Politika

Stranka dijaspore: Sve što nismo rekli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stranka dijaspore: Sve što nismo rekli na debati, nismo imali vremena, a trebali smo…

SVIJEST O URBANIZACIJI

Kod svih škola i prodavnica instalirati posebne boksove za papir, staklo i plastiku,Skupljanjem tih sekundarnih sirovina škole bi ostvarile i neki simboličan prihod. Zenica treba krenuti sa podzemnim odlagalištima smeća.

EKOLOGIJA I ČISTI ZRAK

“Sa prijateljima se druži, a neprijateljima dogovara”. Sa MITAL-om dogovarati da ulaže u čisti zrak ne samo kroz filtere, već i kroz investicije. Npr. da u 10.tak autobusa Zenicatransa koji imaju redovne gradske linije doniraju (ili participiraju) ugradnju plina. Tako bi se znatno umanjila količina CO2 u gradu. Uvesti stalnu kružnu liniju na potezu Bulevar – GGM, sa minibusevima i naravno simboličnom cijenom. Uvesti strožije mjere ispušnih plinova vozila, i broj divljih taksista smanjio (koji redovno imaju stara i neispravna vozila), a taksisti bi napokon radili svoj posao za koji su se i registrovali i plaćaju svoje obaveze. Uvesti sistem obavještavanja i uzbunjivanja tokom povećane zagađenosti uz zabranu saobraćaja, osim javnog prevoza.

Zenica ima što malo gradova ima, a to je: Srednja škola učenika u privredi, Tehničku školu, Metalurški i Mašinski fakultet sa veoma kvalitetnim stručnim kadrom. U sklopu educiranja proizvoditi sunčeve kolektore koji bi se instalirali na sve škole, javne ustanove i privredne subjekte koji imaju interes da smanje troškove tople vode i grijanja. Od zarade, ustanove, učenici i studenti mogu doći do značajnih novčanih sredstava, a grad bi bio manje zagađen, jer bi kotlovi u MITAL-u imali smanjenu proizvodnju.

ZELENE POVRŠINE

Uređenje zelenih površina dići na veći nivo, sve parkove u gradu dovesti u funkciju (izgraditi i nove), kao i sadržaj u njima (fontane, biste, klupe), te Kamberovićima dati prošireni sadržaj: mini golf, betonski stolovi za stoni tenis, još dječijih igrališta i ostali slični sadržaji. Neophodno je da se u sklopu javnih zelenih površina postave kante za smeće sa plastičnim kesicama kako bi vlasnici pasa izmet odmah u kante stavljali. U sklopu proljećnih i jesenskih akcija čišćenja grada angažovati sve učenike osnovnih i srednjih škola kao vid nekog časa u prirodi, a izlete posvetiti ujedno i pošumljavanju gdej bi grad obezbijedio sadnice i alat.

SAOBRAćAJ

U gradu je potrebno uvesti strožija ograničenja brzine, naročito u blizini škola i javnih ustanova. Naći način kako da se učenici nižih razreda reflektujućim rekvizitima opreme da bi bili uočljiviji.

PANOI

Propisima utvrditi jednoobrazne dimenzije za sva mjesta na kojima je predviđeno besplatno plakatiranje. Sve ostalo je komercijalno.

OSOBE SA INVALIDITETOM

U sve ugostiteljske objekte uvesti wc-a za invalide.

NVO

Pojačati saradnju sa NVO sektorom, udruženjima građana i sportskim  udruženjima, jer su oni pravi generator  želja i potreba građana za ljepšim i kvalitetnijim životom, počev od eko udruženja, foruma građana, planinarskim udruženjima, do sportskih klubova i škola sporta.

TRADICIJA MANIFESTACIJE TURIZAM

Gdje su nestale tradicije 50,60 i 70tih godina? Dan radio Zenice? Moto trke? Djeca pjevaju hitove? Šta je sa omladinskim domovima? Muzej Željezare? Efikasnije promovirati manifestacije Zeničko proljeće, ZEPS, Ćimburijada, Ulične biciklističke trke. Grad mora imati svoj turistički biro. Promovisati sportski, zdravstveni i rekreacioni turizam.

PROMOCIJA ZENICE

Zeničana u inostranstvu ima veliki broj koji mogu kvalitetno promovisati grad. Tu su glumci, muzičari, likovni umjetnici, pisci, novinari, ugledni doktori i stručnjaci. To je jedno veliko blago koje Zenica ima i potrebno je to na najkvalitetniji način iskoristiti. Oni svojim zalaganjem mogu dovesti i turiste i investitore i umjetnike, i time otvoriti mnogo radnjih mjesta.

INFORMISANJE

Zenica ima veoma dobro lokalno informisanje, počev od web portala Zenicablog,zvanične web stranice Grada….. Uvezati ih i neprestano obogaćivati, naročito materijalima i temama koji su od značaja sa stanovnike i dijasporu. Uvesti WIFI HOTSPOT grada Zenice.

NAPUŠTENI OBJEKTI

Nezapočinjati gradnju novih objekata dok se započeti i napušteni objekti ne dovedu u stanje iskoristivosti. Napuštene objekte dati na korištenje zainteresovanim putem Javnih poziva uz minimalnu naknadu, a kad se riješi status da imaju pravo preče kupovine. Napuštene  poslovne objekte u privatnom vlasništvu je dovesti u vanjsko uredno stanje. Grad kroz razne projekte za sjedišta NVO-a ili sličnih udruženja, djelimično finansira, a kroz cijenu zakupa povratiti uložena sredstva.

Zašto glas za SDBiH? “Dijaspora je jedina stvar koja nas sve veže u BiH i Zenici, da im kroz glas za njih se zahvalimo sve što su do sada učinili za državu, kanton i grad. Jer dijaspora je najprofitabilniji brend u BiH i Zenici i najbolji partner. Nije potrebno se uzdati samo u IPA i druge fondove i tražiti kredite, dovoljno je prezentovati kvalitetne projekte našim ljudima u inostranstvu i oni će sigurno naći interes da ulože u svoj grad.”

VAŠ GLAS ĆE SE DALEKO ČUTI.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno