Politika

Potrošnja i zaduženja ne donose radna mjesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SDP: potrošnja i zaduženja ne donose radna mjesta Zenici – Takav zaključak se nameće i iz analize zapošljavanja u zadnje četiri godine, jer broj nezaposlenih gotovo je isti već nekoliko zadnjih godina, a u odnosu na 2012. godinu u opadanju je i broj zaposlenih.

Naime, zvanična statistika Zavoda za zapošljavanje ZDK kaže da je Zenica 2012.g. imala 25.200 zaposlenih, odnosno 36,70 %, a dvije godine poslije smanjio se na 24.690, odnosno na 34,45 posto.

S druge strane, Zenica je u 2014-oj imala 22.970 nezaposlenih osoba, od toga 12,190 žena, što govori da je gotovo polovina radno sposobnog stanovništva bila bez posla. Takvo stanje nas i ne čudi jer je aktualna vlast i zadnju značajniju investiciju u ovaj grad ostvarila prije punih osam godina.

Zanimljivo je da je stanje zaposlenosti bolje u manjim sredinama poput Breze, Visokog i Tešnja, a i po broju registrovanih poslovnih subjekata Zenica je sa 30 preduzeća na 1.000 stanovnika iza Visokog, Doboj- Juga i Vareša u kojima je taj broj 50, 55 i 37 na hiljadu stanovnika, dok su vlasti Tešnja sve poduzetnike investitore u poslovnim zonama oslobodile svih taksi i naknada.

SDP-u Zenica ovi pokazatelji nedvosmisleno govore o nesposobnosti i neznanju aktuelnih gradskih vlasti Zenice u pogledu stvaranja povoljnijeg ambijenta za nove investicije, ulaganja u nove proizvodne pogone, otvaranje novih radnih mjesta, opšteg napretka i boljeg životnog standarda. Strana i domaća ulaganja smatramo veoma značajnim za razvoj ekonomije lokalne sredine, imajući u vidu to da ona direktno utiču na nova radna mjesta, transfer tehnologija, nova znanja, te na povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrede.

Tvrdimo da sadašnje gradske vlasti u Zenici rade suprotno navedenom, te da potrošnju i kreditno zaduživanje Grada predstavljaju kao investicije i progres. Zato otvoreno pozivamo Gradonačelnika i gradsku upravu Zenice da svoje aktivnosti sa sfere kreditnog zaduživanja građana i sfere potrošnje preusmjere na privlačenje investitora, na stvaranje uslova za proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta.

Jer, Zenica je nekada bila sinonim za industrijski radnički grad, a kao takav privlačio je hiljade radnika iz ostalih krajeva zemlje, a sada pogrešnim politikama i potezima vlastodržaca gubimo bitku sa ogromnom nezaposlenošću i masovnim odlaskom mladih i stručnih ljudi iz našeg grada.

GOSDP BiH Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno