institucija koje su dužne da brinu o određenom segmentu socijalne zaštite”, kazao je Aliefendić.

Napominje kako je cilj i da se zakonska regulativa promijeni na “državnom nivou te da se invalidnina ukine iz cenzusa, da bi ta djeca mogla da konzumiraju pravo na drugom nivou vlasti”. ZDK će ovim pravima obuhvatiti sve kategorije od 60 do 100 posto invaliditeta.

Članica Upravnog odbora KOOSI ZDK Amela Šekić istakla je kako će na današnjem sastanku razgovarati o izmjenama i dopunama Pedagoških standarda, za koje misli da predstavljaju veliki korak kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje.

“S izmjenama koje su donesene, po prvi put imamo sistemski riješeno pitanje asistenata u nastavi. Samim tim moramo da pohvalimo rad Ministrstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Asistenti su se do sada zapošljavali kroz određene projekte. Znači, koliko je bilo novaca, toliko se asistenata zapošljavalo. S novim izmjenama i dopunama Pedagoških standarda, odlučeno je da će, maksimalno, jedan asistent moći da ima četiri djeteta”, kazala je Šekić.

KOOSI ZDK, dodala je, zajedno s predstavnicima vlasti, postiže pozitivne promjene pa je, tako, izrađen i prijedlog za evaluaciju Odluke o ortopedskim pomagalima.

Doktor Adnan Džinić iz ZZOZDK napominje kako se jednom godišnje vrši evaluacija Odluke o ortopedskim pomagalima, koja će za ovu godinu tek biti urađena.

“Čekamo kraj godine, iz razloga da možemo što više zahtjeva razmatrati te da uvedemo i što veći broj ortopedskih pomagala i uvećali prava korisnika”, kazao je Džinić, koji je napomenuo kako su potpuno ispoštovali važeću odluku te utrošili i “nešto više novca nego što je planirano”.

U odnosu na prije dvije godine, kada su sredstva za ortopedska pomagala iznosila oko 5.000.000 KM, plan za ovu godinu je oko 8.000.000 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno